Ηλιακή ακτινοβολία και βιταμίνη D… Τι λένε οι ειδικοί για τη συμβολή τους κατά του κορονοϊού;

Η συζήτηση για το αν και σε τι ποσοστό «σκοτώνει» τον κορονοϊό η ηλιακή ακτινοβολία έχει ξεκινήσει…

Τι γνωρίζουν οι ειδικοί για τις επιδράσεις των ακτίνων UV και της βιταμίνης D όσον αφορά στην προστασία από κοροναϊούς;

Παραδέχεται ότι δεν είναι γιατρός, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τον Πρόεδρο Τραμπ να βρει ιδέες για το πώς να θεραπεύσει ή να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 στις ΗΠΑ.

Κατά την ενημέρωση της ειδικής ομάδας του Λευκού Οίκου στις 23 Απριλίου, τόνισε ότι το υπεριώδες φως (UV) μπορεί να σκοτώσει τον ιό, όπως ανέφερε το CNN.

Μίλησε, μάλιστα για ένα «αναδυόμενο αποτέλεσμα» από έρευνα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας που δείχνει ότι η έκθεση στο φως του ήλιου, η θερμότητα και η υγρασία φαίνεται να αποδυναμώνουν τον κοροναϊό.

Ο Μπιλ Μπράιαν, ο υφυπουργός για την επιστήμη και την τεχνολογία των ΗΠΑ, δήλωσε στην ίδια ενημέρωση: «Η πιο εντυπωσιακή παρατήρησή μας μέχρι σήμερα είναι το ισχυρό αποτέλεσμα που φαίνεται να έχει το ηλιακό φως στη θανάτωση του ιού, τόσο στις επιφάνειες όσο και στον αέρα. Έχουμε δει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα και με τη θερμοκρασία και την υγρασία, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας και της υγρασίας ή και τα δύο είναι γενικά λιγότερο ευνοϊκά για τον ιό».

Ο Bryan πρόσθεσε ότι ο ιός πεθαίνει ταχύτερα όταν συνδυάζονται τρεις περιβαλλοντικοί παράγοντες: υψηλή θερμοκρασία, υψηλή υγρασία και άμεσο ηλιακό φως. Αυτό έχει δημιουργήσει ελπίδες ότι ο κοροναϊός θα μπορούσε να γίνει λιγότερο μεταδοτικός τους καλοκαιρινούς μήνες και ώθησε τον Πρόεδρο Τραμπ να υποθέσει ότι «το χτύπημα του σώματος με ένα τεράστιο» υπεριώδες ή «πολύ ισχυρό φως» θα μπορούσε να απαλλαγεί από τη μόλυνση.

Τι λένε, όμως, οι επιστήμονες για το κατά πόσο και πώς η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να «σκοτώσει» τον κορονοϊό;

Είναι αλήθεια ότι το υπεριώδες φως μπορεί να μειώσει τη βιωσιμότητα των ιών (συμπεριλαμβανομένου του νέου κορανοϊού) σε επιφάνειες, αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με COVID-19 που εκτίθενται σε υπεριώδες φως – ή το ηλιακό φως, το οποίο περιέχει υπεριώδη ακτινοβολία – θα απαλλαγούν της μόλυνσης» λέει ο ειδικός των μεταδοτικών ασθενειών Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Johns Hopkins Center for Health Security στο Maryland.

Δεν πρέπει, επίσης, κανένας να ξεχνά το γεγονός ότι το υπεριώδες φως συνδέεται με μερικούς δυνητικά σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Οι ακτίνες UV μπορούν να διεισδύσουν και να βλάψουν τα κύτταρα του δέρματος και η υπερέκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Τα σχόλια του Προέδρου Τραμπ προκάλεσαν, πάντως, όχι μόνο την έντονη κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και την παρέμβαση του ΠΟΥ που έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως: «Εκθέτοντας τον εαυτό σας στον ήλιο ή σε θερμοκρασίες υψηλότερες από 25 βαθμούς Κελσίου, ΔΕΝ αποτρέπει την νόσο του κοροναϊού. Μπορείτε να κολλήσετε το COVID-19, ανεξάρτητα από τον καιρό. Χώρες με ζεστό καιρό ανέφεραν περιπτώσεις COVID-19»

Η ηλιακή ακτινοβολία, βρισκόταν πρόσφατα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε σχέση με τον κορονοϊό και για έναν ακόμα λόγο. Είναι μια εξαιρετική φυσική πηγή βιταμίνης D, η οποία έχει πολλά υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης αντοχής σε μολυσματικές ασθένειες. Αλλά όταν πρόκειται για το COVID-19, η έρευνα είναι περιορισμένη.

Έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές στην Ισπανία και τη Γαλλία για να διαπιστωθεί εάν η βιταμίνη D βελτιώνει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς με COVID-19, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνει τον κίνδυνο προσβολής του κοροναϊού. Ωστόσο, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μιας πιο σοβαρής αναπνευστικής λοίμωξης, λέει η Cynthia Sass, MPH, RD, συντάκτης διατροφής για την υγεία.

«Ο στόχος είναι να επιτευχθούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα για την καλύτερη υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας», εξηγεί η Sass. Λέει ότι η καλύτερη προσέγγιση είναι να κάνετε μια εξέταση αίματος για να μάθετε εάν το επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα σας βρίσκεται εντός του κατάλληλου εύρους. «Αυτό καθορίζει εάν απαιτείται συμπλήρωμα για να επιτευχθεί επαρκής κατάσταση βιταμίνης D στο αίμα και, εάν ναι, η σωστή δοσολογία συμπληρωματικής βιταμίνης D».

Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D. «Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, επηρεάζοντας αρνητικά την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν ακανόνιστο καρδιακό παλμό και πεπτική διαταραχή», τονίζει η Sass.

Εάν δεν μπορείτε να δοκιμάσετε την κατάσταση της βιταμίνης D στο αίμα σας, η Sass συνιστά να κάνετε ένα από τα τρία πράγματα για να αυξήσετε τα επίπεδα στο αίμα σας χωρίς να διακινδυνεύσετε:

– Ενσωματώστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως κρόκους αυγών, άγριος σολομός , τόνος, εμπλουτισμένα τρόφιμα και μανιτάρια που έχουν εκτεθεί σε υπεριώδες φως.

Πάρτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα που παρέχει 800-2000 IU βιταμίνης D ή καταναλώστε έναν συνδυασμό των δύο.

Το ανεκτό ανώτερο επίπεδο πρόσληψης (UL) για τη βιταμίνη D (η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη τόσο από τρόφιμα όσο και από συμπληρώματα που είναι απίθανο να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία) είναι 4000 IU, οπότε μην υπερβαίνετε αυτό το επίπεδο χωρίς ιατρική παρακολούθηση, προειδοποιεί η Sass.

Εάν πάρετε τη σωστή δόση βιταμίνης D, η υγεία σας θα μπορούσε να ωφεληθεί με πολλούς τρόπους, χωρίς φυσικά να σημαίνει πως δεν θα έχετε πιθανότητα να προσβληθείτε από τον κορονοϊό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις.

Exit mobile version