Ο Κρόνος ανακτά τον τίτλο “βασιλιάς της σελήνης” με 62 νεοαποκτηθέντες δορυφόρους

Ενημερωθείτε για όλα τα διαστημικά νέα!

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν 62 νέα φεγγάρια σε τροχιά γύρω από τον δακτυλιοειδή πλανήτη Κρόνο.

Η δορυφορική μεταφορά φέρνει τον συνολικό αριθμό των φεγγαριών του πλανήτη σε πάνω από 100 και σημαίνει επίσης ότι ο γίγαντας αερίου παίρνει πίσω το στέμμα ως “βασιλιάς του φεγγαριού” του ηλιακού συστήματος από τον Δία.

Πριν από αυτή την ανακάλυψη, ο Κρόνος είχε 83 φεγγάρια αναγνωρισμένα από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, οπότε η νέα παρτίδα φέρνει τον συνολικό αριθμό σε 145. Η ανακάλυψη σηματοδοτεί ένα άλλο ορόσημο για τον Κρόνο, με τον πλανήτη να γίνεται ο πρώτος κόσμος στον κόσμο που είναι γνωστό ότι περιστρέφεται από περισσότερα από 100 φεγγάρια.

Τα νέα φεγγάρια ανακαλύφθηκαν από μια ομάδα με επικεφαλής τον Edward Ashton, μεταδιδακτορικό στο Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής Academia Sinica, ο οποίος χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται “shift and stack” για να βρει αυτά τα μικρότερα και πιο αμυδρά φεγγάρια. Η τεχνική χρησιμοποιεί ένα σύνολο εικόνων που μετατοπίζονται με την ίδια ταχύτητα με την οποία ένα φεγγάρι κινείται στον ουρανό για να ενισχύσει το σήμα από αυτό το φεγγάρι. Τα φεγγάρια που είναι πολύ αμυδρά για να φαίνονται σε μεμονωμένες εικόνες μπορούν να αποκαλυφθούν στην προκύπτουσα “συσσωρευμένη εικόνα”.”Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν αυτή τη μέθοδο για να αναζητήσουν φεγγάρια γύρω από τον Ποσειδώνα και τον ουρανό, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στον Κρόνο.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μεταξύ 2019 και 2021 σε διαστήματα τριών ωρών από το τηλεσκόπιο Καναδά-Γαλλίας-Χαβάης (CFHT) στην κορυφή του Maunakea στη Χαβάη. Επέτρεψε στους αστρονόμους να ανιχνεύσουν φεγγάρια γύρω από τον Κρόνο με διάμετρο μόλις 1,6 μίλια (2,5 χιλιόμετρα).

Αν και μερικά από τα φεγγάρια είχαν εντοπιστεί το 2019, χρειάζεται κάτι περισσότερο από την παρατήρηση ενός αντικειμένου κοντά σε έναν πλανήτη για να επιβεβαιωθεί ότι είναι ένα φεγγάρι και όχι ένας αστεροειδής που κάνει μια σύντομη στενή διέλευση σε αυτόν τον πλανήτη. Για να αλλάξουν αυτά τα αντικείμενα από “ύποπτα φεγγάρια” σε “επιβεβαιωμένα φεγγάρια” του Κρόνου, οι αστρονόμοι έπρεπε να τα παρακολουθούν για αρκετά χρόνια για να εξασφαλίσουν ότι το καθένα είναι πραγματικά σε τροχιά γύρω από τον γίγαντα αερίου.

Αντιστοίχιση αντικειμένων που εντοπίστηκαν σε διαφορετικές νύχτες κατά τη διάρκεια 24 μηνών, η ομάδα παρακολούθησε 63 αντικείμενα που κατέληξαν να επιβεβαιώνουν ως φεγγάρια. Ένας από αυτούς τους δορυφόρους αποκαλύφθηκε το 2021, με τα υπόλοιπα 62 φεγγάρια να ανακοινώνονται σταδιακά τις τελευταίες εβδομάδες. “Η παρακολούθηση αυτών των φεγγαριών με κάνει να θυμάμαι να παίζω το παιδικό παιχνίδι Dot-to-Dot, επειδή πρέπει να συνδέσουμε τις διάφορες εμφανίσεις αυτών των φεγγαριών στα δεδομένα μας με μια βιώσιμη τροχιά”, δήλωσε ο Ashton. “Αλλά με περίπου 100 διαφορετικά παιχνίδια στην ίδια σελίδα, και δεν ξέρετε ποια κουκκίδα ανήκει σε ποιο παζλ.”

Τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα φεγγάρια είναι ακανόνιστα φεγγάρια. Αυτός ο όρος αναφέρεται σε αντικείμενα που πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί από τη βαρυτική επίδραση ενός πλανήτη και καταλήγουν σε τροχιά γύρω του σε μεγάλα, πεπλατυσμένα ή “ελλειπτικά” μονοπάτια που είναι πιο κεκλιμένα σε σύγκριση με τις τροχιές των κανονικών φεγγαριών.

Ο Κρόνος έχει τώρα 121 γνωστά ακανόνιστα φεγγάρια μαζί με τα 24 κανονικά φεγγάρια του. Τα ακανόνιστα φεγγάρια τείνουν να συγκεντρώνονται σε ομάδες ανάλογα με την κλίση των τροχιών τους. Το σύστημα του Κρόνου φιλοξενεί σήμερα τρεις από αυτές τις ομάδες – την ομάδα των Ινουίτ, την ομάδα των Γάλλων και την πυκνοκατοικημένη ομάδα των Σκανδιναβών.

Όλα τα νεοαποκτηθέντα φεγγάρια του Κρόνου εμπίπτουν σε μία από αυτές τις τρεις ομάδες. Τρία από τα νέα φεγγάρια ανήκουν στην ομάδα των Ίνουιτ, αλλά η πλειοψηφία ταιριάζει στην ομάδα των Σκανδιναβών.

“Καθώς κάποιος σπρώχνει στο όριο των σύγχρονων τηλεσκοπίων, βρίσκουμε αυξανόμενες ενδείξεις ότι ένα φεγγάρι μέτριου μεγέθους που περιστρέφεται προς τα πίσω Γύρω από τον Κρόνο ανατινάχθηκε πριν από περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια”, δήλωσε ο μέλος της ομάδας και αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας Μπρετ Γκλάντμαν.

ΠΗΓΗ: All about space

Ολες οι ειδήσεις στο Dokari.gr.

Πηγή φωτογραφίας – depositphotos.com

Exit mobile version