Ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στη Μυτιλήνη πριν 18,5 εκατ. χρόνια

Ομοίωμα αλιγάτορα που έζησε στη Μυτιλήνη πριν 18,5 εκατ. χρόνια

Ένας αλιγάτορας που έζησε στη Λιώτα της βορειοανατολικής Μυτιλήνης πριν 18,5 εκατ. χρόνια έρχεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Μυτιλήνης στο Σίγρι την ερχόμενη Κυριακή 17 Ιουλίου.

Πρόκειται για το ομοίωμα του ζώου στις φυσικές του διαστάσεις το οποίο θα πάρει τη θέση του στο μεγάλο αίθριο του Μουσείου μαζί με το ομοίωμα ενός άλλου ζώου που έζησε στη σημερινή Μυτιλήνηκαι το οποίο είχε κατασκευασθεί και παρουσιασθεί πριν λίγα χρόνια.

«Με τον αλιγάτορα θα ταξιδεύουν μικροί και μεγάλοι στο γεωλογικό χρόνο, στον εντυπωσιακό κόσμο του υποτροπικού δάσους της περιοχής όπου έζησε ο Αλιγάτορας της Λιώτας, που θα «ζωντανέψει» και πάλι στη Μυτιλήνη μετά από 18,5 εκατ. χρόνια» λέει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος.

Ο Αλιγάτορας ζούσε στη βορειοδυτική Μυτιλήνη περίπου 19 εκατ. χρόνια πριν, σε ένα πυκνό υποτροπικό δάσος με πανύψηλες σεκόιες, πεύκα στα μεγάλα υψόμετρα και με λεύκες, βελανιδιές, φοίνικες και κυπαρίσσια στα μικρότερα υψόμετρα. Ανήκει στο γένος Diplocynodon, είναι σχετικά μικρόσωμος, με μήκος που φτάνει μέχρι δυο μέτρα και οστέινα λέπια που καλύπτουν εξωτερικά τον λαιμό, την πλάτη, την κοιλιά και την ουρά του. Διαθέτει κωνικά μυτερά δόντια γεγονός που τον καθιστούσε ως το δεινότερο κυνηγό στην υποτροπική λίμνη.

«Το σημαντικό αυτό εύρημα ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια παλαιοντολογικών ανασκαφών στο πλαίσιο συστηματικής έρευνας για τον προσδιορισμό των ζώων που έζησαν στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους κατά την περίοδο 2007-2010. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την γεωλόγο - παλαιοντολόγο Δρ. Κατερίνα Βασιλειάδου, ερευνήτρια του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, η οποία μελέτησε και ταυτοποίησε τα ζωικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Λιώτας, που αποτελεί τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους» καταλήγει ο κ. Ζούρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις και νέα απ' την Ελλάδα και τον κόσμο στο Dokari.gr.

Ακολουθήστε το Dokari και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ακολουθήστε το Dokari και στο Pinterest