Νέα μέτρα: Τι αλλάζει στο ωράριο εργασίας στο Δημόσιο και λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων

Νέα μέτρα: Σημαντικότατες αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, αλλά και εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα ισχύσουν από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.

Στόχος, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εξειδικεύοντας τις αποφάσεις Μητσοτάκη, να περιοριστούν οι εικόνες συνωστισμού.

Ετσι, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Αττικής τα οποία από τη Δευτέρα θα λειτουργούν από τις 10 το πρώι έως τις 9 το βράδυ προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7 το πρωί και θα ολοκληρώνεται στις 9:30.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

Δείτε τις ανακοινώσεις του Θάνου Πλεύρη για τα νέα μέτρα

Όπως εξήγησε ο Θάνος Πλεύρης η λογική είναι ότι δεν θα κλείσει ξανά η χώρα, το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και επιλέχθηκε «να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα που δεν θα στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί αλλά θα προστατεύσουν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς ανω του 85% όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Το ΕΣΥ βρίσκεται σε πίεση δεδομένου ότι η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν. Για το ΕΣΥ έχουν υπερδιπλασιαστεί οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν απολύτως σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής πράξης ενώ έχουν εξασφαλιστεί αναπνευστήρες ώστε αν χρειαστεί για κάποιο διάστημα διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ αυτό να γίνει ειδικά σε περιπτώσεις που δεν κρίνεται ασφαλής η μετακίνηση» συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι «το έχουμε ενισχύσει με 12.000 λοιπό προσωπικό, 2.000 μόνιμους γιατρούς και 2.000 επικουρικούς γιατρούς ενώ έχουμε εξασφαλίσει το σύνολο των κενών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Λόγω της έντασης υπήρξε συνεργασία με τους ιατρικούς συλλόγους επειδή όμως οι ανάγκες ήταν περισσότερες ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών με τις ειδοποιήσεις αναμένεται να είναι γύρω στις 80 σε μεγάλο βαθμό στη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα και προφανέστατα αν κριθεί απαραίτητο το μέτρο θα επεκταθεί.

Υπάρχει μια ένταση στους εμβολιασμούς καθώς ξεπερνούν τα 900.000 τα προγραμματισμένα ραντεβού. Έχει εμβολιαστεί το 75% του ενήλικου και το 65% του γενικού πληθυσμού.

Στα πλαίσια της αναχαίτισης της πανδημίας τα μέτρα είναι στοχευμένα και δεν έχουν λογική να κλείσουν κοινωνία και οικονομία. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν τρία στάδια:

Οι χώροι που είναι προσβάσιμοι σε όλους όπως είναι τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετΧώρους που έχουν χαρακτηριστικά ανάγκης με μη εμβολιασμένους με αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο: ΤΟ λιανεμπόριο, τους ανοιχτούς χώρους εστίασης, στους χώρους εργασίας συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, στους χώρους λατρείας. Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 7-9:30 σε πέντε τμήματα.Στο σύνολο των κλειστών χώρων η πρόσβαση θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια)

Σε όλους τους ανήλικους επειδή ακριβώς υπάρχει πληθυσμός που δεν μπορεί να εμβολιαστεί, δίνεται η δυνατότητα να υπάρχει self test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Στο πλαίσιο της τρίτης δόσης του εμβολίου που τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι απαραίτητη και επιλέγουμε ότι οι άνω των 60 θα πρέπει να έχουν κάνει τρίτη δόση για να λογίζονται ως εμβολιασμένοι και από τις 13/12 όποιος είναι άνω των 60 για να λογίζεται ως πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να έχει κάνει την τρίτη δόση

Πηγή: Newsbomb.gr

Exit mobile version