Καιρός: Ανατροπή δεδομένων για τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη

Καιρός: Ανατροπή δεδομένων για τις χιονοπτώσεις στην Ευρώπη

Καιρός: Ανανέωσαν τα δεδομένα τους τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα για την εκτίμηση χιονόπτωσης από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάρτιο στην Ευρώπη.

Το Severe Weather Europe προχώρησε σε επικαιροποίηση της εκτίμησής του για τις χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα, προσθέτοντας και τα δεδομένα για τον Μάρτιο 2023.

Οπως γράφει χαρακτηριστικά...

«Οι προβλέψεις χιονόπτωσης χειμώνα 2022/2023 δείχνουν αύξηση του δυναμικού χιονόπτωσης σε όλες τις ηπείρους και από διάφορα μοντέλα. Από τον Καναδά έως τις Ηνωμένες Πολιτείες και από τον Ατλαντικό μέχρι την Ευρώπη, θα εξετάσουμε τις πιο πρόσφατες προβλέψεις και τάσεις πλήρους χιονόπτωσης, με διαθέσιμα πλέον και τα δεδομένα Μαρτίου.

Αρχικά, θα εξετάσουμε τον κορυφαίο παγκόσμιο οδηγό καιρού για τις επερχόμενες καιρικές περιόδους, τη La Nina. Τι δείχνουν τα τελευταία δεδομένα ανάλυσης των ωκεανών και τι μπορούμε να περιμένουμε με βάση την επιρροή του παρελθόντος;

Στη συνέχεια, κοιτάζοντας τα παγκόσμια συστήματα πρόγνωσης καιρού μεγάλης εμβέλειας και την ανάλυση ιστορικών δεδομένων, θα δείτε τις προβλέψεις χιονόπτωσης για τον επερχόμενο Χειμώνα και πώς αλλάζουν καθώς πλησιάζουμε προς τον Χειμώνα, με την ακρίβεια των προβλέψεων να αυξάνεται επίσης αργά.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ

Το ENSO είναι μια περιοχή του ισημερινού Ειρηνικού Ωκεανού που αλλάζει μεταξύ θερμών και ψυχρών φάσεων. Συνήθως υπάρχει αλλαγή φάσης περίπου κάθε 1-3 χρόνια.

Η ψυχρή φάση ονομάζεται La Nina και η θερμή φάση ονομάζεται El Nino. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση La Nina, μπαίνουμε στον 3ο χρόνο της, που θα είναι και η τελευταία της σεζόν για κάποιο διάστημα.

Οι φάσεις ENSO επηρεάζουν σημαντικά τις τροπικές βροχοπτώσεις, τα πρότυπα πίεσης και τη σύνθετη ανταλλαγή μεταξύ του ωκεανού και της ατμόσφαιρας. Η παρακάτω εικόνα δείχνει το μοτίβο κυκλοφορίας μιας ψυχρής φάσης και τη σύνδεσή της ωκεανό-ατμόσφαιρα.

Με αυτόν τον τρόπο, το ENSO επηρεάζει σημαντικά τις τροπικές βροχοπτώσεις και τα πρότυπα πίεσης, αλλοιώνοντας το σύστημα ανάδρασης ατμόσφαιρας-ωκεανού. Η επιρροή του ENSO εξαπλώνεται παγκοσμίως μέσω αυτού του συστήματος ανάδρασης, αλλάζοντας τη θερμοκρασία του χειμώνα και τα μοτίβα χιονόπτωσης.

Παρακάτω έχουμε την τελευταία ανάλυση επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού. Οι ανωμαλίες του κρύου ωκεανού εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος του τροπικού Ειρηνικού. Αυτή η ενεργή La Nina προβλέπεται να φτάσει στο αποκορύφωμά της αυτό το μήνα.


Το La Nina σχηματίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια ισχυρών εμπορικών ανέμων, που μπορεί να μας πει πολλά για την κατάσταση της παγκόσμιας κυκλοφορίας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ανωμαλίες ως «δείκτη» για να κατανοήσουμε καλύτερα την τρέχουσα κατάσταση του παγκόσμιου κλιματικού συστήματος.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε την πρόοδο ορισμένων ιστορικών πολυετών επεισοδίων La Nina, με μόνο δύο γεγονότα που είχαν προηγουμένως εκδήλωση 3ου έτους. Τρία γεγονότα έγιναν ουδέτερα τον τρίτο χρόνο και τρεις φάσεις αντιστράφηκαν σε El Nino στην τρίτη σεζόν.

Καμία ψυχρή διοργάνωση δεν έχει περάσει στην 4η χρονιά, οπότε αναμένεται να δούμε για λίγο την τελευταία φάση La Nina αυτή τη σεζόν.

Ο χειμώνας στην Ευρώπη

Όπως πάντα, ξεκινάμε με το ECMWF, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο και ιδιαίτερα αναγνωρισμένο εποχιακό σύστημα πρόβλεψης. Τα δεδομένα του ECMWF παρέχονται από το έργο Copernicus-EU.

Ξεκινώντας με τον εποχιακό μέσο όρο, βλέπουμε χιονοπτώσεις κάτω του μέσου όρου στην Ευρώπη, κάτι που προκαλεί έκπληξη δεδομένης της έλλειψης ισχυρών θερμών ανωμαλιών και της κανονικής βροχόπτωσης. Αυξημένη πιθανότητα χιονόπτωσης προβλέπεται σε μικρές περιοχές της κεντρικής Ευρώπης.

Η πρόβλεψη χιονόπτωσης Δεκεμβρίου δείχνει ισχυρές αρνητικές ανωμαλίες. Το μοτίβο φαίνεται να είναι υπό την επίδραση ενός συστήματος υψηλής πίεσης, καθώς η πρόβλεψη δεν επιτρέπει πολλά εκτεταμένα σενάρια χιονόπτωσης και συσσώρευση χιονιού, εκτός από κεντρικά μέρη.

Στην πρόβλεψη του Ιανουαρίου υπάρχει μικρή βελτίωση. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης προβλέπεται να έχει μικρότερο βάθος χιονιού μέχρι τα μέσα του χειμώνα, αλλά ορισμένες περιοχές της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης εμφανίζουν αυξημένο δυναμικό χιονόπτωσης, περισσότερο από ό,τι στους προηγούμενους υπολογισμούς.

Η πρόβλεψη για το ύψος του χιονιού τον Φεβρουάριο δείχνει ότι το δυναμικό χιονόπτωσης μειώνεται ξανά στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Οι μικρές περιοχές νότια των Άλπεων είναι οι μόνες με περισσότερες δυνατότητες χιονόπτωσης.

Η επόμενη εικόνα παρακάτω δείχνει την αλλαγή στην πρόβλεψη βάθους χιονιού μεταξύ των πιο πρόσφατων δεδομένων μοντέλου και της προηγούμενης εκτέλεσης μοντέλου. Μπορούμε να δούμε ότι η τελευταία πρόβλεψη του ECMWF δείχνει περισσότερες χιονοπτώσεις στην κεντρική και δυτική Ευρώπη σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.

Επίσης, για πρώτη φορά έχουμε τα στοιχεία πρόβλεψης χιονόπτωσης Μαρτίου. Φυσικά, ο Μάρτιος μπορεί να είναι ακόμα κρύος και συνήθως προβλέπει χιονοπτώσεις. Ωστόσο, κοιτάζοντας την εικόνα πρόβλεψης χιονιού για τον Μάρτιο παρακάτω, μπορούμε να δούμε το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να έχει ένα χαμηλότερο από το κανονικό τέλος της εποχής του χιονιού.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.