ΔΥΠΑ – Εποχικό επίδομα: Ποιοι δικαιούνται 508 ευρώ – Οι προϋποθέσεις και οι εξαιρέσεις

ΔΥΠΑ: Οι δικαιούχοι για το εποχικό επίδομα

Το ειδικό εποχικό επίδομα της ΔΥΠΑ, το οποίο θα κυμαίνεται από από 508,20 ευρώ έως 1.016.40 ευρώ θα δοθεί και φέτος σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών. Το εν λόγω επίδομα καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου κάθε έτους και οι αιτήσεις υποβάλλονται με δύο τρόπους: μέσω των e-services ΔΥΠΑ και μέσω ΚΕΠ.

Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που εργάζονται στην Ελλάδα, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ και ασκούν ένα από τα εξής επαγγέλματα: Οικοδόμου, λατόμου, ασβεστοποιού, κεραμοποιού, πλινθοποιού, αγγειοπλάστη, δασεργάτη, ρητινοσυλλέκτη, καπνεργάτη, μουσικού – μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτη, μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστή εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιού, τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης χειριστή και βοηθού χειριστή κινηματογράφου, ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου, ταμία κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, σμυριδεργάτη, το επάγγελμα του ταξιθέτου θεάτρου – κινηματογράφου, του χορευτή – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και του τεχνικού απασχολούμενου σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις – μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Ακόμη δικαιούχοι του βοηθήματος είναι: Συνταξιούχοι την 10/09, που κατά το προηγούμενο έτος ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη του βοηθήματος, δικαιούνται το εποχικό βοήθημα, εφόσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί ο e-ΕΦΚΑ στους ασφαλισμένους του κατά το έτος καταβολής του βοηθήματος.

Εποχικό βοήθημα: Προϋποθέσεις

Δεν είναι δικαιούχοι όσοι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης κατά τον χρόνο καταβολής του βοηθήματος. Σε περίπτωση που η τακτική επιδότηση ανεργίας εμπίπτει μέσα στην περίοδο καταβολής του βοηθήματος (10/09 – 30/11), τότε το εποχικό βοήθημα συμψηφίζεται με το αντίστοιχο ποσό της τακτικής ανεργίας.

Επίσης, στερούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα του έτους, στο οποίο περιλαμβάνεται το μεγαλύτερο διάστημα της εκπαίδευσής τους, οι δικαιούχοι που συμμετέχουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ και λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα (άρθ. 37 παρ. 5Α του Ν. 1836/89).

Exit mobile version