Κορονοϊός: Σταματά η διάθεση των δωρεάν self-tests από τα φαρμακεία – Από πού θα τα προμηθευόμαστε

Σε 11 ημέρες τα φαρμακεία σταματούν να διαθέτουν δωρεάν τα self-tests όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει από την πλευρά της ότι τα self-tests δε θα σταματήσουν να δίδονται στον κόσμο απλά θα αλλάξει το σημείο διάθεσής τους.

Self-tests τέλος από τα φαρμακεία καθώς κυβέρνηση και φαρμακοποιοί δε φαίνεται να τα βρίσκουν, με τους πρώτους να σταματούν τη δωρεά διάθεση από τις 19 Ιουνίου.

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος επεσήμανε πως η δωρεάν διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ θα συνεχιστεί από άλλα κανάλια διανομής, που θα εξειδικευτούν τις επόμενες ημέρες.

Η πολιτική δωρεάν διανομής self-tests στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας.

Επισήμως ο φαρμακευτικός σύλλογος αναφέρει πως το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά έχει να κάνει με τον φόρτο εργασίας.

Aπό σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία 3 self-tests: ένα για κάθε εβδομάδα μέχρι τέλος Ιουνίου.

Για την τρέχουσα εβδομάδα οι εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test οποιαδήποτε ημέρα μέχρι και την Παρασκευή. Από τις 14 Ιουνίου όμως, θα υποχρεούνται να κάνουν το self-test το αργότερο μία ημέρα πριν προσέλθουν στην εργασία τους.

Self – test τον Ιούλιο σε συγκεκριμένους δικαιούχους

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self-test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομαδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επομενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, μέχρι στιγμής φαίνεται να προκρίνεται η διάθεσή τους από τα σούπερ μάρκετ. Αυτή την εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα πάρουν τρία self-tests, ώστε να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σημειώνεται ότι απο τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

Exit mobile version