Μέγα-Σεισμός: Είναι αυτός ο ισχυρότερος σεισμός που έχει βιώσει ποτέ ο πλανήτης;

Επιστήμονες ισχυρίζονται πως έχουν «εντοπίσει» το μεγαλύτερο σεισμικό γεγονός που απασχόλησε έως σήμερα τον πλανήτη μας, πριν από πολλά – πολλά χρόνια…

Ένας Μέγα-Σεισμός είναι ο πιο ισχυρός τύπος σεισμού στη Γη. Ονομάζεται επίσης σεισμός megathrust και αυτός ο τύπος σοβαρής ώθησης προέρχεται από τους τόπους συνάντησης των τεκτονικών πλακών της Γης.

Όταν μια πλάκα αναγκάζεται να σπάσει κάτω από μια άλλη, έντονες δυνάμεις μπορούν να απελευθερωθούν, συχνά αρκετά ισχυρές για να προκαλέσουν ακόμα και ισχυρό κύμα τσουνάμι.

Ως Μέγα-Σεισμός ορίζεται αυτός που εμφανίζει μέγεθος υψηλότερο από 9 στην κλίμακα «μέγεθος στιγμής» (που αντικατέστησε την κλίμακα Ρίχτερ).

Ο μεγαλύτερος Μέγα-Σεισμός τα τελευταία 20 χρόνια σημείωσε 9,1 βαθμούς και καταγράφηκε στον σεισμό του Τόχοκου το 2011 (11 Μαρτίου) προκαλώντας και το φονικό τσουνάμι από το οποίο προκλήθηκε και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας.

Τώρα, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα τεράστιο Μέγα-Σεισμό που προκάλεσε ένα τσουνάμι χιλιάδων μιλίων και μπορεί να έχει οδηγήσει τους ανθρώπους σε αφανισμό από την περιοχή για 1000 χρόνια.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, μια ομάδα με επικεφαλής αρχαιολόγους από το Πανεπιστήμιο της Χιλής εντοπίζει αυτό που πιστεύουν ότι είναι απόδειξη του μεγαλύτερου σεισμού στην ανθρώπινη ιστορία, πριν από περίπου 3800 χρόνια στη σημερινή βόρεια Χιλή.

Ο σεισμός συνέβη όταν η πλάκα Nazca στον Ειρηνικό συγκρούστηκε με τις πλάκες της Νότιας Αμερικής, προκαλώντας ένα Μέγα σεισμικό γεγονός που σημείωσε 9, 5 στην κλίμακα μεγέθους στιγμής. Αυτό προκάλεσε μια ζώνη αποτυχίας στο φλοιό της γης τουλάχιστον 1000 χιλιομέτρων, εκτοπίζοντας τον πυθμένα του ωκεανού και πυροδοτώντας ένα τσουνάμι με κύματα ύψους περίπου 20 μέτρων που πλημμύρισαν την έρημο Ατακάμα.

Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν τα στοιχεία αυτής της μεγάλης φυσικής καταστροφής εξετάζοντας τα βότσαλα και τα θαλάσσια ζώα που είχαν καταλήξει βαθιά στην ξηρή και αδιαπέραστη αμμώδη έρημο της ερήμου Ατακάμα-τόσο βαθιά μέσα στη χώρα που μια καταιγίδα δεν θα μπορούσε να ήταν ο ένοχος.

Όταν χρησιμοποίησαν ραδιοανθρακική χρονολόγηση για να προσδιορίσουν την ηλικία των 17 ετών των ευρημάτων τους από μια έκταση 600 χιλιομέτρων στην ακτή της βόρειας Χιλής, όλα αποδείχθηκαν ότι έχουν ξεπλυθεί στην ακτή σχεδόν 4000 χρόνια πριν.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές δείχνουν ότι η ακτογραμμή της ερήμου Ατακάμα κατοικήθηκε τότε από κυνηγούς. Οι επιστήμονες βρήκαν αρκετά πέτρινα σπίτια που φαίνεται να έχουν καταστραφεί από το τσουνάμι τέρας. Τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι άνθρωποι απέφυγαν την περιοχή για τουλάχιστον 1000 χρόνια μετά το γεγονός.

Οι επιστήμονες διερεύνησαν την πιθανότητα να ευθύνονται αρκετά άλλα φυσικά γεγονότα, αλλά η δύναμη του κύματος – που περιλαμβάνει αποθέσεις συντριμμιών τόσο μακριά όσο η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία – δείχνει ότι μόνο ένας τόσο ισχυρός σεισμός μπορεί να ήταν υπεύθυνος.

Ένα συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι το σούπερ σεισμικό ρήγμα της βόρειας Χιλής πρέπει να επανεξεταστεί επειγόντως ως μέρος των μελλοντικών εκτιμήσεων κινδύνου σεισμικών και τσουνάμι της λεκάνης του Ειρηνικού.

Πηγή: Science Illustrated

Exit mobile version