Ποιες είναι οι δημοφιλείς δίαιτες που μας απειλούν; (video)

Πιστεύετε ότι τα γνωρίζετε όλα για τις δίαιτες;

Στο μικροσκόπιο του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου, Πολ Φαρατζιάν μπαίνουν δημοφιλείς δίαιτες που ωστόσο απειλούν τον οργανισμό με ελλείψεις σημαντικών θρεπτικών συστατικών.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή “Υγεία Πάνω από Όλα” με τη Φωτεινή Γεωργίου, το παράδοξο επιστημονικό φαινόμενο ξεκινάει από το γεγονός ότι 3-4 ανθρώπους στους 10 δηλώνουν ότι κάνουν δίαιτα την ίδια ώρα ωστόσο που τα ποσοστά των υπέρβαρων σε όλες τις χώρες αυξάνονται.

Το ανησυχητικό φαινόμενο εξηγεί μια πολύ σημαντική έρευνα που διεξήγαγε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών με δείγμα 4.600 ανθρώπων προερχόμενων από όλες τις ηλικιακές ομάδες και η οποία επιβεβαιώνει ότι σημαντικά θρεπτικά συστατικά εκλείπουν από την διατροφή των Ελλήνων. Αναφορικά με τις πιο δημοφιλείς αλλά συνάμα επικίνδυνες δίαιτες γίνεται αρχικά αναφορά στην δίαιτα ΚΕΤΟ που επιφέρει δραστική μείωση υδατανθράκων και αντικατάστασή τους από λιπαρά και πρωτεΐνες.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα η εν λόγω δίαιτα προκρίνει πρόσληψη του 75% των θερμίδων από λιπαρά την ώρα που η μεσογειακή διατροφή συστήνει το 50-55% να προέρχεται από υδατάνθρακες.

Το αποτέλεσμα ωστόσο προκαλεί έλλειψη βιταμινών αντιοξειδωτικών, αλλά και φυτικών ινών, βιταμινών Β και φυλλικού οξέως με τον κ. Φαρατζιάν να επισημαίνει τον κίνδυνο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν κάποιος εφαρμόσει μια τέτοια δίαιτα για 2-3 μήνες ο κίνδυνος ανεπάρκειας είναι πολύ μεγάλος. Παράλληλα, η μονοφαγική δίαιτα μονοφαγική συστήνει κάποιες μέρες ο οργανισμός να απέχει τελείως από την ενεργειακή πρόσληψη, προκαλώντας όμως τεράστιες ελλείψεις σε σίδηρο, πρωτεΐνες, ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργυρο και Β12.

Το επίσης αρνητικό ωστόσο είναι ότι οι δίαιτες αυτές έχουν συσχετιστεί με επαναπρόσληψη βάρους ακόμα και εαν τελικά χάσει κάποιος τα κιλά που επιθυμεί κάτι που είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλεί καρδιαγγειακές παρενέργειες. Καταλήγει ο κ. Φαρατζιάν λέγοντας ότι η καλύτερη τελικά δίαιτα είναι η υιοθέτηση ενός μοντέλου μεσογειακής διατροφής με έλεγχο της ποσότητας.

Δείτε στο βίντεο όσα λέει ο έμπειρος διαιτολόγος – διατροφολόγος.

Exit mobile version