Γρίπη των χοίρων (Η1Ν1) Vs. COVID-19: Δείτε πώς συγκρίνονται οι δύο πανδημίες

FYI: O COVID-19 είναι πολύ πιο θανατηφόρος από την πανδημία της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1), σύμφωνα με όσα προκύπτουν από έρευνες και θέσεις ειδικών…

Η γρίπη των χοίρων και το COVID-19 έχουν συγκριθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, δεδομένου ότι είναι και οι δύο πανδημίες που πυροδότησαν μεγάλο πανικό σε όλο τον κόσμο. Όμως, ενώ αυτές οι δύο ασθένειες έχουν κάποια κοινά πράγματα – συμπτώματα, διαγνώσεις – είναι στην πραγματικότητα αρκετά διαφορετικές σε πολλά, πολλά επίπεδα.

«Η γρίπη των χοίρων ήταν η τελευταία μεγάλη πανδημία που είχαμε πριν από το COVID-19», λέει ο Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος μελετητής στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας Johns Hopkins και συμπληρώνει: «Αλλά δεν είναι το ίδιο. Το COVID-19 είναι σίγουρα πιο σοβαρό».

Ο Richard Watkins, MD, ιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Akron του Οχάιο και καθηγητής εσωτερικής ιατρικής στο Northeast Ohio Medical University, συμφωνεί. «Το COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη οργάνων και μακροπρόθεσμα συμπτώματα. Αυτό δεν φαίνεται με τη γρίπη των χοίρων».

Δεδομένου ότι η πανδημία της γρίπης των χοίρων συνέβη το 2009, μπορεί να είναι ακόμα λίγο ασαφές σε σχέση με το γιατί εμφανίστηκε και έλαβε τόσο μεγάλες διαστάσεις. Ας δούμε κάποια βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις δύο ασθένειες.

Τι είναι η γρίπη των χοίρων;

Η γρίπη των χοίρων ήταν ένας νέος ιός της γρίπης Α (H1N1) που εμφανίστηκε την άνοιξη του 2009, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Το COVID-19, από την άλλη πλευρά, είναι ένας νέος κοροναϊός. Ετσι η γρίπη των χοίρων και το COVID-19 είναι δύο διαφορετικοί τύποι ιών.

Η γρίπη των χοίρων εντοπίστηκε πρώτα στις ΗΠΑ και μετά εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα και τελικά στον κόσμο και περιείχε ένα μείγμα γονιδίων γρίπης που δεν είχαν προηγουμένως δει σε ζώα ή ανθρώπους, λέει το CDC. «Ήταν ένας νέος ιός που πήγε από τους χοίρους στους ανθρώπους», λέει ο Δρ Adalja. Ομοίως, το COVID-19 είναι επίσης μια ζωονοσολογική ασθένεια – που σημαίνει ότι πήδησε από ζώα σε ανθρώπους – αν και δεν υπάρχει σαφής διαδρομή από τώρα.

Αλλά τώρα, η γρίπη των χοίρων είναι ένα άλλο στέλεχος της εποχικής γρίπης, λέει ο Δρ Adalja. Αυτό σημαίνει ότι επανέρχεται κάθε χρόνο (μην ανησυχείτε, το εμβόλιο της γρίπης το έχει λάβει υπόψη). «Το στέλεχος της γρίπης H1N1 2009 κυκλοφορεί ακόμα κάθε εποχή της γρίπης», λέει η Michelle DallaPiazza, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey.

Πόσα άτομα μολύνθηκαν – και πέθαναν – από γρίπη των χοίρων σε σύγκριση με το COVID-19;

Από τις 12 Απριλίου 2009 έως τις 10 Απριλίου 2010, το CDC εκτιμά ότι έως 60,8 εκατομμύρια άτομα μολύνθηκαν με γρίπη των χοίρων. Αυτή η γρίπη οδήγησε σε περίπου 274.304 νοσηλείες και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 12.469 θάνατοι κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους.

Αυτός ο αριθμός θανάτων έρχεται σε τεράστια αντίθεση με την τρέχουσα πανδημία κοροναϊού. Οι μολύνσεις του COVID-19 στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αυξάνονται, αλλά τα πιο πρόσφατα δεδομένα από το Κέντρο Πόρων Coronavirus του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δείχνουν ότι μέχρι σήμερα 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί με τον ιό. Περισσότεροι από 212.000 Αμερικανοί έχουν πεθάνει επί του παρόντος από το COVID-19, αναφέρει ο Johns Hopkins.

