Αναδρομικά συνταξιούχων: Τότε θα δοθούν τελικά μετά την καθυστέρηση

Αναδρομικά συνταξιούχων: Πού οφείλεται η καθυστέρηση, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, για τα αναδρομικά των συντελεστών αναπλήρωσης

Από μήνα σε μήνα μετατίθενται οι πληρωμές των αυξήσεων και των αναδρομικών για τους συνταξιούχους που έχουν διανύσει περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης (30,1 και έως 44 έτη) και δεν διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Οι επίμαχες αυξήσεις και τα αναδρομικά για τουλάχιστον 21 μήνες απορρέουν από τον νόμο Βρούτση του Φεβρουαρίου του 2020 – που βελτίωνε τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου – και εφαρμόζεται με ενάμιση χρόνο καθυστέρηση.

Λόγω της «καραμπόλας» των καθυστερήσεων «αγνοούνται» οι πληρωμές των τελευταίων που περιμένουν στην ουρά, δηλαδή των 150.000 παλαιών συνταξιούχων, οι οποίοι είχε προγραμματιστεί να πληρωθούν έως το Σεπτέμβριο.

Για τη μη καταβολή των αναδρομικών την Τετάρτη έκανε λόγο σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα «μικρό τεχνικό πρόβλημα» ήταν ο λόγος για την καθυστέρηση της καταβολής των αναδρομικών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση έχει ήδη αναρτηθεί για δημόσιο διάλογο και, στην πορεία, θα περάσει στην κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό προβλέπει τη δημιουργία λογαριασμών – κουμπαράδων στους οποίους μπαίνουν τα χρήματα και διαχειρίζονται από τους ειδικούς του ταμείου που πρόκειται να δημιουργηθεί, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των ασφαλισμένων. Ο Τσακλόγλου εξήγησε ότι η σύνταξη που πρόκειται να τούς καταβληθεί, μετά από 30 – 40 χρόνια, θα είναι βασισμένη στις εισφορές που έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Το νέο μοντέλο αφορά νέους ασφαλισμένους, από 1 Ιανουαρίου 2022 και προαιρετικά τους κάτω των 35 ετών.

Αναδρομικά: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμών

Με εμβόλιμη πληρωμή σχεδόν έναν μήνα αργότερα και ειδικότερα στις 27 Ιουλίου, αντί για σήμερα 30 Ιουνίου, θα καταβληθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Όπως ενημερώνει ο ΕΦΚΑ σε ανακοίνωσή του, η μετάθεση της ημερομηνίας πληρωμής οφείλεται σε καθυστέρηση στην επεξεργασία των στοιχείων από την ανάδοχο εταιρεία.

Υπενθυμίζεται πως η πληρωμή των αυξήσεων για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιουλίου, με τις συντάξεις Αυγούστου. Η πίστωση θα περιλαμβάνει τις αυξήσεις για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Απόφαση – σταθμός για τις συντάξεις

Σε μια απόφαση – σταθμό κατέληξε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας που φέρνει τα πάνω κάτω στην έκδοση συντάξεων.

Συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο επιδίκασε αποζημίωση 4.350 ευρώ λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της από τον e – ΕΦΚΑ.

Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σύνταξη που εκδόθηκε με τουλάχιστον τέσσερα χρόνια καθυστέρηση .Σύμφωνα με το dikastiko.gr το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα «Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο διάστημα εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας».

Exit mobile version