Αλλαγές στη μετακίνηση με SMS 13033: Τι ισχύει για βόλτα εκτός Δήμου

Αλλαγές στη μετακίνηση με SMS 13033: Τι ισχύει για βόλτα εκτός Δήμου

Νέες διευκρινίσεις για το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και των βενζινάδικων κατά τη διάρκεια του αυστηρότερου lockdown έδωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κύκλοι της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για τη μετακίνηση εκτός Δήμου με το SMS 13033.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Προστασία ξεκαθαρίζει: «Προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των πολιτών γνωρίζουμε ότι, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και πρατηρίων καυσίμων ισχύει όπως προβλέπεται από τις ειδικότερες διατάξεις που ρυθμίζουν τη λειτουργία τους και δεν επηρεάζεται από την απαγόρευση κυκλοφορίας όπως ισχύει ανά περιοχή».

Παράλληλα η Πολιτική Προστασία τονίζει ότι δεν υφίστανται απαγορεύσεις διαδημοτικού επίπεδου εντός της ίδιας περιφέρειας.

Δηλαδή με SMS στο 13033 ισχύει κανονικά η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο. Όπως έγινε χθες Σάββατο, έτσι και σήμερα Κυριακή ο κωδικός 6 στο SMS 13033 θα είναι στο επίκεντρο, καθώς αρκετοί θα βγουν και πάλι στις παραλίες, ενώ όπως φαίνεται επιτρέπεται η μετακίνηση από Δήμο σε Δήμο.

Μόλις χθες το βράδυ δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως τα έκτακτα μέτρα προστασίας από κορονοϊό ανά πεδίο δραστηριότητας στο σύνολο της Επικράτειας, που ισχύουν για το διάστημα από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, το Σαββατοκύριακο

Με τέσσερις λιγότερες επιλογές σε sms στο 13033 μπορούν, πλέον, οι πολίτες σε Aττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, να μετακινηθούν κατά τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και ισχύουν από το Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2021, για τον περιορισμό στα κρούσματα από κορονοϊό στη χώρα μας. Ετσι η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί το Σαββατοκύριακο. Τι συγκεκριμένες ώρες θα επιτρέπονται μόνο οι «απολύτως απαραίτητες» μετακινήσεις, δηλαδή για λόγους εργασίας ή για την βόλτα κατοικίδιου σε κοντινή απόσταση.

Πλέον, λοιπόν, το Σαββατοκύριακο, από τις 18:00 έως τις 21:00, δεν θα μπορούμε να επιλέξουμε τα sms στο 13033 για σωματική άσκηση, για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, για μετάβαση σε ΑΤΜ τράπεζας και βενζινάδικο. Αντίθετα τις καθημερινές, Δευτέρα έως Παρασκευή, έχουν για τρεις περισσότερες ώρες (18:00-21:00) τις παραπάνω επιλογές.

Παράλληλα αναφέρονται αναλυτικά οι περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου,

αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας - Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας,

αη) ο Δήμος Πύδνας - Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας,

αθ) ο Δήμος Διρφυών - Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και

αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.

β) Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου εντάσσονται:

βα) ο Δήμος Πατρέων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας,

ββ) ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

βγ) ο Δήμος Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης,

βδ) ο Δήμος Μυκόνου της Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, και

βε) ο Δήμος Θήρας της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. γ) Στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών εντάσσονται:

γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων,

γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

δ) Στο επίπεδο επιτήρησης εντάσσονται οι λοιπές περιοχές της Επικράτειας.

Στα μέτρα αυτά αναφέρονται λεπτομέρειες για τη λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, των βρεφικών και βρεφονηπιακών παιδικών σταθμών, των χώρων λατρείας, των αρχαιολογικών χώρων, των ζωντανών θεαμάτων, κινηματογραφικών προβολών, γυρισμάτων και κέντρων διασκέδασης.

Αναλύονται οι παράμετροι της αναστολής λειτουργίας της εστίασης αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μεταφοράς με αναφορά στα όρια επιβαινόντων και τα όρια πληρότητας σε κάθε μέσο.

Ακόμη οι προβλέψεις για τις αθλητικές δραστηριότητες, την αναστολή λειτουργίας των γυμναστηρίων αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, των λαϊκών αγορών και του λιανεμπορίου.

Επιπλέον ό,τι αφορά τα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής.

Σύμφωνα με την απόφαση, διευκρινίζεται πως για την λειτουργία click away πρέπει να προσέρχεται ένας ένας καταναλωτής ενώ δίνει διευκρινήσεις για την λειτουργία και του take away για τα καταστήματα.

Παράλληλα, στην Αττική επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα από τις 18:00 κάτι που επηρεάζει το ωράριο των σούπερ μάρκετ που θα κλείνουν από τις 17:00 αντί για τις 20:00 που έκλειναν μέχρι την επιβολή της.

Τέλος, μία σειρά προϊόντων αποσύρονται και πάλι από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.