Φόβοι για νέα εθνική τραγωδία στο Αιγαίο με το Καστελλόριζο

Φόβοι για νέα εθνική τραγωδία στο Αιγαίο με το Καστελλόριζο

Σε περίεργο κλίμα εφησυχασμού βρίσκεται η κυβέρνηση, σχετικά με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ και τη στάση της Τουρκίας, την ώρα που Βρυξέλλες και Άγκυρα ανταλλάσσουν «ανώνυμες» ανακοινώσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, δήλωσε σήμερα (02/03/2016) στο Mega, ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ βρίσκεται πάρα πολύ κοντά όσον αφορά στη διαμόρφωση του επιχειρησιακού σχεδίου, παρά «κάποια προσκόμματα που δημιουργεί η Τουρκία, τα οποία συζητούνται στην Άγκυρα και νομίζω ότι θα επιλυθούν και θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ώστε να έχουμε μια μείωση των προσφυγικών ροών που βέβαια δεν θα λύσει από μόνη της το πρόβλημα».
Πρόσθεσε δε, ότι «οι απαράδεκτες αιτιάσεις της Τουρκίας, διαχρονικά, πάλι θα υπάρχουν και πάλι θα τις αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζονται εδώ και χρόνια». Η κυβέρνηση, μάλιστα, εκτιμά ότι «για λόγους εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής η Τουρκία κάνει ορισμένα πράγματα, αυτό μας έχει φέρει σε καλή θέση, δηλαδή δεν είμαστε αυτοί που γκρινιάζουν».

Ωστόσο, η «γκρίνια» της Τουρκίας φαίνεται να πιάνει τόπο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση μεταξύ του Γερμανού διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης, αντιναύαρχου Γιεργκ Κλάιν, και της Άγκυρας. Ενδεικτικές είναι οι σημερινές διαρροές, μία από τις Βρυξέλλες και η απάντηση από την Άγκυρα. Σύμφωνα με δύο «ανώνυμες» διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στο Αιγαίο, διότι η Άγκυρα αρνήθηκε να δώσει έγκριση.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.newsbomb.gr.