Καιρός: Η πρώτη εκτίμηση για το φετινό φθινόπωρο και η πολική δίνη…

Φθινοπωρινή Πρόβλεψη 2022: Η πρώτη ματιά στην επόμενη καιρική περίοδο δείχνει ότι τα μοτίβα θα οδηγηθούν από μια σημαντική ανωμαλία των ωκεανών, η οποία θα επεκταθεί μέχρι τον χειμώνα 2022/2023…

Το φθινόπωρο ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Όμως, παράγοντες μεγάλης κλίμακας εργάζονται ήδη από τα μέσα έως τα τέλη του καλοκαιριού που έχουν αντίκτυπο στις επόμενες σεζόν. Κοιτάζοντας μπροστά, μπορούμε ήδη να δούμε την οικοδόμηση επιρροής της La Nina για τα καιρικά μοτίβα του Φθινοπώρου στο βόρειο ημισφαίριο, ειδικά στη Βόρεια Αμερική, η οποία θα συνεχιστεί και τον Χειμώνα 2022/2023.

Η φθινοπωρινή περίοδος καλύπτει τρεις μήνες, από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Αυτή είναι η περίοδος μετάβασης από το πιο ζεστό μέρος του χρόνου στο πιο κρύο μέρος του έτους. Άρα, για αυτό το λόγο, μπορεί να είναι αρκετά δυναμική.

Και πάλι, ένας σημαντικός παίκτης για τον καιρό του Φθινοπώρου φέτος θα είναι το La Nina, με γνωστή ιστορία των φθινοπωρινών του επιπτώσεων. Έτσι, πριν προχωρήσουμε στην πρόβλεψη, θα δούμε γρήγορα πώς λειτουργεί η La Nina και τι μπορεί να μας δείξει η ιστορία των επιπτώσεών της για το μέλλον.

autumn-fall-2022-weather-season-forecast-united-states-europe-enso-cold-atmosphere-polar-vortex-anomaly

ΩΚΕΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ

Το La Nina είναι μια ψυχρή φάση της μεγάλης και ισχυρής ωκεάνιας ταλάντωσης ENSO. Εάν δεν έχετε ξανακούσει για αυτό το ENSO, μην ανησυχείτε. Σε μόλις ένα λεπτό, θα μάθετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Για να το κρατήσουμε απλό, το ENSO είναι συντομογραφία του “El Niño Southern Oscillation”. Αυτή είναι μια περιοχή του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία μετατοπίζεται μεταξύ ψυχρών και θερμών φάσεων. Οι τροπικοί εμπορικοί άνεμοι (άνεμοι που κυκλώνουν τη Γη κοντά στον ισημερινό) συνήθως ξεκινούν ή σταματούν μια συγκεκριμένη φάση, καθώς αναμειγνύουν την επιφάνεια του ωκεανού και μπορούν να αλλάξουν τα ωκεάνια ρεύματα.

Η παρακάτω εικόνα από το NOAA Climate δείχνει την τυπική κυκλοφορία κατά τη διάρκεια ενός αρνητικού γεγονότος ENSO (La Nina). Ο αέρας κατεβαίνει στον ανατολικό Ειρηνικό, δημιουργώντας σταθερές και ξηρές καιρικές συνθήκες, ενώ η άνοδος του αέρα στον δυτικό Ειρηνικό προκαλεί συχνές καταιγίδες και άφθονες βροχοπτώσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, το ENSO έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τροπικές βροχοπτώσεις και τα πρότυπα πίεσης, επηρεάζοντας το πολύ ευαίσθητο καιρικό σύστημα ωκεάνιας-ατμόσφαιρας. Αυτό το σύστημα αλληλεπίδρασης ωκεανού-ατμόσφαιρας κατανέμει την επιρροή ENSO παγκοσμίως στις καιρικές μας εποχές.

Συνήθως παρατηρούμε μια συνολική αλλαγή στα πρότυπα πίεσης κατά την εμφάνιση και τη διάρκεια μιας φάσης ENSO. Κάθε φάση έχει μοναδικό αντίκτυπο στις τροπικές περιοχές και, με κάποια καθυστέρηση, και στον καιρό μας.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει όλες τις περιοχές ENSO. Οι κύριες περιοχές είναι η 3 και η 4 και μαζί καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του ισημερινού Ειρηνικού. Ωστόσο, οι περισσότερες αναλύσεις και προβλέψεις βασίζονται στην περιοχή 3.4, η οποία είναι μια πιο κεντρική περιοχή.

