Καιρός: Η τάση έως τις 20 Μαρτίου και το σενάριο εμφάνισης Μεσογειακού Κυκλώνα (Vid)

Καιρός: Ενα σενάριο που για τα ευρωπαϊκά και μεσογειακά δεδομένα μοιάζει σπάνιο και έχει χαρακτηριστικά Medicane, εμφάνισε το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS.

 

Σενάριο που θελει το σχηματισμό ενός πολύ ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού, με πίεση τέτοια που αγγίζει τα όρια του μεσογειακού κυκλώνα (Medicane), καθώς στο επίκεντρο του χαμηλού πέφτει ακόμα και στα 984 hPa, κάτι που εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πως αν και δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο για τα μετεωρολογικά δεδομένα της Μεσογείου, πόσο μάλλον της χώρας μας, κάνει τα τελευταία χρόνια ολοένα και πιο συχνές τις εμφανίσεις του.

Το μετεωρολογικό αυτό σενάριο που εμφανίζει το GFS για το διάστημα από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου είναι βέβαια πολύ μακρινό, γι’ αυτό και το καταγράφουμε απλά και μόνο ως φαινόμενο που ένα παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο «βλέπει» σαν πιθανή εξέλιξη, που σίγουρα θα έχει σημαντικότατες αλλαγές, ενδεχομένως φτάνοντας ακόμα και στη μη εμφάνισή του καν. Ωστόσο, το συγκεκριμένο προγνωστικό μοντέλο ήταν αυτό που είχε «δει» πολύ νωρίς και το τελευταίο Medicane που εμφανίστηκε στην περιοχή μας, τον Ιανό στα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 και φημίζεται για τις επιτυχίες του σε «μακρινές προβλέψεις». Ηταν, μάλιστα, αυτό που πρώτο είχε «δει» σε μακρινές ημερομηνίες και την πρόσφατη χιονοκαιρία «Μήδεια», περίπου 15 ημέρες πριν την επαλήθευσή της…

Τονίζουμε, ωστόσο, πως είναι αξιοπρόσεκτοι οι χάρτες που σήμερα εμφανίζονται στο GFS για την περιοχή μας, αφού τέτοια βαρομετρικά χαμηλά με τόσο χαμηλές πιέσεις στο κέντρο τους και «μάτι», τα συναντάμε στους ωκεανούς και πλέον ολοένα και πιο συχνά κατορθώνουν να μπουν και να «επιβιώσουν» στη Μεσόγειο.

Να θυμίσουμε πως ο τελευταίος μεσογειακός κυκλώνας που ζήσαμε στη χώρα ήταν ο «Ιανός», τον Σεπτέμβριο του 2020, που προκάλεσε την απώλεια συνανθρώπων μας και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Αυτές είναι οι εικόνες που σήμερα καταγράφει το προγνωστικό μοντέλο GFS για το σενάριο εμφάνισης Medicane από τις 20 Μαρτίου και μετά…

Αυτές ήταν οι αντίστοιχες προγνωστικές εικόνες προγνωστικών μοντέλων για τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό, 2 24ωρα όμως, πριν τη διέλευσή του από την Ελλάδα, αφού το φαινόμενο είχε πια «κλειδώσει» μετεωρολογικά.

Στατιστικά, πάντως, οι εποχές που ευνοούν μετεωρολογικά το σχηματισμό Medicane (μεσογειακών κυκλώνων) είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα μετεωρολογικά δεδομένα της ερχόμενης εβδομάδας που σαφέστατα είναι και τα μόνα ασφαλή, καθώς η επαλήθευση της προγνωσιμότητας των προγνωστικών μοντέλων δεν μπορεί να θεωρείται ασφαλής για πρόγνωση άνω των 5-6 ημερών…

Είναι δεδομένη αυτήν την εβδομάδα μια αλλαγή του καιρού προς το πιο… χειμερινό, σε σχέση με την καλοκαιρία της προηγούμενης, όμως από την επόμενη εβδομάδα φαίνεται να αλλάζει η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα και να ευνοεί τη διέλευση βαρομετρικών συστημάτων προς τη χώρα μας, μέσα στα οποία το GFS «βλέπει» και τον Μεσογειακό Κυκλώνα που καταγράψαμε ως τάση και μόνο, νωρίτερα.

Δείτε καρέ καρέ στο βίντεο την εξέλιξη του καιρού στην Ελλάδα, όπως την καταγράφει το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS στην ανάλυση των δεδομένων του Σαββάτου 6 Μαρτίου 2021.

Survivor Spoiler – Ολες οι ειδήσεις από τον Αγιο Δομίνικο.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest

Exit mobile version