Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα Τετάρτη 3 Αυγούστου

Ποια ονόματα γιορτάζουν σήμερα, Τετάρτη 3 Αυγούστου σύμφωνα με το εορτολόγιο.

Σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του Αγίου Ολυμπίου μάρτυρος του επάρχου και της Αγίας Σαλώμης Μυροφόρου. Έτσι γιορτάζουν οι: Ολύμπιος, Σαλώμη, Σαλώμα.

Αγία Σαλώμη

H Σαλώμη, κατά τις Γραφές, ήταν ακόλουθος του Ιησού που εμφανίζεται σύντομα στα κανονικά ευαγγέλια και σε αποκρυφικά κείμενα. Αναφέρεται από τον Μάρκο ως παρούσα στη σταύρωση και ως μία από τις γυναίκες που βρήκαν τον τάφο του Ιησού άδειο. Η ερμηνεία την ταυτίζει περαιτέρω με άλλες γυναίκες που αναφέρονται αλλά δεν ονομάζονται στα κανονικά ευαγγέλια.

Συγκεκριμένα συχνά αναφέρεται ως σύζυγος του Ζεβεδαίου, μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννη (λόγιοι λένε ότι οι Γραφές αναφέρονται είτε στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, είτε στον Ιωάννη τον Πρεσβύτερο), δύο από τους Δώδεκα Αποστόλους. Σύμφωνα με τη μεσαιωνική παράδοση η Σαλώμη ήταν μία από τις τρεις Μαρίες, κόρες της Αγίας Άννας, και επομένως αδελφή (ή ετεροθαλή αδερφή) της Μαρίας, μητέρας του Ιησού.

Στο Ευαγγέλιο του Μάρκου, η Σαλώμη είναι μεταξύ των γυναικών που πήγαν στον τάφο του Ιησού για να χρίσουν το σώμα του με μύρο. Ανακάλυψαν ότι η πέτρα είχε πεταχτεί και ένας νεαρός με λευκά έπειτα τους είπε ότι ο Ιησούς είχε σηκωθεί και τους είπε να πουν στους μαθητές του Ιησού ότι θα τους συναντούσε στη Γαλιλαία. Στο Κατά Ματθαίον 28:1, δύο γυναίκες αναφέρονται στο παράλληλο απόσπασμα: η Μαρία Μαγδαληνή και η «άλλη Μαρία» – ταυτοποιήθηκαν προηγουμένως στο Κατά Ματθαίον 27:56 ως Μαρία η μητέρα του Ιακώβου και του Ιωσή.

Με πληροφορίες από: wikipedia

Exit mobile version