Ετσι δρα το κύκλωμα των διακινητών προσφύγων στην Τουρκία

Ετσι δρα το κύκλωμα των διακινητών προσφύγων στην Τουρκία

Το Newsbomb.gr βρέθηκε στην καρδιά της... διακίνησης των προσφύγων από την πλευρά των Τούρκων, στη Σμύρνη και σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για την εγκληματική δράση των κυκλωμάτων των διακινητών ανθρωπίνων ψυχών.

Την ώρα που στην Ειδομένη χιλιάδες πρόσφυγες στοιβάζονται λόγω των κλειστών συνόρων και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα στη λάσπη και τις κακές καιρικές συνθήκες, την ώρα που στο λιμάνι του Πειραιά, τα ελληνικά νησιά και το κέντρο της Ελλάδας ξεμένουν χιλιάδες μετανάστες, στην Τουρκία οι διακινητές συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους, βάζοντας στις βάρκες οικογένειες προσφύγων και μετανάστες, αφού πρώτα τους ξεζουμίζουν οικονομικά και ηθικά.

Αποστολή Σμύρνη - Μαρία Γιαχνάκη

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδιναν τα χέρια για την επικαιροποίηση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων στην Τουρκία, όταν συμφωνούσαν και δήλωναν ότι δεν θα αφήσουν το Αιγαίο να γίνεται «αποθήκη ψυχών», τα κυκλώματα Τούρκων στην Σμύρνη συνέχιζαν να κάνουν αυτό που ήξεραν καλά: Να υπόσχονται ένα πετυχημένο ταξίδι για την Ελλάδα λέγοντας ψέματα ότι τα σύνορα είναι ανοικτά και ότι γρήγορα θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα οργανωμένα κυκλώματα δεν σταμάτησαν λεπτό να βλέπουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως σίγουρη πηγή χρημάτων μέχρι να τους πάρουν και την τελευταία λίρα ή ευρώ δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις ότι όλα θα τελειώσουν γρήγορα.

Ένα δίκτυο αδίστακτων Τούρκων συνεχίζει να δρα στην Σμύρνη με την ανοχή της Τουρκικής κυβέρνησης και της αστυνομίας, υποχρεώνοντας τους πρόσφυγες να περάσουν από όλα τα στάδια που έχουν οι ίδιοι σχεδιάσει.

Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, οδηγοί, εστιάτορες, αστυνομικοί, τουριστικά γραφεία και άνεργοι νεαροί εργάζονται για «διακινητές ανθρωπίνων ψυχών» πατώντας πάνω στις ελπίδες τους να περάσουν στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά στο www.newsbomb.gr.