Προσοχή! Δηλητηριώδεις αχινοί στις ελληνικές θάλασσες - Πού εντοπίζονται

Προσοχή! Δηλητηριώδεις αχινοί στις ελληνικές θάλασσες - Πού εντοπίζονται

Δεν είναι όλοι οι αχινοί ακίνδυνοι - Πού εντοπίζονται στην Ελλάδα

Ένας αχινός «μετανάστης» εθεάθη τα τελευταία χρόνια να κολυμπάει στο Αιγαίο Πέλαγος.

Πρόκειται για τον Diadema Setosum που ήρθε από τον Ινδικό Ωκεανό, μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η ειδοποιός διαφορά με το «ντόπιο» – ενδημικό αχινό είναι ότι φέρει δηλητήριο στα μακριά αγκάθια του. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα δείχνουν πως ο «επισκέπτης» αυτός ήρθε για να μείνει τις ελληνικές θάλασσες.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει δηλητηριώδης αχινός;

Ωστόσο, οι κολυμβητές καλούνται να είναι προσεκτικοί. Το τσίμπημα του αχινού θυμίζει το τσίμπημα της μέλισσας που δεν αφήνει μέσα το κεντρί της. Αν τον πατήσει ή τον αγγίξει κάποιος πολύ έντονα τότε μπορεί να ταλαιπωρηθεί και μια εβδομάδα με το δηλητήριο του.

Ο Δημήτρης Καμπανός, υπεύθυνος της οικολογικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης DIVE IN ACTION ανέφερε στο GRTimes μεταξύ άλλων ότι «το είδος αυτό, στα χρόνια που βρίσκεται στις θάλασσες μας έχει δείξει, ότι όπως όλα τα χωροκατακτητικά, ξενικά είδη, μπορεί πολύ εύκολα να κατακλύσει τις περιοχές που καλύπτει. Το αξιοσημείωτο στην περίπτωση του είναι, η υπερβολικά μεγάλη αύξηση του στους βυθούς των Κυκλάδων, αποδεικνύοντας ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και στο χρόνο και στον χώρο και είναι ένα από τα παλαιότερα αναγνωρισμένα είδη Diadema. Οι κοινότητες του αυξάνονται δραματικά και οι παρατηρήσεις που γίνονται, τον φέρνουν σε ένα από τα πρώτα είδη ταχείας αύξησης, ενώ όταν αισθάνεται κίνδυνο κινείται με ένα εντυπωσιακό στυλ κυλιόμενα πολύ γρήγορα».

Οι πρώτες καταγραφές του Diadema Setosum στις ελληνικές θάλασσες έγινε το 2016 όταν ο αχινός πέρασε από το Σουέζ. Η διάνοιξη του Σουέζ έφερε γενικότερα αρκετά ξενικά είδη και ειδικότερα έχουν περάσει από τότε εκατοντάδες είδη στην Μεσόγειο.

Οι διαφορές του Diadema Setosum με τον ενδημικό αχινό

  • Ο Diadema Setosum είναι ένας αχινός ο οποίος παρουσιάζει πολύ μεγάλη αύξηση στις κοινότητες του.
  • Έχει μακριά αγκάθια που φτάνουν μέχρι και 30 πόντους
  • Ζει περίπου τέσσερα χρόνια
  • Έχει έναν ασκό
  • Διαθέτει πέντε λευκές κουκίδες στο μαύρο του σώμα, γύρο από τον ασκό, που είναι χρώματος μωβ και μπλε
  • Έχει κατακλύσει τις περιοχές τη Ελλάδας

Πού εντοπίστηκαν στην Ελλάδα;

Ο Diadema Setosum έχει κατακλύσει τις θάλασσες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα έχει εντοπιστεί και καταγραφεί σε 12 νησιά της Ελλάδος, σε Κάλυμνο, Φολέγανδρο, Κίμωλο, Σέριφο, Σίκινο, Σαντορίνη, Ηρακλειά, Σχοινούσσα, Δονουσα, Κουφονήσι, Νάξο και Αμοργό, ενώ μηνύματα για την εμφάνιση του «εισβολέα» αχινού έχει λάβει η οργάνωση DIVE IN ACTION και από Πελοπόννησο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Χίο και την νότιο Κρήτη.

Τετραπλασιάστηκε μέσα σε λίγα χρόνια

Μεγάλη αυξητική τάση παρατηρήθηκε από πέρσι μέχρι φέτος στον Diadema Setosum και συγκεκριμένα έχουμε τετραπλασιασμό του στη χώρα. Ο αχινός αυτός μετακινείται όταν δεν βρίσκει τροφή, με τους ποδίσκους του, πολύ πιο γρήγορα από τον ενδημικό. Το 2016 γίνεται η πρώτη καταγραφή στην Ελλάδα όπου επιβεβαίωσαν οι επιστήμονες ότι πρόκειται για τον ξενικό αχινό diadema setosum. Στο ίδιο σημείο που βρέθηκαν τρία με τέσσερα άτομα πρόπερσι, πέρσι οκτώ, ενώ φέτος εντοπίστηκαν πάνω από 16 με 20 άτομα.

Ο Λεσσεψιανός μετανάστης έχει έρθει στην Μεσόγειο ως «λαθρεπιβάτης» κολλώντας σε γάστρες καραβιών, ανοιχτό είναι όμως και το ενδεχόμενο να ψαρεύτηκε και να πετάχτηκε ζωντανό στην θάλασσα.

Προσοχή στους κολυμβητές

Ο Δημήτρης Καμπανός επισήμανε επίσης στο GRTimes την προσπάθεια που κάνει η οργάνωση να ενημερώσει τους πολίτες. «Προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο που κολυμπάει σε βραχώδεις περιοχές. Έχει μικρό σώμα και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό στο μάτι, ενώ οι βελόνες του είναι πολύ λεπτές για να διακριθούν και μπορεί να τον ακουμπήσουν».

Το τσίμπημα του αχινού θυμίζει το τσίμπημα της μέλισσας που δεν αφήνει μέσα το κεντρί της. Αν τον πατήσει ή τον αγγίξει κάποιος πολύ έντονα τότε μπορεί να ταλαιπωρηθεί και μια εβδομάδα με το δηλητήριο του.