autumn-2022-weather-fall-season-forecast-united-states-europe-regions-enso

Κάθε φάση ENSO έχει διαφορετική επίδραση στον τροπικό καιρό και επομένως έχει διαφορετικό αντίκτυπο στον καιρό παγκοσμίως. Μια συγκεκριμένη φάση (ζεστό/κρύο) αναπτύσσεται συνήθως γύρω στα τέλη του καλοκαιριού και το Φθινόπωρο και μπορεί να διαρκέσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι ή ακόμη και έως δύο χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ψυχρή φάση ENSO ονομάζεται La Nina και η θερμή φάση ονομάζεται El Nino. Η φάση ENSO καθορίζεται από τις ανωμαλίες θερμοκρασίας (θερμότερη/ψυχρότερη) στην περιοχή ENSO 3.4 που είδατε στην παραπάνω εικόνα.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την τελευταία ανάλυση ανωμαλιών της παγκόσμιας θερμοκρασίας των ωκεανών. Αποκαλύπτει ψυχρότερα από τα κανονικά επιφανειακά νερά στις κεντρικές και δυτικές περιοχές ENSO. Αυτό ουσιαστικά δείχνει μια υγιή La Nina με βάση τη Δύση, μια από τις ισχυρότερες αυτή τη στιγμή τις τελευταίες δεκαετίες.

global-sea-surface-temperature-anomaly-analysis-autumn-fall-early-forecast

Μπορούμε επίσης να δούμε μια ασυνήθιστα ισχυρή θερμή ανωμαλία στο βόρειο κεντρικό Ειρηνικό και γενικά θερμότερα από τα κανονικά νερά στον Βόρειο Ατλαντικό ωκεανό.

Παρακάτω έχουμε ένα ζουμ στις περιοχές ENSO. Μπορείτε να δείτε τις ανωμαλίες του κρύου να έχουν σχήμα «όπως κύμα». Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς ανατολικούς εμπορικούς ανέμους που σπρώχνουν τα νερά προς τα δυτικά, δημιουργώντας στροβιλισμούς στην επιφάνεια του ωκεανού.

enso-region-sea-surface-temperature-anomaly-analysis-early-forecast-autumn-fall

Μερικές από τις κρύες ανωμαλίες στον τροπικό Ειρηνικό συνεχίζονται από την ισχυρή La Nina από πέρυσι. Αναπτύχθηκε το περασμένο Φθινόπωρο και τον Χειμώνα, συνεχίζοντας μέχρι την Άνοιξη. Η παρακάτω εικόνα δείχνει την εξέλιξη της θερμοκρασίας στις περιοχές ENSO, όπου μπορείτε να δείτε την πρώτη φάση La Nina το 2020/2021 και τη νέα που ξεκινά το περασμένο Φθινόπωρο.

enso-climate-graph-noaa-united-states-2022-cold-warm-weather-season-historical-data

ΣΥΝΟΨΗ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ 2021

fall-2022-weather-forecast-cfs-europe-precipitation-anomaly

Η ανάγνωση εικόνων και περιγραφών μπορεί μερικές φορές να προκαλεί σύγχυση. Για να συνοψίσουμε, εδώ είναι τι προτείνουν οι προβλέψεις του μοντέλου για τη σεζόν του Φθινοπώρου 2022:

Η Ευρώπη αναμένεται να έχει θερμοκρασίες υψηλότερες του μέσου όρου στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. Ένα σύστημα υψηλής πίεσης πρόκειται να επικρατήσει το φθινόπωρο σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Η Βόρεια Ευρώπη πιθανότατα θα βρίσκεται υπό την επιρροή ενός συστήματος χαμηλής πίεσης, ενώ ο καιρός στα βρετανικά νησιά θα εξαρτηθεί από την υψηλή πίεση στον Βόρειο Ατλαντικό.

Δεν αναμένονται μεγάλες ανωμαλίες βροχοπτώσεων στην ηπειρωτική χώρα, με εξαίρεση πιθανές συνθήκες ξηρασίας που θα συνεχιστούν το φθινόπωρο στη νότια Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Η Σκανδιναβία θα μπορούσε να δει περισσότερες βροχοπτώσεις την εποχή του φθινοπώρου.

Η ΠΟΛΙΚΗ ΔΙΝΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το Φθινόπωρο χωρίς να αναφέρουμε επίσης την Πολική δίνη. Η Polar Vortex επανεμφανίζεται κάθε φθινόπωρο και παίζει βασικό ρόλο στην εξέλιξη του καιρού στα τέλη του φθινοπώρου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την άνοιξη.

Η Πολική δίνη είναι μια μεγάλη κυκλωνική περιοχή που περιστρέφεται σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο, από το έδαφος μέχρι την κορυφή της στρατόσφαιρας, φτάνοντας σε υψόμετρο πάνω από 50 χλμ./31 μίλια.

