Το πρωινό και τα οφέλη του στη ζωή μας…

Εσείς γνωρίζετε πόσο σημαντικό είναι να ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα καλό πρωινό;

Οι Ρώσοι έχουν μία παροιμία: «Φάε πρωινό μόνος, μοίρασε το μεσημεριανό με φίλους και δώσε το βραδινό στους εχθρούς σου»…

Αντίστοιχη, μια παλαιά παροιμία των Ελλήνων : «Το πρωί να τρως σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος» .

Oι Γάλλοι το λένε μικρό μεσημεριανό, οι Γερμανοί πρώιμο τσιμπολόγημα και οι Γιαπωνέζοι, απλώς, πρωινό ρύζι.

Επίσης, το ονομάζουν το γεύμα των πρωταθλητών. Όπως κι αν το ονομάσεις, το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Γιατί λοιπόν το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας ;

Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα το σώμα και ο εγκέφαλός μας χρειάζονται “καύσιμα” για να λειτουργήσουν σωστά.

Εκτός από αυτό το “κατάλληλο” μενού μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας. Δυστυχώς, σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι, καθώς έχουν μια πολυάσχολη ζωή, παραλείπουν το πρωινό εντελώς και αυτό είναι μια κακή διατροφική συνήθεια, εφόσον στην ιδανική περίπτωση θα πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον το 25% των θερμίδων της ημέρας από το πρωινό.

Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφέρουμε τη σημασία του πρωινού σε παιδιά και εφήβους. Το πρωινό γεύμα φαίνεται να έχει ένα επιπλέον όφελος για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους, καθώς έχει διαπιστωθεί από πολλές μελέτες, η θετική επίδρασή του σε δείκτες απόδοσης, που περιλαμβάνουν την ανάκληση μνήμης, την προσοχή και τη δημιουργικότητα.

Τα παιδιά που καταναλώνουν πρωινό αποδίδουν καλύτερα στις εργασίες του σχολείου τους και επιπλέον έχουν καλύτερη επίδοση σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με ελληνική έρευνα, σχεδόν το 50% των Ελλήνων δεν τρώει πρωινό. Γι’ αυτό δείτε στη συνέχεια τους λόγους για τους οποίους πρέπει να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας.

Εκτός από ότι μας ισορροπεί μετά από ώρες ύπνου και μας δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα, μας αδυνατίζει , αν παραλείπετε πρωινό γιατί πιστεύετε ότι έτσι γλιτώνετε θερμίδες ξανασκεφτείτε το.

Όταν μένουμε νηστικοί, ο οργανισμός επιβραδύνει το μεταβολισμό του, προκειμένου να συντηρήσει την ενέργειά του. Τρώγοντας, λοιπόν, βοηθάμε το σώμα μας να ενεργοποιήσει το μεταβολισμό κι αυτό σημαίνει ότι καις περισσότερες θερμίδες.

Έρευνες δείχνουν ότι άτομα που τρώνε πρωινό είναι πιο αδύνατα από αυτά που δεν τρώνε και ότι αυτοί που παρέλειπαν το πρώτο γεύμα της ημέρας είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωινό σταθεροποιεί το σάκχαρο, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας.

Προσθέτουν ότι άτομα που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν αργότερα, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μας δυναμώνει και ειδικά τους κρύους μήνες του χρόνου το πρωινό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό.

Βρετανική έρευνα που συγκέντρωσε στοιχεία από 118 άτομα διαπίστωσε ότι αυτά που έπαιρναν πρωινό είχαν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ίωση ή κρυολόγημα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το πρωινό είναι μία ευκαιρία να λάβεις θρεπτικές ουσίες, όπως σίδηρο και βιταμίνες Β από δημητριακά, ασβέστιο από το γάλα και βιταμίνη C από φρούτα. Ερευνα του Χάρβαρντ δείχνει ότι άτομα που παίρνουν πρωινό κάθε μέρα έχουν 35%-50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ινσουλινοαντίσταση και παχυσαρκία, δύο παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το πρωινό επηρεάζει ορμόνες που ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου του οργανισμού και τον τρόπο με τον οποίο μεταβολίζονται οι τροφές που τρώμε. Άλλες έρευνες αποδεικνύουν ότι άτομα που τρώνε πρωινό έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και καταναλώνουν λιγότερα λιπαρά.

Αν το ψάξετε θα διαπιστώσετε πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία για το πρωινό γεύμα και μπορείτε να το απολαύσετε

Επίσης μην ξεχνάτε να καταναλώνεται νερό , τουλάχιστον 1-2 λίτρα νερού καθημερινά.

Επιμέλεια: Gasparova Narine

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βίντεο-σοκ: Μαθητής πέταξε από τον τέταρτο όροφο συμμαθητή του (video)

Δεν μπορούσε να μπει στο σούπερ μάρκετ χωρίς μάσκα – Δείτε τι έφτιαξε (video)

Ρίχνετε το λάδι στον νεροχύτη μετά το τηγάνισμα; Σταματήστε αμέσως (photos)

Exit mobile version