Αφιέρωμα στην προπονήτρια του ΠΑΟΚ

Η επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΟΚ φιλοξενεί ένα αφιέρωμα για την Μαρία Εξαδακτύλου, την προπονήτρια των ομάδων Κ5 και Κ6 της ομάδας.

Το αφιέρωμα είναι το εξής:

«Μια κυρία για τα χαρισματικά πιτσιρίκια του ΠΑΟΚ

Στην Ελλάδα των ταμπού, στην Ελλάδα που μια γυναίκα επόπτης, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται στο γήπεδο με φαιδρό τρόπο, υπάρχει μια ακαδημία φερέλπιδων ποδοσφαιριστών, αυτή του ΠΑΟΚ, που έψαχνε καιρό μια γυναίκα προπονήτρια. Στο πρόσωπο της 25χρονης Μαρίας Εξαδακτύλου βρήκε αυτή με τα προσόντα, τις γνώσεις και το ψυχικό απόθεμα – βασικές προϋποθέσεις – που απαιτούνται για την προπόνηση, την εκπαίδευση παιδιών, ηλικίας τεσσάρων έως επτά ετών.

Τα μικρά του ΠΑΟΚ, 13 παιδιά στην ομάδα Κ5 (κάτω των πέντε ετών) και 18 στην Κ6 (κάτω των έξι), μαθαίνουν πια το «τόπι», τα παιχνίδια του, την φιλοσοφία της ομάδας, της προσπάθειας, της επιμονής και της υπομονής, υπό τις οδηγίες μιας κυρίας με περγαμηνές, γλυκό χαμόγελο και όρεξη για καθημερινό διάβασμα.

«Από ποδοσφαιρική αγωγή και ψυχολογία παιδιών, μέχρι ό,τι αφορά τη διατροφή και φυσικά το σώμα τους, διαβάζω και εκπαιδεύομαι καθημερινά», λέει η Μαρία Εξαδακτύλου που κατά βάση θεωρεί ότι σ’ αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μια γυναικεία φιγούρα. Αυτή τη στιγμή προπονεί μόνο αγόρια – δοκίμασε τις δυνάμεις του και ένα κοριτσάκι, μα δεν έμεινε τελικά – και προβλήματα συμπεριφοράς, απείθειας ή έλλειψης σεβασμού, ουδέποτε έχει αντιμετωπίσει, όπως λέει.
Και παρά το νεαρό της ηλικίας της έχει δουλέψει πολύ με παιδιά. Επί έξι χρόνια. Κι αυτό από μόνο του δείχνει κάτι. Πόσω μάλλον για κάποιον που οι γονείς εμπιστεύονται τα παιδιά τους (δύο φορές την εβδομάδα για προπόνηση και μία κάθε 15 ημέρες για αγώνα) σε μια ηλικία που προσφέρεται για προ-ποδοσφαιρική αγωγή. Οι ειδικοί λένε ότι σ’ αυτές τις ηλικίες το παιδί που έχει χάρισμα ξεχωρίζει όπως «η μύγα στο γάλα».

Η Μαρία Εξαδακτύλου, που έπαιζε ποδόσφαιρο από τα δέκα της χρόνια, στην ακαδημία Α.Ο. Ηλιούπολης. είναι απόφοιτη του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, κάτοχος διπλώματος προπονητικής ποδοσφαίρου UEFA B’ και πιστοποίησης UEFA A’. Μιλάει αγγλικά και γερμανικά και ασχολείται και με την πληροφορική. Πριν φορέσει τη φανέλα του coach για τον ΠΑΟΚ, πέρασε από τον Μακεδονικό και τον Μ.Γ.Σ Μελιτέας (Παπάφειο). Η συνεργασία της με τον ΠΑΟΚ, άλλωστε, είχε ξεκινήσει από πέρυσι, καθώς λειτουργούσε ως σκάουτερ χαρισματικών παιδιών.

Και μία σημαντική λεπτομέρεια. Η κ. Εξαδακτύλου ήταν εξάρι. Θέση τουλάχιστον απαιτητική…»

Exit mobile version