Μητσοτάκης: «Δεν ειναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας»

Πώς αιτιολόγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στο υπουργικό συμβούλιο, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 αναφέρθηκε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ειναι ποινή, είναι αντίτιμο υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο νέο μέτρο, επιβολής προστίμου 100 ευρώ τον μήνα σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού τους έως τις 15 Ιανουαρίου.

«Δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι αρνούνται να πράξουν το αυτονόητο», πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών, οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού μέχρι τις 16/1, αλλιώς θα τους επιβάλλεται 100 ευρώ πρόστιμο τον μήνα που θα πηγαίνει σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ μετά από σχετική διασταύρωση των στοιχείων. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέρχονται στους 550.000.

Επίσης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι το διάστημα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου θα παρέχεται δωρεάν σε όλους ένα self test προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του ιού την περίοδο των εορτών.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μετά την αξιολόγηση των νέων δεδομένων που δημιουργεί η μετάλλαξη Όμικρον πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συσκέψεις χθες, Δευτέρα, φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε να προχωρήσει σε σημειακές παρεμβάσεις προκειμένου ενόψει των γιατρών να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Η νέα μετάλλαξη Όμικρον μας καλεί σε επιφυλακή. Οι γιορτές που πλησιάζουν διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανώς να ευνοήσουν τη μετάδοσή του. Αργά ή γρήγορα είναι βέβαιο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας και όχι ένα lockdown Η πολιτική μας ως προς τους εμβολιασμούς τον τελευταίο μήνα φαίνεται να αποδίδει. 3 στους 4 άνω των 12 ετών έχουν επιλέξει να θωρακιστούν με το εμβόλιο Τις τελευταίες εβδομάδες τα συνολικά ραντεβού ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια το μήνα. Πάμε καλύτερα αλλά όχι τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Υπάρχει μια ομάδα που μένει πίσω. Από τους 580.000 μη εμβολιασμένους συμπολίτες άνω των 60 ετών μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν μέσα στο Νοέμβριο

Στην προστασία αυτών των συμπολιτών στρέφουμε την προσοχή μας και γι αυτό ο εμβολιασμός τους καθίσταται υποχρεωτικός. Είναι μια απόφαση που με βασάνισε προσωπικά, αισθάνομαι όμως βαρύτερη την ευθύνη μου να σταθώ δίπλα στους ευάλωτους έστω και αν πρόσκαιρα δυσαρεστήσω. Είμαι βέβαιος ότι θα σωθούν χιλιάδες ζωές. Θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους για την πρώτη δόση θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα διαφορετικά κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ από την ΑΑΔΕ που με νόμο τα χρήματα αυτά θα πηγαίνουν στα νοσοκομεία μας. Είναι μια πράξη δικαιοσύνης απέναντι στους πολλοί περισσότερους εμβολιασμένους. Η απόφασή μου σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία.

Στο διάστημα από 6-12 Δεκεμβρίου θα διαθέσει δωρεάν 1 self test σε κάθε ενήλικο εμβολιασμένο και μη ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί πριν τα Χριστούγεννα ενώ η ίδια άσκηση θα εφαρμοστεί από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Υγείας ενώ μέσω της Πολιτικής Προστασίας έχουμε εξασφαλίσει 20 εκατομμύρια self test και για τις ανάγκες των σχολείων μας Είναι μέτρα προτροπής και όχι καταστολής, είναι δίκαια μέτρα γιατί δεν είναι οριζόντια για όλους αλλά αφορούν εκείνους που έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν. Τα μέτρα προσαρμόζονται στη συγκυρία ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με την πανδημία Ελπίζω οι πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η αλήθεια είναι μόνο μια: το εμβόλιο σώζει ζωές και ειδικά για τους πιο ευάλωτους.

Exit mobile version