Απαγόρευση κυκλοφορίας, εστίαση, self test και γάμοι: Από Δευτέρα αλλάζουν όλα

Απαγόρευση κυκλοφορίας, εστίαση, self test και γάμοι: Από Δευτέρα αλλάζουν όλα

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Νέες ελευθερίες από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου - Τι αλλάζει για πλαζ, εστίαση, self test και απαγόρευση κυκλοφορίας

Μόλις τρία 24ωρα απομένουν για την εφαρμογή νέων μέτρων για πλαζ, εστίαση και απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβε η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από την Δευτέρα 28 Ιουνίου και καταργούν πολλούς περιορισμούς, όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ θα επιτρέπονται και περισσότερα άτομα σε κάθε τραπέζι της εστίασης.

Πιο αναλυτικά, από τις 26/6:

- Αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι

- Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός εκατόν είκοσι ατόμων ανά 1.000τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο

- Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας

- Σε δεξιώσεις που γίνονται σε εξωτερικό χώρο, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα

- Η εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων εργαζομένων από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων)

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου (Β κατηγορία), δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

- Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (Α κατηγορία) δύναται επίσης να επανέλθουν στην εργασίας τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

- Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν

- Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές

Σούπερ μάρκετ: Αλλαγές

Διευρυμένο ωράριο αλλά και τη δυνατότητα να επιτρέπουν την είσοδο σε περισσότερους πελάτες, έχουν πλέον, τα καταστήματα τροφίμων, τα καταστήματα λιανεμπορίου, τα εκπτωτικά χωριά και τα malls.

Όπως προβλέπει η τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), επιτρέπεται η παρουσία ενός καταναλωτή για κάθε 16 τ.μ. -από 25 τ.μ. που ίσχυε μέχρι τώρα- στον κύριο χώρο του καταστήματος (εξαιρούνται βοηθητικοί χώροι, αποθήκες, γραφεία, χώροι στάθμευσης).

Στο όριο των καταναλωτών που εισέρχονται σε ένα κατάστημα δεν προσμετρώνται εκείνοι που προσέρχεται για την παραλαβή αυτοδιαγνωστικού τεστ (self test), ανεξαρτήτως εάν πραγματοποιήσουν άλλη εμπορική συναλλαγή.

Τα εμπορικά καταστήματα, τα malls, τα εκπτωτικά χωριά και τα shops in a shop έχουν πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούν προαιρετικά από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ για τα σούπερ μάρκετ και γενικότερα τα καταστήματα τροφίμων το ωράριο λειτουργίας τους διευρύνεται από τις 7 το πρωί έως τις 10:30 το βράδυ.

Σημειώνεται ότι τόσο η προαιρετική διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας, όσο και η αύξηση του ορίου των καταναλωτών εντός των καταστημάτων αποτελούσαν βασικά αιτήματα του εμπορικού κόσμου.