Συντάξεις: Αυτοί είναι οι μεγάλοι τυχεροί – Ποιοι θα δουν αυξήσεις

Οι αυξήσεις στις συντάξεις για όλα τα ταμεία

Αυξήσεις στις συντάξεις τους θα δουν χιλιάδες δικαιούχοι το 2023. Οι κύριες συντάξεις θα πάρουν κατά μέσο όρο μια αύξηση της τάξης των 40 με 45 ευρώ το μήνα, δηλαδή περίπου 500 ευρώ ετησίως, ενώ οι επικουρικές, αν πάρουν αύξηση, θα είναι κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ το μήνα, που ισοδυναμεί με μία επιπλέον επικουρική των 180 ευρώ σε ετήσια βάση.

Οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις έχουν προβλεφθεί με νόμο και δεν ακυρώνονται, ενώ στις επικουρικές οι αυξήσεις που επίσης έχουν νομοθετηθεί θα δοθούν αν δεν υπάρχουν ελλείμματα στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΦΚΑ, το ΕΤΕΑΕΠ, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Ο νόμος 4670/2020, στην παράγραφο 4α, του άρθρου 25 (που τροποποιεί άρθρο 14 του νόμου 4387/2016), αναφέρει και τον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το τελικό ποσοστό των αυξήσεων για τις κύριες συντάξεις.

Ειδικότερα, η παράγραφος 4α του άρθρου 25 του νόμου 4670 αναφέρει ότι:

«Το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Οι αυξήσεις, δηλαδή, θα είναι ίσες με το 50% του αθροίσματος της μεταβολής ΑΕΠ και πληθωρισμού και όχι μεγαλύτερες του ετήσιου πληθωρισμού.

Προσοχή: Η αύξηση θα υπολογιστεί επί της ανταποδοτικής και της εθνικής σύνταξης, όχι επί της προσωπικής διαφοράς.

Με τα ως τώρα δεδομένα από τις πλέον αρμόδιες πηγές (Τράπεζα της Ελλάδος, Κρατικός Προϋπολογισμός κ.ά.), ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2022 εκτιμάται στο 3,5%-3,8% και ο πληθωρισμός σε ένα εύρος από 5,8% ως 7%.

Σύμφωνα με το νόμο και βάσει των έως τώρα επίσημων προβλέψεων της οικονομίας, το ήμισυ της ανάπτυξης, δηλαδή περίπου 1,9%, και το ήμισυ του πληθωρισμού, δηλαδή ένα μέσο ποσοστό 3,2%, αθροίζονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 5,1%, που θα είναι και η αύξηση των αυξήσεων για το 2023.

Αν τα δεδομένα αλλάξουν (π.χ., μείωση του ρυθμού ανάπτυξης), μπορεί το ποσοστό αύξησης των συντάξεων να υποχωρήσει στο 4% και όχι πιο κάτω. Αν τα πράγματα καλυτερέψουν, τότε οι αυξήσεις μπορεί και να κινηθούν οριακά πάνω από το 5%.

Υπάρχει το ενδεχόμενο οι αυξήσεις να είναι κλιμακωτές, δηλαδή να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση στις χαμηλές συντάξεις, ώστε να φανούν στην τσέπη των συνταξιούχων, και μικρότερη αύξηση στις υψηλότερες συντάξεις.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.

Exit mobile version