Δημιουργήσαμε ένα τρισδιάστατο μοντέλο της πολικής δίνης, που εκτείνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα μέχρι τη στρατόσφαιρα. Ο κατακόρυφος άξονας βελτιώνεται σημαντικά για καλύτερους οπτικούς σκοπούς. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω εικόνα πώς μοιάζει η πραγματική δομή του Polar Vortex.

polar-vortex-warming-collapse-weather-forecast-fall-season-united-states-north-hemisphere-pressure-3D-structure

Στο παραπάνω παράδειγμα, η Πολική δίνη υποβαλλόταν σε ένα προσωρινό φαινόμενο θέρμανσης. Αυτά τα γεγονότα μπορεί να διαταράξουν την Πολική δίνη, αποδυναμώνοντας την κυκλοφορία της και αλλάζοντας τα καιρικά μοτίβα παρακάτω.

Μια ισχυρή πολική δίνη συνήθως σημαίνει ισχυρή πολική κυκλοφορία. Αυτό συνήθως κλειδώνει τον ψυχρότερο αέρα στις πολικές περιοχές, με αποτέλεσμα ηπιότερες εποχιακές συνθήκες για τις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Αντίθετα, μια αδύναμη πολική δίνη μπορεί να δημιουργήσει ένα διαταραγμένο μοτίβο ροής πίδακα. Ως αποτέλεσμα, δυσκολεύεται να συγκρατήσει τον κρύο αέρα, ο οποίος μπορεί τώρα να διαφύγει από τις πολικές περιοχές στις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη.

polar-vortex-collapse-weather-forecast-fall-autumn-north-hemisphere-winter-influence-cold-snow

Το πιο πρόσφατο γεγονός της υπερθέρμανσης της στρατόσφαιρας συνέβη στην πραγματικότητα πριν από λίγους μήνες, στα τέλη Μαρτίου. Ήταν αρκετά ισχυρό για να επηρεάσει τα πρότυπα πίεσης στις αρχές της Άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο.

Ρίχνοντας μια ματιά στο προφίλ θερμοκρασίας στο επίπεδο των 10mb (30km/18,5mi), μπορούμε να δούμε ένα κύμα θέρμανσης που αναπτύσσεται πάνω από την ανατολική Σιβηρία στα τέλη Μαρτίου. Εδώ μπορούμε επίσης να δούμε τον διαχωρισμό του πυρήνα σε δύο ξεχωριστές οντότητες, καθώς ένα στρατοσφαιρικό σύστημα υψηλής πίεσης έσπρωχνε προς τα μέσα από τον Βόρειο Ειρηνικό.

polar-vortex-split-collapse-event-warming-10mb-temperature-pressure-analysis-late-march-weather

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την ανωμαλία της κατακόρυφης πίεσης από την επιφάνεια προς τα πάνω στην ανώτερη στρατόσφαιρα πάνω από τον Βόρειο Πόλο. Μας δίνει μια καλύτερη ιδέα για τις ανωμαλίες πίεσης που αλλάζουν με το χρόνο και το υψόμετρο. Το κόκκινο τετράγωνο σηματοδοτεί το συμβάν κατάρρευσης της πολικής δίνης.

weather-polar-vortex-collapse-forecast-fall-2022-stratosphere-pressure-vertical-anomaly

Μπορούμε να δούμε με τα βέλη ότι η ανωμαλία της υψηλής πίεσης που προέκυψε από το γεγονός της θέρμανσης εξαπλώθηκε προς τα κάτω. Στη συνέχεια συνδέθηκε με τα καιρικά μοτίβα, πιο έντονα στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου.

Βλέποντας τώρα επιτέλους την πρόβλεψη για τις επόμενες σεζόν, έχουμε μια ενδιαφέρουσα εικόνα. Η πρόβλεψη του ECMWF για τους στρατοσφαιρικούς ζωνικούς ανέμους των 10mb δείχνει μείωση της ισχύος των στρατοσφαιρικών ανέμων στα τέλη του Φθινοπώρου και στις αρχές του Χειμώνα.

polar-vortex-collapse-weather-forecast-fall-2022-autumn-north-hemisphere-winter-influence-ecmwf

Καθώς οι άνεμοι σχετίζονται άμεσα με την ισχύ της Πολικής δίνης, μπορούμε να το δούμε αυτό ως ένα σήμα για την εξασθένηση της πολικής δίνης. Αυτό θα συνεπαγόταν ένα πιο διαταραγμένο μοτίβο και μια πιθανότητα αποκλεισμού σε μεγάλο γεωγραφικό πλάτος, επομένως περισσότερο κρύο αέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Μας δίνει ένα σήμα να παρακολουθούμε, καθώς αυτή η δυναμική μπορεί να έχει μεγάλη κλίμακα και μακροχρόνια επίδραση στο μοτίβο του καιρού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Πηγή: Severe Weather Europe

Exit mobile version