Κροκόδειλοι: Αυτά τα... άγνωστα πλάσματα!

Κροκόδειλοι: Αυτά τα... άγνωστα πλάσματα!

Κροκόδειλοι: Οποιος θεωρεί ότι πρόκειται για εντελώς ανόητα ζώα κάνει τεράστιο λάθος...

Οι κροκόδειλοι, που περιλαμβάνουν κροκόδειλους, αλιγάτορες και λιγότερο γνωστούς συγγενείς, θεωρούνταν σε μεγάλο βαθμό ως αργά, τεμπέληδες και εντελώς ανόητα ζώα μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Την τελευταία φορά που ήσασταν σε έναν ζωολογικό κήπο και τους είδατε να κείτονται εκεί για ώρες, κάνοντας τους ανθρώπους να αναρωτιούνται αν ήταν ζωντανοί ή κατασκευασμένοι από πλαστικό, μπορεί να είχατε την ίδια ιδέα για τον εαυτό σας.

Ωστόσο, όσοι ασχολούνταν με κροκόδειλους, όπως ζωολόγοι, κτηνοτρόφοι, εκπαιδευτές ζώων και κυνηγοί φυλών, γνώριζαν τις εξαιρετικές ικανότητες αυτών των πλασμάτων. Και μόλις πρόσφατα, επιστημονικές μελέτες έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν αυτές τις πληροφορίες.

Τώρα που το γνωρίζουμε, οι κροκόδειλοι έχουν ένα περίεργο σύστημα επικοινωνίας που περιλαμβάνει τη γλώσσα του σώματος, μια ποικιλία από κλήσεις, χημικά σήματα και δονήσεις υπερήχων που είναι πολύ χαμηλές για να μπορούμε να ακούσουμε.

Μπορούν να φροντίζουν τα βρέφη τους για περισσότερο από ένα χρόνο, ταΐζοντας, θωρακίζοντας, ακόμη και ομαδοποιώντας τα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, που είναι σαν παιδικοί σταθμοί που φυλάσσονται με τη σειρά τους από πολλούς γονείς.

Έχουν την ικανότητα να απλώνουν σπόρους δέντρων τροπικού δάσους. Μπορούν να παίξουν και να δημιουργήσουν δεσμούς με συγκεκριμένα πρόσωπα. Μπορούν να δελεάσουν τους τσικνάδες που αναζητούν υλικό φωλιάς χρησιμοποιώντας μικροσκοπικά ραβδιά.

Επιπλέον, είναι σε θέση να κυνηγούν σε ομάδες, με κάθε ζώο να αναλαμβάνει τον ρόλο που ταιριάζει περισσότερο στο μέγεθος και τον βαθμό ευκινησίας του. Για παράδειγμα, οι γιγάντιοι ενήλικοι αλιγάτορες μπορούν να παρασύρουν ψάρια σε ρηχά νερά όπου νεαροί, ευκίνητοι αλιγάτορες περιμένουν σε ενέδρα.

Πώς έχουν διατηρήσει τον μυστήριο τους

Γιατί αυτά τα εκπληκτικά γεγονότα έρχονται στο φως μόλις τώρα; Υπάρχουν πολλοί λόγοι.

Πρώτον, οι επιστήμονες δεν μελετούν τη φυσική ιστορία όσο παλιά. Για να χρηματοδοτηθεί η έρευνά στις μέρες μας, φαίνεται ότι πρέπει να δοκιμάσετε μια φανταχτερή θεωρία ή να χρησιμοποιήσετε μια νέα τεχνολογία ή να συμβάλετε σε κάποια σημαντική αιτία, όπως η εύρεση θεραπείας για τον καρκίνο, η διακοπή της υπερθέρμανσης του πλανήτη ή η επιβράδυνση της συνεχιζόμενης μαζικής εξαφάνισης. Δεν πληρώνεστε μόνο για να παρακολουθείτε ζώα, ανεξάρτητα από το πόσο ωραία είναι τα πράγματα που ανακαλύπτετε.

Φυσικά, αυτή είναι μια θεμελιωδώς λανθασμένη προσέγγιση. Δεν εμποδίζει μόνο την επιστήμη, αλλά και την ικανότητά μας να διορθώσουμε μεγάλα προβλήματα όπως η μαζική εξαφάνιση, επειδή δεν έχουμε πλέον τα βασικά δεδομένα στα οποία θα έπρεπε να βασίζονται οι φανταχτερές θεωρίες μας.

Δεύτερον, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να παρατηρήσετε τη δραστηριότητα των κροκοδείλων, ειδικά στην άγρια ​​φύση. Αυτά τα νυκτόβια πλάσματα βρίσκονται κυρίως σε τροπικούς βάλτους και σκοτεινές πλωτές οδούς. Πολύ λίγα άτομα γνωρίζουν πώς να παρακολουθούν τα νυκτόβια ζώα χωρίς να τα ενοχλούν, και ακόμη λιγότεροι έχουν το θάρρος να λειτουργούν εκεί τη νύχτα. Η πλειοψηφία των πανεπιστημίων δεν καλύπτουν αυτό το υλικό. Ενώ μπορείτε να διεξάγετε μελέτη σε έναν ζωολογικό κήπο, δεν θα είναι το ίδιο επειδή πολλές συμπεριφορές ζώων μπορούν να παρατηρηθούν μόνο στο φυσικό τους περιβάλλον.

Τρίτον, σε αντίθεση με εμάς τα θηλαστικά, οι κροκόδειλοι δεν βιώνουν το πέρασμα του χρόνου όπως εμείς. Όντας θερμόαιμοι, χρειαζόμαστε πολλή ενέργεια για να διατηρήσουμε μια σταθερή θερμοκρασία σώματος, η οποία μας κάνει να πεινάμε συνεχώς και να είμαστε ενεργοί. Οι κροκόδειλοι είναι οι Ταοϊστές σοφοί του ζωικού βασιλείου σε αντίθεση με τους ανθρώπους. Ξαπλώνουν, χρησιμοποιούν την ενέργειά τους με φειδώ και καταλαμβάνουν παθητικά το περιβάλλον τους. Τελικά φτάνουν στην απόφαση ότι είναι ώρα να αναλάβουν δράση, και όταν το κάνουν, μπορούν να κάνουν τους βελοσιραπτέρ από το Jurassic Park να μοιάζουν με μαδημένα κοτόπουλα.

Ωστόσο, πρέπει να περάσετε εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια για να ταΐζετε κουνούπια σε βάλτους για να δείτε αυτό να συμβαίνει. Για παράδειγμα, μερικοί κροκόδειλοι του Νείλου κυνηγούν μόνο μία φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας μετανάστευσης του αγριόμυλου. Λίγοι επιστήμονες έχουν την πολυτέλεια να αφιερωθούν σε μια έρευνα όπου λαμβάνουν δεδομένα μόνο μερικές φορές, αν ποτέ. Ακόμα κι αν καταφέρετε να λάβετε μια επιχορήγηση για αυτό, δεν θα έχετε τίποτα να δείξετε για αυτό πριν ξεμείνετε από χρήματα.

Πηγή