Αυτό το βιβλίο αν το διαβάσεις θα σε οδηγήσει σε αργό θάνατο

Αυτό το βιβλίο αν το διαβάσεις θα σε οδηγήσει σε αργό θάνατο

Όχι λόγω του βαρετού του περιεχομένου, αλλά του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένο.

Το βιβλίο «Οι σκιές από τα τείχη του θανάτου: Γεγονότα και συμπεράσματα» (Shadows from the Walls of Death: Facts and Inferences) δημοσιεύτηκε το 1874 από τον Δρ. Ρόμπερτ Μ. Κέντζι, έναν χειρουργό του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου, που αργότερα έγινε καθηγητής χημείας.

Από τις 100 σελίδες του βιβλίου, οι 86 είναι γεμάτες δείγματα ταπετσαρίας από χρώση αρσενικού, με τις οποίες οι άνθρωποι εκείνη την εποχή συνήθιζαν να διακοσμούν τα σπίτια τους.

Παρόλο που το αρσενικό ήταν μια γνωστή τοξίνη ικανή να σκοτώσει ένα άτομο σε περίπτωση κατάποσης, κανείς δεν φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να σκοτώσει ακόμη και όταν χρησιμοποιείται ως συστατικό για να κάνει τα χρώματα της ταπετσαρίας πιο ζωντανά.

Ο συγγραφέας του βιβλίου, ωστόσο, το γνώριζε.

Μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, περίπου το 65% όλων των ταπετσαριών στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε αρσενικό, και ο Δρ. Κέντζι γνώριζε ήδη κάτι που αργότερα θα γινόταν επιστημονικό γεγονός, ότι με την πάροδο του χρόνου, οι τοίχοι με την συγκεκριμένη ταπετσαρία απελευθέρωναν αυτό το δηλητήριο που σταδιακά σκότωνε τους ενοίκους.

Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ενημέρωσης για τις ταπετσαρίες αυτές, ο Δρ. Κέντζι δημιούργησε 100 αντίγραφα του βιβλίου και τα έστειλε σε δημόσιες βιβλιοθήκες στο Μίσιγκαν.

Μαζί με τα βιβλία υπήρχε και ένα σημείωμα που εξηγούσε στους βιβλιοθηκονόμους τον σκοπό του βιβλίου, αλλά και τους προειδοποιούσε να μην αφήνουν τα παιδιά να αγγίζουν τις σελίδες.

Ωστόσο, οι περισσότερες βιβλιοθήκες θεώρησαν το βιβλίο πολύ επικίνδυνο για το κοινό και έτσι, το κατέστρεψαν. Από τα αρχικά 100 αντίγραφα αυτού του καταπληκτικού βιβλίου, μόνο τέσσερα υπάρχουν ακόμα σήμερα.