Κορονοϊός: Νέες οδηγίες του CDC - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Κορονοϊός: Νέες οδηγίες του CDC - Τι πρέπει να κάνουν όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα

Το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) στις ΗΠΑ αναθεώρησε τις οδηγίες για το ευρύ κοινό σχετικά με τον κορονοϊό

Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν κύρια σημεία των αναθεωρημένων οδηγιών.

Τι ισχύει για όσους δεν έχουν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων

Εάν κάποιος εκτέθηκε στον κορονοϊό και δεν έχει κάνει όλες τις δόσεις του εμβολίου, πρέπει να μπαίνει τουλάχιστον 5 ολόκληρες μέρες σε καραντίνα και να φοράει μάσκα αν βρίσκεται κοντά σε άλλους μέσα στο σπίτι, να μην ταξιδεύει και να κάνει τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την τελευταία στενή επαφή με κρούσμα, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.

Παράλληλα, πρέπει να παρακολουθεί για πιθανά συμπτώματα ακόμα και 10 ημέρες μετά ενώ αν εμφανίσει πρέπει να κάνει τεστ και να απομονωθεί μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα.

Τέλος, πρέπει να φορά μάσκα για 10 ημέρες αν βρίσκεται κοντά σε άλλους είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, αποφεύγοντας τα άτομα υψηλού κινδύνου, ενώ σε περίπτωση ταξιδιού μετά την 5η μέρα να λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι πλήρως εμβολιασμένοι

Όσοι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα αλλά έχουν κάνει όλα τα εμβόλια, δεν είναι απαραίτητο να μπουν σε καραντίνα εκτός εάν έχουν συμπτώματα. Παράλληλα, ακόμα και αν δεν εμφάνισαν συμπτώματα, πρέπει να κάνουν ένα τεστ τουλάχιστον 5 ημέρες μετά την επαφή με κρούσμα και να παρακολουθούν για συμπτώματα μέχρι και 10 ημέρες μετά.

Τέλος, για όσους εκτέθηκαν στον covid-19 αλλά είχαν θετικό τεστ το τελευταίο τρίμηνο, επίσης δε χρειάζεται να μείνουν σπίτι εκτός αν εμφανίσουν συμπτώματα και παρακολουθούν για 10 ημέρες αν θα εμφανίσουν, κάνοντας τεστ αν είναι απαραίτητο. Αναφορικά με τη μάσκα, η οδηγία είναι επίσης για 10 μέρες, παράλληλα με προφυλάξεις σε πιθανό ταξίδι και το να αποφεύγουν τα άτομα υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.