ΕΛΓΑ: Αποζημιώσεις 16,8 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι

ΕΛΓΑ: Σήμερα οι αποζημιώσεις σε παραγωγούς Άρτας – Αργολίδας για καταστροφές από παγετό το 2022

Αποζημιώσεις 11,5 εκατ. ευρώ θα προκαταβάλει σήμερα ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας οι οποίοι επλήγησαν από τον παγετό τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως αναφέρει, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ανακοίνωση του θα καταβληθούν επίσης στο σύνολό τους και σε μια δόση οι αποζημιώσεις, τις οποίες δικαιούνται οι ασφαλισμένοι παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας ύψους 4,3 εκατ. ευρώ των οποίων οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών επίσης επλήγησαν από τον παγετό τον περασμένο Ιανουαρίου.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση θα πληρωθούν αποζημιώσεις ενός εκατομμυρίου ευρώ οι οποίες αφορούν σε απώλειες ζωικού κεφαλαίου του έτους 2021.

ΕΛΓΑ: Χρήσιμες ερωτήσεις – απαντήσεις

Τι πρέπει να κάνει ένας αγρότης (Γεωργός – Κτηνοτρόφος) για να δικαιούται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ;

Ο παραγωγός προκειμένου να δικαιούται αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ πρέπει να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες: α) Να υποβάλλει δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής κάθε χρόνο στις ημερομηνίες που ορίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ β) Να καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά που του αναλογεί στον ΕΛΓΑ εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Οργανισμός, για να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.γ) Να έχει εκπληρώσει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις προηγούμενων ετών δ) Να υποβάλει έγκαιρα δήλωση ζημιάς, μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο καταβάλλοντας τα αντίστοιχα τέλη εκτίμησης.

Πότε και πού υποβάλλεται η ενιαία δήλωση καλλιέργειας/ εκτροφής;

H Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (ΔΚΕ) υποβάλλεται μαζί με την Αίτηση για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης (δήλωση ΟΣΔΕ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή στον ανάδοχο του έργου (Ενώσεις), στις «πύλες-τόπους υποβολής». Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής είναι αυτός που καθορίζεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι υποχρεωμένοι να την υποβάλλουν όλοι όσοι έχουν αγροτική εκμετάλλευση, για το σύνολο αυτής ανεξάρτητα από το αν λαμβάνουν ή όχι ενισχύσεις ή αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο παραγωγός υποβάλλει υποχρεωτικά μία ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής ετησίως, σε επίπεδο Χώρας, η οποία αποτελεί δήλωση του συνόλου της γεωργικής εκμετάλλευσης. Σε αυτή δηλώνει: α) όλα τα αγροτεμάχια της εκμετάλλευσης και β) το ζωικό κεφάλαιο. Εκμετάλλευση η οποία δεν δηλώθηκε στο έντυπο της Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, δεν θα μπορεί να δηλωθεί για ζημιά στον ΕΛ.Γ.Α. και εάν δηλώνεται δεν θα αποζημιώνεται.

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση;

Φυτική Παραγωγή

  1. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης, που μπορεί να καταβάλλει αθροιστικά για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛ.Γ.Α. στον ασφαλισμένο, ορίζεται το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ που ίσχυε μέχρι 29-06-2016 ή το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλάδων (250.000) ευρώ που ισχύει σήμερα (ΦΕΚ 1939/Β’/29-06-2016).
  2. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο ορίζεται το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε.
  3. Η εκκαθάριση της ζημιάς γίνεται μετά την οριστικοποίηση του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης, χωριστά για κάθε οριστικό πόρισμα και εφόσον το ποσοστό ζημιάς στη συνολική παραγωγή είναι μεγαλύτερο του 20%.

Το ποσό της ασφαλιστικής αποζημίωσης, υπολογίζεται σε συνάρτηση με:

Το ποσό αποζημίωσης προκύπτει από τον παρακάτω τύπο:

Ζωικό Κεφάλαιο

  1. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης, που μπορεί να καταβάλλει αθροιστικά για φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ο ΕΛ.Γ.Α. στον ασφαλισμένο, ορίζεται το ποσό των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ.
  2. Ως ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης σε μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση του ιδίου είδους στην ίδια ασφαλιστική περίοδο, δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας της εκμετάλλευσης για την ίδια ασφαλιστική περίοδο.

