«Δέλτακρον»: Η νέα μετάλλαξη που προέκυψε στην Κύπρο από Δέλτα και Ομικρον...

«Δέλτακρον»: Η νέα μετάλλαξη που προέκυψε στην Κύπρο από Δέλτα και Ομικρον...

Δεν θα ξεμπερδέψουμε τόσο εύκολα με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού... 

Νέο στέλεχος κορονοϊού ταυτοποίηθηκε στην Κύπρο σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, δρ Λεόντιο Κωστρίκη.

Ο κος Κωστρίκης σχυρίζεται ότι πρόκειται για την μετάλλαξη Deltacron η οποία ταυτοποίηθηκε σε 25 περιστατικά και φαίνεται ότι τα στελέχη της έχουν γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα.

«Βρίσκουμε σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί μόνον στην Όμικρον η οποία έχει διαφορές από τα υπόλοιπα στελέχη διότι το γονιδίωμά της έχει 30 διαφορετικές παραλλαγές. Από αυτές οι 10 παραλλαγές της Όμικρον εντοπίστηκαν στα περιστατικά που εντοπίσαμε στην Κύπρο. Υπάρχει διεθνές ενδιαφέρον» είπε συγκεκριμένα.

Το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την εταιρεία NIPD, διεξάγουν από τις 10 Νοεμβρίου 2021 μια προοπτική μοριακή επιδημιολογική μελέτη για την ανίχνευση παραλλαγών του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα.

Οι ειδικοί κάνουν ενδελεχείς γενετικές αναλύσεις των γονιδιωμάτων του SARS-CoV-2 τα οποία απομονώθηκαν από άτομα που μολύνθηκαν πρόσφατα με κορονοϊο και παρουσιάστηκαν για σκοπούς εργαστηριακής εξέτασης σε διαγνωστικά κέντρα, νοσοκομεία και αεροδρόμια του νησιού.

Στο πλαίσιο αυτής της μελέτης, εντοπίστηκαν πρόσφατα 25 παραλλαγές της Δέλτα, οι οποίες εμφανίζουν επτά χαρακτηριστικές μεταλλάξεις της Όμικρον. Συγκεκριμένα, οι μεταλλάξεις αυτές βρίσκονται εντός του γονιδίου που αντιστοιχεί στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού.

Τα νέα αυτά στελέχη του κορωνοϊού, ονομάστηκαν Δέλτακρον (Deltacron) λόγω της παρουσίας γενετικών χαρακτηριστικών της Όμικρον εντός του γονιδιώματος της Δέλτα.

Οι αλληλουχίες των 25 παραλλαγών Deltacron έχουν κατατεθεί στη βάση δεδομένων GISAID (Decade of Innovative Contribution to Global Health) στις 7 Ιανουαρίου 2022.

Η μοριακή επιδημιολογική ανάλυση αποκάλυψε ότι η σχετική συχνότητα της λοίμωξης από τα στελέχη Δέλτακρον είναι υψηλότερη μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονταιλόγω των συμπτωμάτων της νόσου Covid-19 σε σύγκριση με ασθενείς που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία.