Αυξήσεις στις συντάξεις: Τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 – Τι αλλάζει στις επικουρικές

Αυξήσεις στις συντάξεις: Τι θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023 – Τι αλλάζει στις επικουρικές

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις – Πότε και για ποιους

Απαντήσεις σε θέματα που αφορούν χιλιάδες συνταξιούχους έδωσε στην ΕΡΤ η εργατολόγος Ασπασία Παπαθανασοπούλου η οποία αναφέρθηκε στους νέους χρόνους έκδοσης των επικουρικών συντάξεων καθώς και τις αυξήσεις που θα δουν οι δικαιούχοι από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Μιλώντας για τις επικουρικές συντάξεις που θα εκδίδονται με διαδικασίες fast track από τον ΕΦΚΑ η κυρία Παπαθανασοπούλου τόνισε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος αιτήσεων, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να αφορούν τις αιτήσεις που έχουν και διαδοχική ασφάλιση.

«Προηγείται η έκδοση της κύριας σύνταξης από το κύριο ταμείο. Υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα που δεν εκδίδονταν επικουρικές συντάξεις λόγω της αλλαγής της διαδικασίας» δήλωσε η εργατολόγος για τις καθυστερήσεις που αγγίζουν ακόμη και τα πέντε χρόνια. Όπως τόνισε, οι εκκρεμείς συντάξεις επικουρικής ασφάλισης είναι 125.000. Πλέον «με τη διαδικασία του fast track οι επικουρικές θα εκδίδονται 3 μήνες μετά την κύρια σύνταξη».

Σύμφωνα με την εργατολόγο οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ελέγξουν αν φαίνεται όλος ο ασφαλιστικός τους βίος καθώς και όταν το σύστημα δεν αναγνωρίζει το αίτημα για συνυπολογισμό του πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

Η κυρία Παπαθανασοπούλου παρέθεσε παραδείγματα αυξήσεων στις συντάξεις:

Με αύξηση ποσοστού 6% μια σύνταξη 727 ευρώ με προσωπική διαφορά 63 ευρώ θα αυξηθεί κατά 43,62. Δηλαδή θα αφαιρεθεί από την προσωπική διαφορά η οποία θα γίνει 19,80 ευρώ. Για μια σύνταξη 1.015 ευρώ και προσωπική διαφορά 48 ευρώ το σύνολο της αύξησης θα είναι 60,90 ευρώ (θα εξαλείψει την προσωπική διαφορά – αύξηση 12,90 ευρώ).

Σε άλλο παράδειγμα φαίνεται ότι μια σύνταξη 507 ευρώ με προσωπική διαφορά 25 ευρώ το σύνολο της αύξησης θα φτάσει τα 30,42. H εργατολόγος αναφέρθηκε και στην εισφορά της εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων με ενδεικτικά παραδείγματα κρατήσεων.

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε πληρώνονται

Tην Παρασκευή 26 Αυγούστου θα καταβληθούν οι συντάξεις σε ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ. Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δουν στους λογαριασμούς τους τα χρήματα των συντάξεων Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι για τα ταμεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, Δημόσιο, ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ που το τελευταίο ψηφίο του ΑΜΚΑ τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9. Μια ημέρα αργότερα, στις 30 Αυγούστου, θα πληρωθούν όσοι συνταξιούχοι αυτών των ταμείων έχουν ΑΜΚΑ που λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8. Τα χρήματα είναι διαθέσιμα στα ΑΤΜ από το απόγευμα της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας.