Καιρός: Επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Γενάρη; Η ανάλυση του Αρναούτογλου

Καιρός: Επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Γενάρη; Η ανάλυση του Αρναούτογλου

Καιρός: Ελβετοί μελετητές «βλέπουν» αυξημένη την πιθανότητα για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο και ο Σάκης Αρναούτογλου αναλύει τι μπορεί να σημάνει αυτό για την Ευρώπη.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ με ανάλυσή του στη σελίδα του στο Facebook, εξηγεί τι μπορεί να σημάνει για τον καιρό στην Ευρώπη, η εμφάνιση του επεισοδίου αιφνίδιας θέρμανσης της στρατόσφαιρας και πώς μπορεί να προκαλέσει ψυχρές εισβολές στα βόρεια της Ευρώπης και έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στα νότια τμήματά της.

Αναλυτικά όσα τονίζει ο Σάκης Αρναούτογλου:

Μεγαλώνει λοιπόν ολοένα και περισσότερο η πιθανότητα για ένα επεισόδιο αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης τον Ιανουάριο: Επεξήγηση του φαινομένου στο βίντεο απο το Met Office εδώ:

Οι Daniela I. και V. Domeisen του Ινστιτούτου Ατμοσφαιρικής και Κλιματικής επιστήμης στην Ζυρίχη της Ελβετίας, περιγράφουν στο περιοδικό nature πώς τέτοιου είδους επεισόδια στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπορούν να οδηγήσουν σε έντονα έως και ακραία καιρικά φαινόμενα στην επιφάνεια της γης

Αυτή η μελέτη παρέχει μια γενική εικόνα των ανιχνευόμενων στρατοσφαιρικών επιδράσεων όσον αφορά στις βροχοπτώσεις και τις ακραίες θερμοκρασίες καθώς και στις πυρκαγιές και στην απώλεια θαλάσσιου πάγου.

Έτσι, η στρατόσφαιρα μπορεί να λειτουργήσει ως οδηγός επιφανειακών καιρικών συνθηκών και πηγή προβλεψιμότητας για ένα διάστημα ακόμα και πάνω των δύο εβδομάδων.

Τα παρακάτω γραφήματα (Daniela and Domeisen 2020) επιχειρούν να δώσουν μια πιθανή εξέλιξη του καιρού στο βόρεια ημισφαίριο και ειδικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες όπου στον χάρτη (2m temperature anomaly) αξιοσημείωτη, σύμφωνα με τους μελετητές, δείχνει η πιθανότητα για ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και της Ασίας μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και η πιθανότητα έντονων βροχοπτώσεων στη νότια Ευρώπη οι οποίες και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πλημμυρικά επεισόδια!

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα γραφήματα των δύο επιστημόνων δείχνουν έναν Γενάρη με πολύ μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον!

Απο την σελίδα μου στο facebook αλλά και στο 15λεπτο δελτίο καιρού της ΕΡΤ3 και απο Δευτέρα έως Παρασκευή στις 17:30 το απόγευμα και στις 20:00 το βράδυ θα αναλύουμε οτιδήποτε προκύψει και για την χώρα μας, φυσικά με τον χρόνο και τη λεπτομέρεια που αξίζουν σε ένα δελτίο καιρού!

Για να μη χάνετε τον ...καιρό σας!

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης:

Προσοχή! Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ! Πορτοκαλί συναγερμός

Πλατεία Κλαυθμώνος: Γνωρίζετε πώς πήρε το όνομά της; (video)

Τον θυμάστε; Ο μικρός Σαντικάι μεγάλωσε και συνεργάζεται με τον Οικονομόπουλο (vid)