Καιρός: Το μήνυμα του Σάκη Αρναούτογλου για το «θάνατο» παγετώνα 700 ετών (photos)

Οι συνέπειες στον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή είναι πλέον δραματικές και ο Σάκης Αρναούτογλου σπεύδει να μας βάλει για μια ακόμη φορά μέσα στο… πρόβλημα!

Αυτή τη φορά παρουσιάζει τη σοκαριστική αλλαγή, ουσιαστικά τη διάλυση ενός παγετώνα είχε διάρκεια ζωής 700 χρόνια!

Αναλυτικά όσα έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ:

Η Ισλανδία κήρυξε έναν απο τους παγετώνες της για πρώτη φορά “νεκρό”!

Θύμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη!
Οι μάζες πάγου του παγετώνα Okjökull ηλικίας 700 ετών, έχουν λιώσει πλέον σε μεγάλο βαθμό. Εκεί οπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε ένα παχύ στρώμα πάγου καλύπτοντας ένα ηφαίστειο, σήμερα υπάρχουν μόνο κομμάτια (εικόνα) .

Σε τελετή αποχαιρετισμού την περασμένη Κυριακή, παρουσιάστηκε μια αναμνηστική πλακέτα που γράφει: “Ενα γράμμα για το μέλλον”,. Η πλακέτα δεν θα πρέπει μόνο να θυμίζει την ύπαρξη παγετώνων στην Ισλανδία, αλλά πάνω απ’ όλα αποτελεί μια προειδοποίηση αναφέροντας παρακάτω : “Στα επόμενα 200 χρόνια όλοι οι σημαντικότεροι παγετώνες μας θα εξαφανιστούν με τον ίδιο τρόπο”.

Ο παγετώνας Okjökull σταμάτησε πλέον να αποκαλείται παγετώνας από το 2014 καθώς του απέμειναν μόνο 15 μέτρα πάγου, με αποτέλεσμα να γίνει πολύ “ελαφρύς” ώστε να μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός. Σε έναν παγετώνα, ο πάγος πρέπει να έχει 40 έως 50 μέτρα πάχος για να μπορεί να κινηθεί προς τα εμπρός κάτω από το δικό του βάρος.

Η εικόνα δείχνει μια δορυφορική φωτογραφία του παγετώνα Okjökull από το 1986 (Αριστερά) και ένα από το 2019 (δεξιά). Πηγή: dpa

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Δείτε τη φωτογραφία στην γκάλερι:

Exit mobile version