Αρναούτογλου: «Πρωτοφανές κυμα καύσωνα και φαινόμενο τήξης στη Γροιλανδία»

Ενα ακόμα… καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή από τον Σάκη Αρναούτογλου με αφορμή το πρωτοφανές κύμα καύσωνα και φαινόμενο τήξης που «χτύπησε» τη Γροιλανδία.

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Σάκης Αρναούτογλου στη σελίδα του στο Facebook:

«Πρωτοφανές στα 44 χρόνια συνεχούς δορυφορικής παρακολούθησης, το κύμα καύσωνα και το φαινόμενο τήξης που σημειώθηκε στη Γροιλανδία από τις 2 έως τις 5 Σεπτεμβρίου φέτος.

Κατά την κορύφωση του που έλαβε χώρα στις 3 Σεπτεμβρίου, πάνω από το ένα τρίτο (36%) του στρώματος πάγου, ή περίπου 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα (232.000 τετραγωνικά μίλια) είχαν λιώσει επιφανειακά (Σχήμα 1α).

Ανάλογη ήταν η κατάσταση και το 2003, στα τέλη Αυγούστου (όσον αφορά την περιοχή τήξης), όταν οι θερμοκρασίες στον σταθμό Summit που βρίσκεται στα 3,200 περίπου μέτρα έφτασαν μόλις τους -2,5 βαθμούς Κελσίου (27,5 βαθμούς Φαρενάιτ).

Το φαινόμενο τήξης ξεκίνησε κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Γροιλανδίας στις 2 Σεπτεμβρίου και κινήθηκε γρήγορα προς το εσωτερικό και βόρεια στις 3 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενο από έντονες βροχοπτώσεις που ενίσχυσαν το λιώσιμο σε χαμηλότερα υψόμετρα αλλά και τη χιονόπτωση σε υψηλότερα υψόμετρα (Σχήμα 1β)».

Με εκτίμηση
Σάκης Αρναούτογλου

Exit mobile version