Οι έξι απαντήσεις που καταρρίπτουν τους μύθους για το εμβόλιο

Παρά τα στοιχεία, παρά τις εκκλήσεις των ειδικών αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας κάποιοι επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο. Σε κάποιες περιπτώσεις προτάσσουν πράγματι βάσιμες προβληματισμούς σε άλλες όμως είναι απλές προφάσεις.

Ειδικότερα, με τη μετάλλαξη «Δέλτα» να χτυπά τη χώρα και τον ηλικιακό μέσο όρο να πέφτει μέσα σε λίγες ημέρες στα 27 έτη συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιοι που αντιδρούν στον εμβολιασμό.

Άλλοι που θέλουν αλλά τους βασανίζουν ερωτήματα και άλλοι που γυρνούν την πλάτη στην κοινωνία και αρνούνται πεισματικά το χτίσιμο τείχους ανοσίας υιοθετώντας τις πιο απίθανες θεωρίες συνωμοσίας.

Με απλές λέξεις αλλά με επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Σε ένα προς ένα απάντησε στα ερωτήματα όσων ακόμη δεν περνούν το κατώφλι ενός εμβολιαστικού κέντρου.

Αναλυτικά:

  1. «Μένω ανεμβολίαστος γιατί έχω ένα χρόνιο νόσημα»

Το εμβόλιο μπορεί να γίνεται σε όλες τις κατηγορίες των νοσημάτων. Δεν υπάρχουν νοσήματα στα οποία να απαγορεύεται ο εμβολιασμός καθώς ο τύπος των εμβολίων που χρησιμοποιούνται κατά του κορωνοϊού δεν περιέχει ζώντες μικροοργανισμούς ή εξασθενημένους ιούς ή μικρόβια

  1. «Περιμένω το φάρμακο»

Ατυχώς οι μελέτες και οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει ένα αποτελεσματικό φάρμακο.

  1. «Ο εμβολιασμός επηρεάζει την γονιμότητα»

Ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε των αντρών ούτε των γυναικών. Εμβολιασμός συστήνεται και για τις εγκύους.

  1. «Φοβάμαι τις παρενέργειες»

Ανεμβολίαστοι θα παραμείνουν ίσως και πάρα πολλοί από τον φόβο των παρενεργειών. Υπό τον φόβο των παρενεργειών βάζουν στη ζυγαριά την μία περίπτωση στο εκατομμύριο να παρουσιάσουν κάποια συμπτώματα σε σχέση με τον άμεσο κίνδυνο να νοσήσουν.

  1. «Και να εμβολιαστώ μπορεί να νοσήσω»

Εκείνοι που αντιδρούν στον εμβολιασμό με το πρόσχημα ότι θα νοσήσουν θα πρέπει να σκεφθούν ότι το 99% των ασθενών στις μονάδες είναι άτομα ανεμβολίαστα.

  1. «Δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ, γιατί προστατεύομαι μέσα από τον εμβολιασμό των άλλων»

Η επωνυμία που τους αποδίδεται είναι λαθρεπιβάτες της ανοσίας. Διότι πιστεύουν ότι θα προστατευθούν από κάτι που έχουν κάνει οι άλλοι και όχι οι ίδιοι.

Το μοναδικό όπλο για το πολυπόθητο χτίσιμο της ανοσίας κατά του κορωνοϊού είναι το εμβόλιο. Για τη δική μας προσωπική ασπίδα κατά της νόσου αλλά και τη συλλογική που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στις ζωές χωρίς τον εφιάλτη της πανδημίας.

Exit mobile version