Κόντρα Αιωνίων…

Κυριακή 13 Μαρτίου. Σε όλο τον κόσμο θα είναι μια συνηθισμένη μέρα, όχι όμως για την Ελλάδα. Ο δικός μας κόσμος θα είναι γεμάτος ένταση, λόγω του μεγάλου ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, των δυο αιώνιων αντιπάλων. Από πότε όμως υπάρχει αυτή η κόντρα;

Η απαρχή αυτής της κόντρας είναι συνδεδεμένη με μια χρονολογία, το 1930.Την 1η Ιουνίου 1930 διεξήχθη ο αγώνας για την ανάδειξη του νικητή του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Διεκδικητές του τίτλου του πρωταθλητή Ελλάδος ήταν η ομάδα των Αθηναίων, ο Παναθηναϊκός και η ομάδα του Πειραιά, ο Ολυμπιακός. Τον Ολυμπιακό επάνδρωναν οι : αδερφοί Ανδριανόπουλοι (Γιώργος, Κώστας, Βασίλης και Λεωνίδας), Γραμματικόπουλος, Σοφράς, Κουράντης, Λεκκάς Πανόπυλος, Διολέτης, Τερζάκης ενώ τον Παναθηναϊκό οι Αργυράκης, Στέφανος Πιερράκος, Βασιλείου, Ανδρίτσος, Μπαλτάσης, Υποφάντης, Μηγιάκης, Μεσσάρης, Συμεωνίδης, Μπαλτάσης Δημήτρης και Μίμης Πιερράκος.

Ο αγώνας έλαβε χώρα στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπό την διαιτησία του Ιταλού Λουτζιάνο Μπαλασίνα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του αθλητικού ανταποκριτή Αλέξανδρου Μαρμάρη σε εφημερίδες της εποχής, ο αγώνας προσέλκυσε μεγάλο αριθμό θεατών ,από τον οποίο μάλιστα δεν έλειπαν και οι γυναίκες. Στη λεωφόρο ακόμα κατέφθασαν με τα πόδια πολλοί οπαδοί του Ολυμπιακού, που δεν χρησιμοποίησαν τα τραμ της λεωφόρου λόγω…χρώματος(ήταν πράσινα!).Οι οπαδοί μαζί τους είχαν φέρει και ένα φέρετρο , όπου θα «κήδευαν» τον Παναθηναϊκό μετά το ντέρμπι.

Το τελικό αποτέλεσμα του αγώνα διαμορφώθηκε 8-2 υπέρ του Παναθηναϊκού. Σκόρερ για τον Παναθηναϊκό ήταν: ο Συμεωνίδης με δυο γκολ στο 10ο και 30ο λεπτό, ο Μεσσάρης, που σημείωσε δυο γκολ στο 20ο και 25ο λεπτό, ο Μηγιάκης στο 76ο λεπτό, ο Πιερράκος με γκολ στο 53ο και 81ο λεπτό. Σκόρερ για τον Ολυμπιακό ήταν ο Ανδριανόπουλος Γιώργος 56ο και 59ο λεπτό. Τέλος, σημειώθηκε και αυτογκόλ από τον παίκτη του Ολυμπιακού Κουράντη, που με κεφαλιά του αντί να αποκρούσει την μπάλα μετά από σέντρα του Μεσσάρη , την έστειλε στα δίκτυα της ομάδας του.
Μετά από αυτή την απρόσμενη νίκη της ομάδας των Αθηναίων σημειώθηκαν επεισόδια, τα πρώτα μάλιστα , που είχαν καταγραφεί στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Σε αυτά συμμετείχαν και οπαδοί του Ολυμπιακού, οι οποίοι διέλυσαν το φέρετρο , που είχαν φέρει και χρησιμοποίησαν τα κομμάτια του στα επεισόδια. Στις 9 Ιουνίου 1930, ακολούθησε επαναληπτικός αγώνας. Σε αυτή τη μονομαχία αίσθηση προκάλεσε από την μια η τεχνική του Παναθηναϊκού και από την άλλη η ορμητικότητα του Ολυμπιακού.
Το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο οποίος στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδος για το 1930. Αυτές οι δυο νίκες του Παναθηναϊκού έναντι του Ολυμπιακού έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στην πορεία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουν στιγματίσει τις δυο ομάδες και σήμαναν την απαρχή της αιώνιας έχθρας τους.

Πηγή: protothema.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : Μητρόπουλος Γιώργος

Exit mobile version