Νέα έρευνα: Η Vegan διατροφή δεν σημαίνει αυτόματα καλύτερη υγεία

Νέα έρευνα καταρρίπτει τον ισχυρισμό πως η κατανάλωση μόνο φυτικών τροφών εγγυάται μειωμένο κίνδυνο για την υγεία μας.

Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από την προτεραιότητα λήψης ορισμένων θρεπτικών συστατικών.

Με όλο το θόρυβο για τα οφέλη της κατανάλωσης περισσότερων φυτών, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι το να είσαι vegan σημαίνει αυτόματα ότι τρως καλά για την υγεία σου. Αλλά μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με μια μελέτη του Μαρτίου 2023 στο JAMA Network Open, η προσκόλληση μόνο σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης δεν εγγυάται μειωμένο κίνδυνο καταστάσεων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο – ή ακόμη και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου συνολικά.

Αντίθετα, η αποκομιδή των πλεονεκτημάτων μιας vegan διατροφής πιθανότατα εξαρτάται όχι μόνο από την εξάλειψη των ζωικών προϊόντων, αλλά από τον τρόπο με τον οποίο το κάνετε.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέλυσε τις αυτοαναφερόμενες δίαιτες περισσότερων από 126.000 ανθρώπων για μια περίοδο έως και 12,2 ετών. Η ομάδα των ερευνητών βαθμολόγησε τις φυτικές δίαιτες των συμμετεχόντων ως υγιεινές ή ανθυγιεινές, με βάση τις προσλήψεις 17 ομάδων τροφίμων. (Οι ομάδες τροφίμων περιελάμβαναν δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, όσπρια και χορτοφαγικές πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά, γλυκά και άλλα .)

Αν και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος vegan διατροφής (μία χαμηλή σε «ανθυγιεινά» τρόφιμα όπως ζαχαρούχα ποτά, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, επιδόρπια και χυμοί φρούτων) συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών και συνολική θνησιμότητα, δίαιτες με υψηλότερη τα επίπεδα αυτών των τροφών φάνηκε να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.

Όσο υψηλότερη ήταν η βαθμολογία «ανθυγιεινής», μιας vegan διατροφής, τόσο πιο πιθανό ήταν οι οπαδοί της να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο και θάνατο.

Στην πραγματικότητα, όσοι είχαν το υψηλότερο επίπεδο ανθυγιεινών vegan διατροφών είχαν 23% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία που σχετίζεται με την υγεία.

Ενώ η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς – όπως το γεγονός ότι βασίστηκε μόνο σε δύο 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις – οι ειδικοί λένε ότι είναι μια σημαντική έκκληση για περισσότερη ευαισθητοποίηση σχετικά με την παρακολούθηση μιας vegan διατροφής με υγιεινό τρόπο.

Τι κάνει μια vegan διατροφή υγιεινή ή ανθυγιεινή;

Ακριβώς επειδή τα συστατικά ενός τροφίμου προέρχονται από φυτά δεν σημαίνει ότι είναι καλό για εσάς.

Εάν η πλειοψηφία μιας vegan διατροφής προέρχεται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτό είναι ένα σημαντικό κόκκινο σημάδι. «Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφών μπορεί να συμβάλει σε μια ανθυγιεινή vegan δίαιτα», δήλωσε η ειδικός σε vegan διατροφή Haley Bishoff, RDN, της Rūtsu Nutrition.

«Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα όπως τα μπισκότα, τα πατατάκια, ακόμη και κάποιες εναλλακτικές επιλογές για vegan κρέας μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα».

Η κατανάλωση εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να συμβάλει σε μια ανθυγιεινή vegan δίαιτα.

Ο Bishoff τόνισε ότι η περιστασιακή χορτοφαγική απόλαυση δεν είναι μονόδρομο εισιτήριο για καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο. Αντίθετα, ενθάρρυνε να εξετάσει ένα συνολικό διατροφικό πρότυπο. «Είναι η υπερκατανάλωση αυτών των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, vegan ή μη, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, καρκίνο και καρδιαγγειακές παθήσεις. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται, η ισορροπία και το μέτρο είναι το κλειδί».

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι βίγκαν αν τα επεξεργασμένα φαγητά είναι (κυρίως) εκτός τραπεζιού; Μια υγιεινή vegan διατροφή περιλαμβάνει άφθονα ολόκληρα, ελάχιστα επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα, τονίζει στο health.com η Bonnie Newlin, MS, RD, LDN, του Crave Nourishment.

«Δώστε προτεραιότητα στην κατανάλωση φυτικών ινών από φρούτα, λαχανικά και μη επεξεργασμένα δημητριακά. Δώστε προσοχή στο νάτριο, τα κορεσμένα λίπη και τον αριθμό των συστατικών και των πρόσθετων στην διατροφική ετικέτα», συνέστησε. «Να προσέχετε να προσθέτετε διαφορετικά χρώματα φρούτων και λαχανικών στο πιάτο σας. Κάθε χρώμα σε αυτές τις φυτικές τροφές συνδέεται με ένα ελαφρώς διαφορετικό διατροφικό όφελος».

Πηγή αναδημοσίευσης: Health.com

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

 

Exit mobile version