Το ποσό αποζημίωσης για τα είδη βοοειδή, αίγες, πρόβατα, μόνοπλα και στρουθοκαμήλους ηλικίας άνω των δώδεκα μηνών υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο:

Ποσοστό κάλυψης ζημιών: Όπως αυτό αναφέρεται στο άρθρο 7 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1699/Β/27-7-2011).

Συντελεστής αποζημίωσης: Όπως αυτός αναφέρεται στο άρθρο 8 του Κανονισμού Ασφάλισης του Ζωικού Κεφαλαίου (ΦΕΚ 1699/Β/27-7-2011).

Οι τιμές αποζημίωσης των ζημιωθέντων ζώων κατά είδος, κατηγορία, υποκατηγορία ζώου, καθορίζονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.Γ.Α., σε συνάρτηση με τις αντίστοιχες «ασφαλιζόμενες αξίες» της Δήλωσης Εκτροφής του ιδίου ασφαλιστικού έτους.

Η Υπολειμματική αξία διατυπώνεται στο πόρισμα εκτίμησης και αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που το ζώο οδηγείται σε σφαγή.

Πότε και πού υποβάλλεται η δήλωση ζημιάς;

Φυτική Παραγωγή

Ο ασφαλισμένος του οποίου ζημιώθηκαν οι καλλιέργειες, σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% της συνολικής παραγωγής που περίμενε να συγκομίσει από κάθε αγροτεμάχιο κατ΄ είδος καλλιέργειας, έχει υποχρέωση μέσα σε 15 ημέρες από την επομένη της ημερομηνίας που συνέβη το ζημιογόνο αίτιο, να υποβάλει ο ίδιος ή τρίτο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο δήλωση ζημιάς. Η δήλωση υποβάλλεται στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στην αγροτική περιοχή που βρίσκονται τα ζημιωθέντα αγροτεμάχια.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η δήλωση ζημιάς που υποβάλλεται μετά την περίοδο προθεσμίας των 15 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη εκτός εάν για την καθυστέρηση υποβολής της συνέτρεξαν λόγοι ανωτέρας βίας, οι οποίοι αποδεικνύονται με επίσημα στοιχεία και δεν υπήρχε δυνατότητα να υποβληθεί δήλωση ζημιάς μέσω τρίτου προσώπου

Ζωικό κεφάλαιο Ο ασφαλιζόμενος του οποίου το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από τους ασφαλιζόμενους κινδύνους οφείλει να προβεί την ίδια ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη ζημιά, ο ίδιος ή μέσω του Ανταποκριτή, σε τηλεφωνική αναγγελία της ζημιάς στο οικείο Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ. Συγχρόνως ή το αργότερο την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα από την αναγγελία της ζημιάς υποβάλλεται δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή της περιοχής.

Μπορεί ο ασφαλισμένος να ανακαλέσει τη δήλωση ζημιάς;

Ο ασφαλιζόμενος έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει τη δήλωση ζημιάς ή την αίτηση επανεκτίμησης με αίτησή του, την οποία πρέπει ή να την υποβάλει στον Ανταποκριτή του ΕΛΓΑ μέχρι την προηγούμενη μέρα της εκτίμησης ή της επανεκτίμησης ή να την παραδώσει στον εκτιμητή πριν όμως διενεργηθεί η εκτίμηση ή η επανεκτίμηση. Στην περίπτωση αυτή τα τέλη εκτίμησης και επανεκτίμησης επιστρέφονται στους ενδιαφερόμενους παραγωγούς και θεωρείται ότι παραιτούνται από κάθε δικαίωμα για αποζημίωση της τυχόν ζημιάς που προξενήθηκε στην καλλιέργειά τους.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Στο Dokari θα μαθαίνετε πρώτοι όσα συμβαίνουν στο Survivor μέσα από τα πιο έγκυρα Survivor Spoiler.

Exit mobile version