Ελληνες χάκερ μόλυναν υπολογιστές σε όλο τον πλανήτη

Τεράστια επιτυχία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος…

Πώς διέδιδαν μέσω του Facebook επικίνδυνο ιό -Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης άλλαζε την πολιτική του απορρήτου με τους χάκερ να «σπάνε» και πάλι τους κωδικούς ασφαλείας

Μία πρωτοφανής υπόθεση με «πρωταγωνιστές» δύο Έλληνες χάκερ έφερε στο φως της δημοσιότητας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι χάκερ, ηλικίας 31 και 27 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν το πρωί της Τετάρτης στην Αττική, κατάφεραν να «μολύνουν» πάνω από 200.000 υπολογιστές παγκοσμίως μέσω Facebook, χρησιμοποιώντας έναν ιό που είχαν δημιουργήσει οι ίδιοι και φέρει τη διεθνή κωδική ονομασία «Lecpetex».

Μάλιστα, η διαχειρίστρια εταιρεία της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης για να αντιμετωπίσει τις σημαντικές δυσλειτουργίες, που προκαλούσε στα υπολογιστικά της συστήματα ο συγκεκριμένος ιός, άλλαξε πολλές φορές την πολιτική απορρήτου της, εισάγοντας ειδικούς μηχανισμούς ασφαλείας για το σύνολο των χρηστών της, με συνέπεια να επηρεάζεται έτσι η συνολική εύρυθμη λειτουργία του δικτύου της.

Τους μηχανισμούς αυτούς, πολλές φορές κατάφεραν να «σπάσουν» και πάλι οι χάκερ, χρησιμοποιώντας προηγμένες τεχνικές και λογισμικό, επιτυγχάνοντας έτσι να προσβάλουν τους μηχανισμούς ανάπτυξης και τα συστήματα, όχι μόνο της συγκεκριμένης σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλων διαδικτυακών εταιρειών ανά τον κόσμο, καθιστώντας έτσι, τον ιό, μία από τις σοβαρότερες απειλές παγκοσμίως σε επίπεδο κακόβουλου λογισμικού.

Πώς διέδιδαν μέσω του Facebook τον επικίνδυνο ιό

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Μανώλη Σφακιανάκη, διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος «πρόκειται για την πλέον σημαντική υπόθεση που έχει χειριστεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με σοβαρές επιπτώσεις στο παγκόσμιο διαδικτυακό υπολογιστικό σύστημα. Καταφέραμε να αποτρέψουμε μια σημαντική απειλή για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα σε εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου, σε όλο τον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά στις επίσημες δηλώσεις που προχώρησε σχετικά με την υπόθεση.

Οι ανυποψιάστοι χρήστες του Facebook λάμβαναν προσωπικό μήνυμα, στο οποίο οι χάκερ επισύναπταν το κακόβουλο λογισμικό ως συνημμένο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο, αποσκοπούσαν στην εξαπάτηση των χρηστών, ώστε να ανοίξουν το αρχείο, το οποίο στη συνέχεια μόλυνε τον υπολογιστή τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης, οι δράστες χρησιμοποιούσαν – αξιοποιούσαν τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Facebook, καθώς το κακόβουλο λογισμικό τους, μέσω της ικανότητας που είχε να αυτοδιαδίδεται, κατάφερνε να μολύνει όλες τις επαφές – φίλους του αρχικά προσβαλλόμενου χρήστη αποστέλλοντας τους αυτόματα, παρόμοια κακόβουλα μηνύματα. Με αυτόν τον τρόπο επεκτεινόταν γεωμετρικά ο αριθμός των μολυσμένων υπολογιστών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Εναλλακτικά, «οι δράστες διαμοίραζαν το κακόβουλο λογισμικό με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων διαμοιρασμού αρχείων Peer 2 Peer, μέσω των οποίων διέθεταν δωρεάν «σπασμένες» εκδόσεις δημοφιλών παιχνιδιών, τραγουδιών και κινηματογραφικών ταινιών, στις οποίες όμως είχαν επισυνάψει το κακόβουλο λογισμικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι χρήστες που «κατέβαζαν» (free download) τα αρχεία αυτά, να μολύνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους», ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης.

Όπως προκύπτει από διεθνή έρευνα, η παραπάνω παράνομη δραστηριότητα που πλέον παρατηρείται στο μεγαλύτερο μέρος των χρηστών του διαδικτύου και μέσω της οποίας οι χρήστες αυτού κατεβάζουν δωρεάν από διάφορες ιστοσελίδες παιχνίδια, λογισμικό, τραγούδια, ταινίες, προκαλεί ετησίως ζημιά στα υπολογιστικά τους συστήματα (PC, Laptop, κ.α.) η οποία ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ και αυτό οφείλεται σε διάφορες δυσλειτουργίες (ζημιές) που προκαλούνται στα υπολογιστικά τους συστήματα από το κακόβουλο λογισμικό.

Διαβάστε περισσότερα στο www.newsbomb.gr.

Exit mobile version