Ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο - Τι ισχύει με τον κορονοϊό

Ταξίδι με πλοίο, αεροπλάνο, λεωφορείο - Τι ισχύει με τον κορονοϊό

Νέες οδηγίες προς τους ταξιδιώτες εξέδωσε την Τετάρτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Στις επικαιροποιημένες οδηγίες του Οργανισμού προς εκείνους οι οποίοι πρόκειται να ταξιδέψουν, επισημαίνεται η τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η πληροφόρηση την οποία πρέπει να έχουν σε ό,τι αφορά τη χώρα προορισμού τους και η ανάγκη εμβολιασμού τους απέναντι στον κορονοϊό:

 • Ο κίνδυνος για τον ταξιδιώτη ποικίλει ανάλογα με τη χώρα προορισμού», αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ.
 • Γενικά συνιστάται η αποφυγή των ταξιδιών εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ιδιαίτερα στα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, συνιστάται ισχυρά η αποφυγή μετακινήσεων εντός και εκτός Ελλάδας λόγω κινδύνου σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.
 • Εκτός της ανάγκης πιστής εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι) ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο τόσο για τον περιορισμό της μετάδοσης της νόσου όσο και για την επανεκκίνηση των ελεύθερων μετακινήσεων και του τουρισμού. Επίσης, στην Ελλάδα καθώς και σε άλλα κράτη το πιστοποιητικό εμβολιασμού αποτελεί μια από τις προϋποθέσεις ώστε να επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Βέβαια, και οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες χρειάζεται να ακολουθούν τις συστάσεις και τις απαιτήσεις της χώρας προορισμού αναφορικά με τα ισχύοντα μέτρα για τον περιορισμό της Covid-19 λοίμωξης.

Ο ΕΟΔΥ συνιστά

Πριν από το ταξίδι:

Aναβάλετε το ταξίδι σας αν έχετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

 • εφαρμόστε υγιεινή χεριών, συστήνεται συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού εάν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα. Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά την υγιεινή των χεριών.
 • εφαρμόστε αναπνευστική υγιεινή, συστήνεται η κάλυψη της μύτης και του στόματος κατά το βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντηλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα.
 • Απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου σε κλειστό ποδοκίνητο κάδο. Αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια.
 • τηρήστε φυσική απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
 • εφαρμόστε τους κανόνες για τη χρήση μάσκας στη χώρα προορισμού.
 • αποφύγετε την επαφή με άτομα με συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα.

Μετά την επιστροφή

 • παρακολουθήστε την υγείας σας για 14 ημέρες.
 • παραμείνετε στο σπίτι αν εμφανίσετε πυρετό ή συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα κλπ έως και 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας. Αναζητήστε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας.

Όλες οι πηγές πληροφόρησης για τους ταξιδιώτες, σε ό,τι αφορά την ασφαλή μετάβασή τους στον τόπο προορισμού και την επιστροφή τους στη χώρα, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.