Κρούσματα: «Ποτέ μην λες ποτέ για ένα Lockdown» – «Μετά τις 20 Νοέμβρη θα είναι ανεξέλεγκτα»

Η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε λόγο για lockdown οι ειδικοί όχι…

Τα πάντα ανοιχτά, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορονοϊό, αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ και αναφερόμενος στα μέτρα, τόνισε ότι «κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό». «Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι βλέποντας και κάνοντας παρότι είναι λίγο κακόηχη αυτή η έκφραση σαν στρατηγική, αλλά λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης που να έχουν ορίζοντα δύο – τριών εβδομάδων» παρατήρησε.

Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχουν «απόψεις και στην επιστημονική κοινότητα και στην Επιτροπή, ότι θα έπρεπε να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού». Άλλωστε, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο ενός lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όπως έχω πει και εξακολουθώ να το λέω. Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η επιδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».

Ερωτηθείς για τα νούμερα που θα οδηγούσαν σε ένα lockdown, απάντησε: «Αν δούμε ότι έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση στα κρούσματα, στα βαριά περιστατικά, στις νοσηλείες τότε κανείς μπορεί να σκεφτεί ότι πρέπει να γίνει πρόληψη τώρα». Ακόμα, σε ερώτηση εάν υπάρχει ενδεχόμενο να υποχρεωθούν οι εμβολιασμένοι σε rapid test προκειμένου να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους, ο κ. Βατόπουλος είπε: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιδημίας».

Από την άλλη ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου μίλησε στο ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Καλημέρα», τονίζοντας ότι μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη.

Μάλιστα η πρόβλεψή του σοκάρει, καθώς εκτίμησε πως μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών από τον κορονοϊό, ζητώντας από τις εκκλησίες να επιβάλουν τον έλεγχο.

«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό. Το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», επισήμανε ο κ. Καπραβέλος.

Για μια ακόμα φορά έκανε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί, σημειώνοντας ότι στη μονάδα εντατικής θεραπείας, στην οποία είναι διευθυντής και διαθέτει 12 κλίνες, είναι όλοι ανεμβολίαστοι. «Στο τρίμηνο νοσήλευσα 52 ασθενείς. Οι 3 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή μόλις 6%. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να επιβάλει την υποχρεωτικότητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Exit mobile version