Κοινωνικό μέρισμα: Δείτε αν δικαιούστε τα 250 ευρώ

Κοινωνικό μέρισμα: Πριν από το τέλος του έτους γύρω στα Χριστούγεννα θα καταβληθούν οι έξτρα παροχές προς υγειονομικούς, συνταξιούχους και ΑμεΑ.

Μέχρι το τέλος του έτους θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα χαμηλοσυνταξιούχοι, υγειονομικοί και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), όπως ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τριπλό μπόνους που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες και το κόστος του συνολικά θα ανέλθει στα 338,5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι αναμένεται σχετική ΚΥΑ που θα ξεκαθαρίσει αν η πληρωμή θα γίνει αυτόματα ή αν θα χρειαστεί αίτηση.

Κοινωνικό μέρισμα σε υγειονομικούς

Καταρχάς, δικαιούχοι είναι περίπου 100.000 υγειονομικοί της πρώτης γραμμής οι οποίοι μαζί με τον μισθό του Δεκέμβρη, θα λάβουν έξτρα μισό ακόμη μισθό.

Το ύψος του επιδόματος αυτού θα ισοδυναμεί δηλαδή με το μισό του καταβαλλομένου μηνιαίου βασικού μισθού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει ότι το μέσο ύψος του θα βρίσκεται στα 900 ευρώ.Το κόστος του βοηθήματος στους υγειονομικούς των νοσοκομείων, των κέντρων υγείας και του ΕΚΑΒ θα ανέλθει στα περίπου 90 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους

Επιπλέον, σε συνταξιούχους που παίρνουν 600 ευρώ τον μήνα και κάτω θα δοθεί επίδομα 250 ευρώ, συν 50 ευρώ για εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 800.000 ευάλωτους συνταξιούχους και το συνολικό κόστος του είναι 205 εκατ. ευρώ.

Τα κριτήρια για τους συνταξιούχους είναι:

Να έχουν δηλώσει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ, δηλαδή εισοδήματα από συντάξεις έως και 600 ευρώ μηνιαίως.

Να έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να είναι μέχρι 200.000 ευρώ αθροιστικά για όλο το νοικοκυριό.

Κοινωνικό μέρισμα και στα ΑμεΑ

Τέλος, ενίσχυση 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειάς τους, θα λάβουν στα τέλη Δεκεμβρίου και οι δικαιούχοι επιδόματος ΑΜεΑ του ΟΠΕΚΑ.

Υπολογίζεται ότι το βοήθημα αυτό αφορά περίπου 173.000 πολίτες και το κόστος του μέτρου είναι 43,5 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version