Κυπελλούχος ο Παναθηναϊκός: Η κούπα που έγινε… λατρεία!

Για 18η φορά στην ιστορία του και έκτη συνεχή τα τελευταία ισάριθμα χρόνια, ο Παναθηναϊκός Superfoods αναδείχτηκε Κυπελλούχος Ελλάδας, κατακτώντας με άνεση, μέσα στο Αλεξάνδρειο, τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, νικώντας τον Αρη με 68 – 59. Ξέφρενο γλέντι από 1.100 οπαδούς του τριφυλλιού.

Από… σαράντα κύματα πέρασε ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό Superfoods και Αρη, μέχρι να ξεκινήσει, καθώς οι οπαδοί της ομάδας της Θεσσαλονίκης ήταν εμφανώς υπεράριθμοι στο Αλεξάνδρειο, σε σχέση με όσα είχαν συμφωνήσει οι δύο ΚΑΕ με την διοργανώτρια ΕΟΚ.
Ετσι, ο τελικός ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση μιας και πλέον ώρας και με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αποχωρεί από το κλειστό και να δίνει εντολή, εν συνεχεία να διεξαχθεί το ματς με τη σύμφωνη γνώμη του Παναθηναϊκού, για να αποτραπούν, όπως δήλωσε ο ίδιος, επεισόδια σε περίπτωση που οι πράσινοι δεν κατέβαιναν στο παρκέ.

Ετσι, το ματς ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσφέρουν ποιοτικό, αν και φανερά αμυντικό παιχνίδι. Οι Πράσινοι έκλεισαν όλους τους διαδρόμους προς τη ρακέτα τους, αφήνοντας λίγες επιλογές στον αντίπαλο τους. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούσαν να περιορίσουν τον αντίπαλό τους πίσω αό τα 7 μέτρα με τους “τυπικά” γηπεδούχους να βομβαρδίζουν συνεχώς τους Αρειανούς. Η διαφορά δεν άργησε να ξεφύγει και έφτασε τους +8 για τον Παναθηναϊκό. Οι κιτρινόμαυροι πίεζαν σε όλο το γήπεδο, κάνοντας πολλές φορές “ανόητα” φάουλ. Τέλος δεκαλέπτου 18 – 10

Το δεύτερο δεκάλεπτο άρχισε πιο συγκεντρωμένα για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι με ένα γρήγορο σερί πόντων ροκάνισαν τη διαφορά. Οι Πράσινοι είχαν μείνει κολλημένοι στο σκορ για περίπου 2 λεπτά παιχνιδιού, καθώς τα μακρινά σουτ τους δεν βγήκαν στην αρχή αυτής της περιόδου. Ο Πασκουάλ προσπάθησε να χρησιμοποιήσει περίπου όλους τους παίκτες, που είχε στη διάθεση του, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Άρης ψαλίδισε τη διαφορά στον πόντο και ανάγκασε τον Ισπανό τεχνικό σε τάιμ άουτ. Η άμυνα των κριτρινόμαυρων ήταν πολύ σφιχτή κάτω από τη ρακέτα, αφήνοντας έτσι το μακρινό σουτ στον Παναθηναϊκό. Η λύση για τους Πράσινους ήρθε με το Μάικ Τζέιμς, που έσπασε το ρόδι της αστοχίας σε αυτό το δεκάλεπτο. Το μεγάλο πλήγμα για τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό ήταν τα ριμπάουντ, τα οποία άφηναν μέσα από τα χέρια τους. Ένα παιχνίδι με αλλαγές στο σκορ και αλλαγή στο προβάδισμα λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημίχρονο. Ο Μάικ Τζέιμς ήταν η λύση της ομάδας του με τον γκαρντ να βομβαρδίζει αλύπητα το αντίπαλο καλάθι πίσω από τα 6 και 75. Τέλος ημιχρόνου 29 – 27 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Ένα γρήγορο σερί 7 – 0 από τον Παναθηναϊκό στην τρίτη περίοδο με πολύ… ζεστό τον Τζεντίλε που μπήκε στο παρκέ φορτσάτος, ανάγκασε το τεχνικό του Αρη να καλέσει σε… ένα σημαντικό τάιμ άουτ του παίκτες τους. Οι Πράσινοι με τον Ιταλό βρήκαν λύση κάτω από την ρακέτα και πέρασαν μπροστά με διαφορά. Οι κιτρινόμαυροι είχαν πολύ κακό ποσοστό στο μακρινό σουτ, κάτι που τους στοίχιζε πολύ στις επιθέσεις τους. Η διαφορά άνοιξε με τον Παναθηναϊκό να περνάει στην κορυφή του σκορ με διψήφια νούμερα για πρώτη φορά, ενώ περιόρισε τους αντιπάλους του σε μόλις 2 πόντους μέσα σε 5 λεπτά… Οι γηπεδούχοι ξέφυγαν ακόμα και με +13, δείγμα της πολύ καλής άμυνάς τους. Ο Φελντέιν είχε κρατήσει ρυθμό από τα προηγούμενα παιχνίδια και ευστοχούσε πίσω από τα 7. Η καλή μέρα του Παναθηναϊκού σε όλη τη περίοδο φαινόταν σε κάθε του επίθεση με τους Πράσινους να κλείνουν το δεκάλεπτο με σκορ 50 – 37.

Οι Πράσινοι συνέχισαν το καλό τους ρυθμό και σε αυτή την περίοδο με τον κορυφαίο για το παιχνίδι, Τζέιμς Φελντέιν να είναι ζεστός και να μην σταματά να ευστοχεί. Οι Αρειανοί δεν μπορούσαν να βρουν πλέον καμία λύση, με όλα τα γκαρντ του να είναι φορτωμένα με 3 και με 4 φάουλ, αφήνοντας πολύ λίγε επιλογές στον προπονητή της ομάδας τους. Ο Άρης, όμως, βρήκε τη λύση στο πρόσωπο του Τζένγκινκς με τον Αμερικανό να βάζει ασταμάτητος τρίποντα από μακριά και φορτωμένος με 4 φάουλ, κάτι που δεν εκμεταλλεύτηκε ο Παναθηναϊκός, όπως θα έπρεπε. Ο Άρης κατάφερε να κάνει ένα 12 – 0 και να πάει τη διαφορά στους 5. Ο Τσάβι Πασκουάλ επανέφερε τον Φελντέιν, προκειμένου να βρει σκορ και τα κατάφερε. Ο αγώνας ήταν ντέρμπι μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, αφού το σκορ συνεχώς διαφοροποιούνταν. Οι Θεσσαλονικείς είχαν καταφέρει μέσα σε 2 λεπτά να ψαλιδίσουν μια διαφορά 17 πόντων, κάνοντας φανερό πως θα παλέψουν μέχρι και το τελευταίο λεπτό για τη νίκη του αγώνα. Ο πιο αξιόπιστος σουτέρ του Παναθηναϊκού, ΚΣ Ρίβερς, χτύπησε ξανά και την κατάλληλη στιγμή του αγώνα. Οι Πράσινοι έδειξαν μεγάλη συγκέντρωση προς το τέλος του αγώνα, παράλληλα όμως ο Άρης έκανε πολλά λάθη στοιχίζοντας του την κούπα. Τέλος αγώνα 68 – 59.

MVP: Τζέιμς Φελντέιν με 18 πόντους και 2 ασίστ

Exit mobile version