Αλλά η σύγκριση των περιπτώσεων COVID-19 με των περιπτώσεων της γρίπης των χοίρων είναι δύσκολη, λέει ο Thomas Russo, MD, καθηγητής και επικεφαλής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο του Buffalo. «Με το COVID-19, μετράμε τεκμηριωμένες περιπτώσεις. Με τη γρίπη, είναι εκτιμήσεις του CDC. Υποθέτουν – που είναι αλήθεια – ότι δεν θα τεκμηριώνονται όλες οι περιπτώσεις γρίπης. Επομένως, δεν συγκρίνει απαραίτητα τα μήλα με τα μήλα» λέει ο Δρ Russo.

Συνολικά όμως: «ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 είναι πολύ πιο καταστροφικός. Μερικοί από τους λόγους γι ‘αυτό περιλαμβάνουν, δεν έχουμε υπάρχουσα θεραπεία ή προφύλαξη για το COVID-19 όπως κάναμε για το H1N1 2009, άτομα άνω των 65 ετών είχαν πιθανώς κάποια φυσική ανοσία έναντι άλλων ιών της γρίπης H1N1 στους οποίους είχαν εκτεθεί πολλά χρόνια πριν, Και το πιο σημαντικό, το COVID-19 έχει υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης και υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας περιστατικών».

Πώς συγκρίνονται τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων με εκείνα του COVID-19;

Τα συμπτώματα της γρίπης των χοίρων στους ανθρώπους είναι παρόμοια με τα συμπτώματα άλλων στελεχών της γρίπης, σύμφωνα με το CDC. Αυτά περιλαμβάνουν:

Πυρετό
Βήχα
Πονόλαιμο
Πόνους σώματος
Πονοκέφαλο
Κρυάδα
Κούραση
Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με γρίπη των χοίρων παρουσίασαν επίσης έμετο και διάρροια.

Υπάρχει μια σειρά συμπτωμάτων που συνοδεύουν το COVID-19, αλλά το CDC λέει ότι αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

Πυρετός ή ρίγη
Βήχας
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Πόνοι στους μυς ή στο σώμα
Πονοκέφαλο
Νέα απώλεια γεύσης ή μυρωδιάς
Πονόλαιμος
Συμφόρηση ή καταρροή
Ναυτία ή έμετος
Διάρροια

Πώς διαγιγνώσκονται η γρίπη των χοίρων και ο COVID-19;

Δεδομένου ότι και οι δύο ιοί μπορούν να έχουν παρόμοια συμπτώματα, είναι δύσκολο για τους γιατρούς να τα ξεχωρίσουν χωρίς να κάνουν έναν έλεγχο, λέει ο Δρ Adalja. Και τα δύο διαγιγνώσκονται με παρόμοιο τρόπο. Το CDC λέει ότι οι ακόλουθοι τρόποι δοκιμών για το COVID-19 θεωρούνται αποδεκτοί:

Ένα ρινοφαρυγγικό μάκτρο (το οποίο ανεβαίνει στη μύτη και είναι η προτιμώμενη μέθοδος δοκιμής)
Ένα στοματοφαρυγγικό επίχρισμα (που πηγαίνει στο πίσω μέρος του λαιμού)
Ένα ρινικό επίχρισμα μεσαίου στροβίλου (το οποίο δεν φτάνει μέχρι το ρινοφαρυγγικό επίχρισμα)
Ένα πρόσθιο ρινικό επίχρισμα (το οποίο συλλέγει μόνο ένα δείγμα από το ρουθούνι)
Ένα ρινοφαρυγγικό πλύσιμο (το οποίο χρησιμοποιεί αλατούχο διάλυμα για τη συλλογή δείγματος)

Η γρίπη των χοίρων διαγιγνώσκεται με τον ίδιο τρόπο όπως και άλλες μορφές της γρίπης, λέει ο Δρ Adalja. Ανά Medline Plus, που περιλαμβάνει:

Ένα ρινοφαρυγγικό μάκτρο
Ένα στοματοφαρυγγικό επίχρισμα
Ένα ρινοφαρυγγικό πλύσιμο

Υπάρχουν ταχείες δοκιμές τόσο για το COVID-19 όσο και για τη γρίπη, η οποία μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα εντός ωρών.

Συνεχής ενημέρωση – Καιρός.

Ειδήσεις και νέα απ’ την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το χειρότερο Airbnb του κόσμου (video)

Κοινωνικό Μέρισμα 2020: Ποιοι και πότε θα το πάρουν

Exit mobile version