Πότε τελειώνει ο καύσωνας – Η πρόγνωση

Χθες, Κυριακή ήταν μία από τις πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού. Πότε τελειώνει όμως ο καύσωνας;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα υψηλές και τη Δευτέρα στα ηπειρωτικά, όμως 40άρια θα έχει και την Τρίτη.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας, η θερμοκρασία θα αρχίσει να πέφτει στα βόρεια, όμως ο υδράργυρος θα είναι ψηλά μέχρι την Πέμπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέγιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά πάνω από 36 βαθμούς Κελσίου θα υπάρχουν για μία εβδομάδα ακόμα, μέχρι την επόμενη Κυριακή.

Όλοι οι μετεωρολόγοι είχαν εκτιμήσει ότι ο καύσωνας θα ήταν συνολικά δεκαήμερος και θα είχε διάρκεια μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αναλυτικά:

O μετεωρολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, είπε την περασμένη εβδομάδα στην ΕΡΤ πως «αυτό που μας ανησυχεί αρκετά είναι η διάρκεια του καύσωνα. Μιλάμε για διάρκεια τουλάχιστον 10 ημερών, θα πάμε έως το τέλος του μήνα με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και να προστεύσουμε τους οικείους μας».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, «ξεκινάει η σημαντική άνοδος των θερμοκρασιακών τιμών σε όλη τη χώρα με τον υδράργυρο να προσεγγίζει και τους 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά ευπαθή στη ζέστη τμήματα της ηπειρωτικής χώρας, τότε τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη Παρασκευή 29 Ιουλίου οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμαίνονται περίπου σε αυτά τα επίπεδα. Ενδέχεται ασφαλώς να διαρκέσει και ακόμη παραπάνω, έως τα τέλη του μήνα, αυτό όμως ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει».

Ο μετεωρολόγος του ΑΝΤ1, Τάσος Αρνιακός, είχε τονίσει πως υπάρχει μια πρόβλεψη για καύσωνα στην Ελλάδα το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου. «Όπως και να το κάνουμε, μία εκτίμηση είναι για το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου. Το φετινό καλοκαίρι δεν έχει καμία σχέση με το περσινό, πέρσι δεν είχαμε καθόλου μελτέμι. Φέτος έχουμε και δεν είναι βαρδάρης» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ο Σάκης Αρναούτογλου έχει αναρτήσει στο Facebook του πρόγνωση 10 ημερών έως και την Κυριακή 31/7. «Η μέση πορεία της μέγιστης θερμοκρασίας στη χώρα μας το επόμενο 10ήμερο με μια μόνο ματιά! Για να υπολογίστε με αρκετή ακρίβεια τη θερμοκρασία στην περιοχή σας διαβάστε προσεκτικά το κείμενο στο μετεώγραμμα σας παρακαλώ! Για να μη χάνετε τον…καιρό σας», ανέφερε ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ 3 στην ανάρτησή του.

Exit mobile version