Θερινές εκπτώσεις: Ξεκινούν από την Κυριακή στα ZARA – Αύριο σε Bershka, PullandBear

Θερινές εκπτώσεις 2021: Μπαίνουν εκπτώσεις και προσφορές σε μεγάλες αλυσίδες από το βράδυ της Κυριακής (28/06) – Πότε ξεκινούν επισήμως

Πριν καλά καλά φύγει ο Ιούνιος, οι μεγάλες αλυσίδες ενδυμάτων βγάζουν προσφορές πριν τις επίσημες εκπτώσεις. Έτσι, από το βράδυ της Κυριακής τα ZARA online βγάζουν προσφορές, ενώ ακολουθούν τη Δευτέρα Bershka, PullandBear, Stradivarius κτλ.

Οι εκπτώσεις αναμένεται να διαρκέσουν έως και τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία αναμένεται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Κατά την περίοδο των εκπτώσεων στα καταστήματα θα πρέπει να υπάρχουν αναρτημένες αναγγελίες ότι πραγματοποιούνται εκπτώσεις.

Με βάση τον νόμο 4177/2013, οι τακτικές καλοκαιρινές εκπτώσεις διαρκούν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ως εκ τούτου φέτος αναμένεται να είναι 12 Ιουλίου – 31 Αυγούστου.

Εκπτώσεις: Τι πρέπει να προσέχετε

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού (“από …. % έως …. %”).

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εκπτώσεις: Τα πρόστιμα

Ο εμπορικός κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες από αυτή την εκπτωτική περίοδο και τα καταστήματα διαφημίζουν μεγάλες εκπτώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν μέχρι και το 70%.

Οι εμπορικοί σύλλογοι με ανακοινώσεις τους υπενθυμίζουν, ότι κατά την διάρκεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται πρόστιμα λόγω λάθους.

Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Οι καταστηματάρχες σε περίπτωση ελέγχου θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξουν ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ποιες Κυριακές επιτρέπεται να είναι ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Πάντως, σύμφωνα με τον νόμο 4177/2013 προβλέπεται προαιρετική λειτουργιά των καταστημάτων τις παρακάτω Κυριακές:

Την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη κάθε τακτικής εκπτωτικής περιόδου. Εάν η πρώτη Κυριακή “πέφτει” επίσημη αργία, τότε η δυνατότητα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή.

Τις δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Την Κυριακή των Βαΐων.

Την τελευταία Κυριακή κάθε έτους.

Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων, που καθορίζονται με απόφαση του οικείου Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την περ. β΄ της παρ. 1 του άρθρου 15 του παρόντος. Στις περιφερειακές ενότητες, στις οποίες η ως άνω απόφαση δεν έχει εκδοθεί, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Μαΐου και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου. Σε περίπτωση, που η πρώτη Κυριακή συμπίπτει με επίσημη αργία, η δυνατότητα μετατίθεται την επόμενη Κυριακή.

Οι τακτικές εκπτώσεις διαρκούν:Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουάριου (11 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου).Από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου (5 Ιουλίου – 31 Αυγούστου).

Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις (με βάση τον νόμο) διαρκούν: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (1-15 Μαΐου).Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου (1-15 Νοεμβρίου).

Οι Κυριακές με ανοιχτά σούπερ μάρκετ και καταστήματα

Ως εκ τούτου προαιρετικά θα μπορούν να είναι τα καταστήματα ανοιχτά στις:17 Ιανουαρίου25 Απριλίου3 Μαΐου (εάν πραγματοποιηθούν ενδιάμεσες εκπτώσεις)19 ΙουλίουΕπίσης:7 Νοεμβρίου (εάν πραγματοποιηθούν ενδιάμεσες εκπτώσεις)12 Δεκεμβρίου19 Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σούπερ μάρκετ ακολουθούν διαφορετική πολιτική ανάλογα την αλυσίδα αναφορικά με τη λειτουργία τους τις Κυριακές.

Exit mobile version