ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: 3 ντέρμπι της Αθήνας που έκριναν τίτλο

15 χρόνια πέρασαν από την τελευταία φορά που ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διεκδικούσαν ταυτόχρονα το πρωτάθλημα και ένα μεταξύ τους αθηναϊκό ντέρμπι είχε στο φόντο έναν τίτλο.

Αν και το πρωτάθλημα έχει ακόμη δρόμο, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν δείξει από την αρχή του πρωταθλήματος πως είναι μέχρι στιγμής οι ισχυρότερες ομάδες και την Κυριακή στην OPAP ARENA ο αγώνας αποτελεί ένα μεγάλο ντέρμπι αποδείξεων. Ο αγώνας είναι ιστορικός πριν ακόμη ξεκινήσει, καθώς η αναμέτρηση είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και η πρώτη στη Νέα Φιλαδέλφεια μετά τον Σεπτέμβριο του 2002.

«Μάχη» μέχρι το τέλος

Ήταν το 2008, στις αρχές Μαρτίου όταν η ΑΕΚ υποδέχθηκε τον Παναθηναϊκό στο Ολυμπιακό Στάδιο και το τελικό 1-1 άφησε αμφότερους τους μεγάλους αντιπάλους απογοητευμένους. Η ΑΕΚ διέθετε ένα από τα πληρέστερα ρόστερ που έχει παρουσιάσει σε σεζόν πρωταθλήματος, πηγαίνοντας την διεκδίκηση του τίτλου μέχρι το τέλος για να το χάσει τελικώς από τον Ολυμπιακό. Ριβάλντο, Λυμπερόπουλος, Δέλλας, Μπλάνκο Παπασταθόπουλος και Ζήκος ήταν μερικοί από τους μεγάλους παίκτες που διέθετε η ΑΕΚ του 2008, κόντρα στον Παναθηναϊκό που διαμόρφωνε το ρόστερ τίτλου του 2010. Με Γιώργο Καραγκούνη, Δημήτρη Σαλπιγγίδη, Μαρσέλο Μάτος και Σιμάο Μάτε Τζούνιορ να ξεχωρίζουν, ο αγώνας ήταν ιδιαίτερα κλειστός. Η ΑΕΚ προηγήθηκε στο δεύτερο μέρος με πέναλτι του Ριβάλντο πριν ισοφαριστεί από κεφαλιά του Πορτογάλου Έλντερ Πόστιγκα.

Ο Ριβάλντο σκοράρει εις βάρος του Παναθηναϊκού

Ένα γκολ, ένας τίτλος

Η σεζόν 1995-1996 είναι ίσως η πιο επιτυχημένη στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Η ομάδα του Χουάν Ραμόν Ρότσα, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ κατακτώντας και το πρωτάθλημα Ελλάδος. Για την ΑΕΚ, η εν λόγω σεζόν μνημονεύεται ακόμη από τους φιλάθλους της ως η χρονιά που η Ένωση απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ιστορίας της. Το ντέρμπι Παναθηναϊκού – ΑΕΚ της σεζόν 1995-1996 έγινε στις αρχές Απριλίου και έκρινε τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο ΟΑΚΑ ως γηπεδούχος με 1-0 χάρη σε γκολ του Μπορέλι.

Ο Μπορέλι σημειώνει το 1-0 επί της ΑΕΚ και χαρίζει τον τίτλο στον ΠΑΟ

Καθαρή νίκη και τρίτο πρωτάθλημα σερί

Η «χρυσή» τριετία της ΑΕΚ ανάμεσα στο 1992 και το 1994 έφερε 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα για την ΑΕΚ του Μπάγεβιτς και στους δύο από τους τρεις τίτλους, ο Παναθηναϊκός αποτελούσε τον μεγάλο αντίπαλο για το πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ κέρδισε με 2-0 τους «πράσινους» με τον Χάρη Κοπιτσή να σκοράρει ένα υπέροχο γκολ και τον Αλέκο Αλεξανδρή να γράφει το τελικό 2-0.

Ο Χάρης Κοπιτσής ξεφεύγει από τον Γιώργο Χ. Γεωργιάδη

O αγώνας του πρώτου γύρου

Exit mobile version