Σάκης Αρναούτογλου: «Αλλο El Niño και άλλο El Niño Modoki!» (video)

Τις διαφορές ανάμεσα στο φαινόμενο Ελ Νίνιο και το φαινόμενο Ελ Νίνιο Μοντόκι που έπληξε την Αργεντινή, αναλύει ο Σάκης Αρναούτογλου.

Μάλιστα, ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ συνοδεύει την ανάρτησή του και με ένα βίντεο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη βορειοανατολική Αργεντινή, όπου έβρεχε επί 15 ημέρες.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου:

Αλλο El Niño και άλλο El Niño Modoki!!

To φαινόμενο El Niño Modoki είναι υπεύθυνο για τις καταστροφικές πλημμύρες στα βορειοανατολικά της Αργεντινής όπου το τελευταίο 15θήμερο στην πόλη Perugorria και στην ευρύτερη περιοχή Corrientes Province έχουν πέσει από 300 έως και 500 λίτρα βροχής ανα τετραγωνικό μέτρο!

To φαινόμενο El Niño Modoki είναι ένα συνδυαστικό φαινόμενο ωκεανού και ατμόσφαιρας στον τροπικό Ειρηνικό και δεν έχει καμία σχέση με το γνωστό σε όλους Ελ Νίνιο. Το γνωστό El Niño χαρακτηρίζεται από μια σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας των νερών του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του

Περού) ενώ το El Niño Modoki συνδέεται με αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού και μείωση της θερμοκρασίας των νερών στον ανατολικό και δυτικό τροπικό Ειρηνικό

Το όνομα “El Niño Modoki” δόθηκε για πρώτη φορά από τον καθηγητή Yamagata σε διάφορα δελτία τύπου. Οι ερευνητές του ερευνητικού προγράμματος για τις κλιματικές μεταβολές του Κέντρου Έρευνας για την Παγκόσμια Αλλαγή (FRCGC) με επικεφαλής τον καθηγητή Yamagata ήταν αυτοί που τεκμηρίωσαν αυτό το φαινόμενο για πρώτη φορά με το φαινόμενο El Niño Modoki να εμφανίζεται πλέον ως ο δεύτερος κυρίαρχος τρόπος διαχρονικής μεταβλητότητας στον τροπικό Ειρηνικό:

Αίσιο τέλος είχαν ευτυχώς οι αγελάδες που παρασύρθηκαν απο τα ορμητικά νερά στην περιοχή(στο παρακάτω βίντεο) καθώς οι gauchos (νοτιοαμερικάνοι καουμπόηδες) κατάφεραν τελικά να τις μεταφέρουν σε ασφαλή τοποθεσία!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Exit mobile version