Συντάξεις: Οι πληρωμές για 40.000 εκκρεμείς επικουρικές – Το χρονοδιάγραμμα

Πληρωμή περίπου 40.000 επικουρικών συντάξεων ως το τέλος του έτους, από τη λίστα των 96.546 αιτήσεων που εκκρεμούν ως και 3 χρόνια, δρομολογούν το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ.

Η μείωση των εκκρεμοτήτων από τα παλαιότερα έτη θα τρέχει παράλληλα με τις αποφάσεις που εκδίδονται κάθε μήνα από το ΕΤΕΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το σχέδιο προβλέπει μέχρι τέλος του έτους να έχουν εκκαθαριστεί όλες οι επικουρικές που είναι σε αναμονή πριν από το 2019 και για τους πρώτους μήνες του 2020, εκτός από αυτές που θεωρούνται ανοικτές υποθέσεις λόγω ελλιπών στοιχείων από τους ασφαλισμένους.

Είναι σημαντικό ότι με τις αυτοματοποιήσεις για τις νέες αιτήσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι επικουρικές βγαίνουν εντός 2-3 μηνών μετά την έκδοση της κύριας σύνταξης, οπότε δεν δημιουργείται νέο στοκ.

Κύριες συντάξεις

Η έκδοση των επικουρικών που είναι σε λίστα αναμονής θα επιταχυνθεί από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των περίπου 82.000 εκκρεμών κύριων συντάξεων, για τις οποίες το χρονοδιάγραμμα απονομής τους εκτείνεται ως τον Ιούνιο. Με το που εκκαθαριστούν οι κύριες, ο ΕΦΚΑ θα ενισχύσει τις διευθύνσεις των επικουρικών συντάξεων με προσωπικό από τα τμήματα κύριας σύνταξης, ώστε να συντομευθούν οι χρόνοι απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων.

Η κύρια αιτία που έχουν μείνει πίσω οι επικουρικές είναι ότι για την έκδοσή τους θα πρέπει να προηγηθεί η οριστική απόφαση της κύριας σύνταξης. Όσο πίσω πάει η έκδοση των κύριων συντάξεων, άλλο τόσο καθυστερεί η χορήγηση των επικουρικών.

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων είναι χειρότερο στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι έχουν και διαδοχική ή και παράλληλη ασφάλιση, τόσο για την κύρια όσο και για την επικουρική σύνταξη, λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας ως προς τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021 ήταν σε εκκρεμότητα 123.792 αιτήσεις για απονομή επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες ως ληξιπρόθεσμες χαρακτηρίζονταν οι 96.546 αιτήσεις διότι είχε περάσει το τρίμηνο από την υποβολή τους χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση. Οι υπόλοιπες 27.246 αιτήσεις δεν είχαν περάσει στις ληξιπρόθεσμες γιατί ήταν σε αναμονή για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, οι περισσότερες εκκρεμείς επικουρικές είναι στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, όπου στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 ήταν σε λίστα αναμονής 68.925 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 49.733 είχαν μπει στο «βαθύ κόκκινο» με αναμονή από 3 μήνες ως και 2 χρόνια για την έκδοση απόφασης.

Σε άλλα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα και του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος των τραπεζών (ΤΑΠΙΤ, ΕΤΑΤ κ.ά.) η λίστα των εκκρεμοτήτων στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 είχε φτάσει να απαριθμεί 7.566 αιτήσεις, από τις οποίες οι 6.628 είχαν περάσει στις ληξιπρόθεσμες με καθυστέρηση άνω του 3μήνου.

Στα επικουρικά ταμεία των μηχανικών, δικηγόρων και συμβολαιογράφων, όλες οι αιτήσεις (3.876) ήταν στις ληξιπρόθεσμες και μάλιστα για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, δεδομένου ότι στα εν λόγω Ταμεία υπάρχει πρόβλημα και με την έκδοση των κύριων συντάξεων, καθώς πολλοί ασφαλισμένοι μηχανικοί και δικηγόροι έχουν παράλληλη ασφάλιση με το Δημόσιο λόγω της ιδιότητάς τους. Η καθυστέρηση στην έκδοση της κύριας σύνταξης τραβάει πίσω και την επικουρική.

Στο ΝΑΤ επίσης υπήρχαν 3.743 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες οι 3.259 σε αναμονή πάνω από 3 μήνες.

Όσον αφορά το Δημόσιο, από όλα τα Ταμεία και τους επιμέρους κλάδους επικουρικής ασφάλισης, σε εκκρεμότητα μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο ήταν 34.080 αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης, από τις οποίες οι 28.178 βρίσκονταν σε αναμονή χωρίς απόφαση για διάστημα άνω των 3 μηνών.

Από τη λίστα αναμονής με τις επικουρικές του Δημοσίου που καθυστερούν πάνω από 3 μήνες οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν επικουρικές του ΤΕΑΔΥ (πολιτικοί υπάλληλοι, δικαστικοί, ειδικά μισθολόγια), με 15.859 ασφαλισμένους να περιμένουν έκδοση απόφασης.

Στις επικουρικές συντάξεις δεν χορηγείται προκαταβολή, ούτε προσωρινή όπως ισχύει στις κύριες συντάξεις, αλλά οι ασφαλισμένοι παίρνουν μια κι έξω όλο το ποσό μόλις εκδοθεί η απόφαση.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.

Exit mobile version