Φορολογικές δηλώσεις – TAXISnet: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας! Τι αλλάζει;

Φορολογική δήλωση 2021: Ερχονται παρεμβάσεις από το Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του 2021. 

Η αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις 2021 έχει ήδη ξεκινήσει και το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει έκτακτες ρυθμίσεις για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις, τα τεκμήρια, το τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου εισοδήματος θα δώσουν «ανάσα» στους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Όπως δήλωσε την Τετάρτη 31 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί μια ολιστική πολιτική της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τις δόσεις, τα τεκμήρια, τις αποδείξεις από ηλεκτρονικές συναλλαγές και το τέλος επιτηδεύματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν δυο βασικά σενάρια για τις φορολογικές δηλώσεις 2021. Το πρώτο είναι η πλατφόρμα του TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα και το δεύτερο σενάριο, η «πρεμιέρα» των φορολογικών δηλώσεων θα γίνει στο διάστημα από τις 15 με 20 Απριλίου. Υπόχρεοι είναι 6,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Tο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εφαρμόσει το μοντέλο το οποίο προβλέπει την

Έκπτωση φόρου που θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που θα πληρώσουν σε μια δόση το φόρο εισοδήματος εξετάζεται να είναι μεγαλύτερη από το 2% που ίσχυσε πέρυσι.

Οι e-αποδείξεις κρύβουν «παγίδα» έξτρα φόρου για τους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της καραντίνας δεν κατάφεραν το 2020 να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα. Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται να μην ισχύσει για φέτος το «πέναλτι» 22% για όσους φορολογούμενους δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν με ηλεκτρονικές συναλλαγές το 30% του εισοδήματός τους.

Τα ποσά αυτά είναι αφορολόγητα αλλά οι φορολογούμενοι που λόγω της υγειονομικής κρίσης έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν τα τεκμήρια και να μην πληρώσουν άδικο φόρο για ανύπαρκτα εισοδήματα.

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επιχειρήσεις αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν από το κράτος (αποζημίωση ειδικού σκοπού, επιστρεπτέα προκαταβολή και αποζημίωση για χαμένα ενοίκια) για να καλύψουν τα τεκμήρια διαβίωσης.

Πηγή: Newsbomb.gr

Exit mobile version