Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης η εισαγγελέας, ζητά να δικαστεί για 4 βιασμούς

Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης η εισαγγελέας, ζητά να δικαστεί για 4 βιασμούς

Την παραπομπή του Δημήτρη Λιγνάδη σε δίκη για 4 βιασμούς προτείνει προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα έχει και την οριστική κρίση, η εισαγγελέας που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελική λειτουργός εισηγείται την παραπομπή σε δίκη του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη για τέσσερις υποθέσεις βιασμών. Μάλιστα, η εισαγγελέας απορρίπτει τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του κατηγορούμενου, ο οποίος αρνείται την τέλεση των σοβαρών κακουργημάτων πράξεων που αντιμετωπίζει. Ταυτόχρονα, εισηγείται να διατηρηθεί η προσωρινή κράτηση και να παραμείνει στη φυλακή ο Δ. Λιγνάδης καθώς κατά την κρίση της δε έχουν εκλείψει οι λόγοι που οδήγησαν ανακρίτρια και εισαγγελέα στην απόφαση για την προφυλάκιση του.

Τις επόμενες μέρες με βούλευμα του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας αναμένεται να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη του κατηγορούμενου στο εδώλιο.
Ο άλλοτε δημοφιλής σκηνοθέτης κατηγορείται για βιασμό σε βάρος ενός 25χρονου άνδρα το 2010, για το βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2015 στην Επίδαυρο, για το βιασμό ενός 24χρονου σήμερα άνδρα το 2015, αλλά και τον βιασμό ενός ακόμη άνδρα το 2018.

Το χρονικό της υπόθεσης Λιγνάδη και οι 4 υποθέσεις βιασμών

Το ημερολόγιο έδειχνε 19 Φεβρουαρίου 2021. Ήταν πρωί της Παρασκευής και οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς. Την ώρα που οι εισαγγελείς λάμβαναν μαρτυρική κατάθεση για την πρώτη μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του σκηνοθέτη από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο -με την υπόθεση όμως να έχει παραγραφεί-, ένας 25χρονος άνδρας κατέθετε μία μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια. Η υπόθεση ήταν ακόμα «ενεργή» νομικά και το γεγονός αυτό πυροδότησε τις εξελίξεις που ακολούθησαν.

Η εισαγγελία λαμβάνει δεύτερη κατάθεση από μάρτυρα που αφορά στην υπόθεση της δεύτερης μήνυσης αργά το βράδυ της Παρασκεύης, ενώ το πρωί του Σαββάτου υπάρχουν πληροφορίες για κατάθεση φερόμενου θύματος του σκηνοθέτη, που προέκυψε από την πρώτη μήνυση του Βασίλη Κυπαρισσόπουλου. Το ενδεχόμενο του εντάλματος ήταν πλέον ανοιχτό και ο Δημήτρης Λιγνάδης επιλέγει να εμφανιστεί στη ΓΑΔΑ μαζί με τον συνήγορό του σε περίπτωση που τον αναζητούν.

Εκείνες τις ώρες του μεσημεριού του Σαββάτου, η Εισαγγελία συγκέντρωνε τα στοιχεία και την στιγμή που ο σκηνοθέτης με τον δικηγόρο του περνούσαν το κατώφλι της ΓΑΔΑ, το ένταλμα δεν είχε εκδοθεί. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική και σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λιγνάδης έδωσε το προσωπικό του τηλέφωνο, ώστε εάν χρειαζόταν, να τον καλέσουν για να μεταβεί εκ νέου. Η κίνηση του σκηνοθέτη δεν ήταν τυχαία, αφού με τον τρόπο αυτό έδειξε στις Αρχές ότι είναι διαθέσιμος και δεν έχει πρόθεση αποφυγής της Δικαιοσύνης.

Στις πέντε ώρες που ακολούθησαν, η εισαγγελία συγκέντρωσε το αποδεικτικό υλικό, το οποίο διαβιβάστηκε στην ανακρίτρια που άναψε το πράσινο φως για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης. Ένα ένταλμα που περιγράφει λεπτομερώς την δράση του σκηνοθέτη, καθώς αναφέρεται η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων, ενώ γίνεται λόγος για «συστηματική και μεθοδική προσέγγιση, καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης και εκμετάλλευση της επαγγελματικής του ιδιότητας». Επιπλέον οι αρχές φέρεται να έχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, ότι ο σκηνοθέτης «οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση ανικανότητας ή αναισθησίας», πως οι «στόχοι» του ήταν κυρίως «αλλοδαποί ανήλικοι παθόντες», αλλά και πως είχε «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη».
Ο Δημήτρης Λιγνάδης μετά την έκδοση του εντάλματος ενημερώθηκε και παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ. Ο τότε συνήγορός του Νίκος Γεωργουλέας σε δηλώσεις του τόνισε πως η θέση του εντολέα του «είναι πλήρης άρνηση για τέτοια περιστατικά».

Η εισαγγελία της Αθήνας συγκέντρωσε τρεις μαρτυρικές καταθέσεις που κατέστησαν αναπόφευκτη την άσκηση δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Η καθοριστική κατάθεση, ήταν αυτή ενός εκ των φερόμενων ως θυμάτων του σκηνοθέτη, πρόσωπο το οποίο υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσόπουλο. Ο τελευταίος είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, υποστηρίζοντας ότι τον γνώρισε σε ηλικία 15 ετών.
Αν και τα καταγγελλόμενα αδικήματα στην συγκεκριμένη μήνυση είχαν παραγραφεί, ο Βασίλης Κυπαρισσόπουλος φέρεται να υπέδειξε ένα ακόμη θύμα του σκηνοθέτη, του οποίου η υπόθεση ήταν ακόμα «ζωντανή». Αυτό ήταν και το πρόσωπο κλειδί που κατέθεσε την μαρτυρία του στις εισαγγελικές αρχές, κάνοντας λόγο για βιασμό του στην Επίδαυρο.
Στην καταγγελία του θύματος που υποδείχθηκε από τον Βασίλη Κυπαρισσοπουλο, ο Δημήτρης Λιγνάδης απάντησε «δεν υπήρχε καμία παράσταση στην Επίδαυρο» στις 9 Αυγούστου του 2015 την οποία επικαλείται ο καταγγέλλων για το ταξίδι τους: «Αν είχαμε πάει μαζί στην Επίδαυρο, δεν θα είχε κάνει τέτοιο λάθος να πει ότι είδαμε μια ανύπαρκτη παράσταση μου».

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr