Το φορολογικό ημερολόγιο του Αυγούστου: Τι πληρώνεται και πότε

Το φορολογικό ημερολόγιο του Αυγούστου: Τι πληρώνεται και πότε

Το ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων τον Αύγουστο

Εκτός από τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ, από τις 30 Αυγούστου θα αρχίσουν να «τρέχουν» οι δόσεις για τον φόρο εισοδήματος που προκύπτει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις κυμαίνονται από 8 έως 96 και με εκπτώσεις 3% και 15% για όσους αποπληρώσουν εφάπαξ τα ποσά.

Το ημερολόγιο πληρωμών ανάλογα με την κατηγορία του φόρου έχει διαμορφωθεί ως εξής:

Φόρος εισοδήματος. Για τα φυσικά πρόσωπα ο φόρος που προκύπτει από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα αρχίζει να πληρώνεται από αυτόν τον μήνα με την προθεσμία για την τελευταία δόση να είναι στις 28 Φεβρουαρίου 2023. Και στην περίπτωση του φόρου εισοδήματος η οφειλή μπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθεί σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με την πιστωτική κάρτα. Όσοι την εξοφλήσουν εφάπαξ έως τις 30/8 θα έχουν έκπτωση 3%. Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα θα κληθούν να πληρώσουν για τα εισοδήματα του 2021 φόρο που συνολικά υπολογίζεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος για τις επιχειρήσεις υπολογίζεται στα 3,28 δισ. ευρώ.

Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ. Έως τις 30/8 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να καταβάλουν την τέταρτη από τις δέκα δόσεις του φόρου ενώ η καταληκτική ημερομηνία για την τελευταία δόση είναι η 28η Φεβρουάριου του 2023. Η οφειλή μπορεί να αποπληρωθεί και σε έως 24 μηνιαίες δόσεις, αλλά με τόκο, με την ένταξή της στην πάγια ρύθμιση. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα εξόφλησης του φόρου σε 12 άτοκες δόσεις μέσω των πιστωτικών καρτών των τραπεζών. Σημειώνεται ότι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για συνολικά 6,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 2,25 δισ. ευρώ. Στα κρατικά ταμεία έχουν ήδη εισρεύσει πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από τον εφετινό ΕΝΦΙΑ, καθώς με την πρώτη δόση πληρώθηκαν 800 εκατ. ευρώ.