Καιρός: Χειμωνιάζει… Η μακροπρόθεσμη τάση για τον καιρό το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη (videos)

Ο ερχομός του Δεκέμβρη φέρνει και τον χειμώνα στην Ευρώπη, ενώ όλα δείχνουν πως στην Ελλάδα η μετάβαση σε καθαρά χειμωνιάτικες συνθήκες θα γίνει χωρίς… ακραίες καταστάσεις.

Τα καιρικά προγνωστικά μοντέλα καταγράφουν ήδη την αλλαγή στην κυκλοφορία των αερίων μαζών, καθώς πολικής προέλευσης εισβολές θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους από τις επόμενες μέρες στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη.

Ωστόσο, μέχρι και τις 15 Δεκέμβρη δεν δείχνει καμία από αυτές ικανή να φτάσει με μεγάλη δυναμική προς την Ελλάδα. Σαφέστατα και ο καιρός θα ψυχράνει, αρχής γενομένης από την Κυριακή, τα 20άρια θα εξαφανιστούν, αλλά η θερμοκρασία τουλάχιστον από την Στερεά Ελλάδα και κάτω θα διατηρηθεί κοντά στους 15 βαθμούς, ενώ στη βόρεια Ελλάδα το κρύο θα είναι αισθητό. Οχι, όμως, ακραίο…

Στον ακόλουθο χάρτη θα δείτε την κίνηση των αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη, όπου αποτυπώνεται ξεκάθαρα η αλλαγή κυκλοφορίας:

Στον επόμενο χάρτη θα δείτε την καταγραφή αυτής της πτώσης της θερμοκρασίας, σε σχέση με τα σημερινά υψηλά για την εποχή επίπεδα πάνω από την Ελλάδα:

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου, δεν αναμένονται σημαντικές χιονοπτώσεις στη χώρα, ικανές να προσφέρουν τη δυνατότητα ανοίγματος των χιονοδρομικών κέντρων. Οπως μπορείτε να δείτε στον επόμενο χάρτη με την κίνηση των βαρομετρικών χαμηλών πάνω απ’ την Ελλάδα, δεν αναμένονται -με τα σημερινά στοιχεία- σοβαρές κακοκαιρίες έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Θα υπάρξουν διαστήματα με επιδεινώσεις του καιρού και βροχές, αλλά η πρώτη σοβαρή εικόνα χιονόπτωσης (μοβ αποχρώσεις) κάνει την εμφάνισή της στις 11 Δεκέμβρη και χωρίς να υπάρχει διάρκεια…

Θα πρέπει, βέβαια, να επαναλάβουμε πως αυτά τα προγνωστικά στοιχεία, κυρίως για το διάστημα από τις 8 Δεκέμβρη και μετά έχουν πολλά περιθώρια αλλαγών, αφού η ακρίβεια στην προγνωσιμότητα των καιρικών συνθηκών από τα προγνωστικά μοντέλα έχει πια μειωθεί δραματικά πέραν των 5-6 ημερών.

Θα παρακολουθούμε, ωστόσο, την εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε καθημερινά…

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Exit mobile version