Καιρός: Χατζηγρίβας για νέα επιδείνωση και τάση για κάτι ψυχρό από 6 Δεκέμβρη

Εδωσε στη δημοσιότητα ο έμπειρος προγνώστης καιρού, Θεοφάνης Χατζηγρίβας, την εβδομαδιαία ανάλυση για την εξέλιξη του καιρού στη χώρα μας, δίνοντας και την τάση για κάτι πιο ψυχρό από τις 6 Δεκέμβρη.

Καιρός: Χατζηγρίβας για νέα επιδείνωση και τάση για κάτι ψυχρό από 6 Δεκέμβρη

Αναλυτικά όσα έγραψε ο έμπειρος προγνώστης καιρού για τη νέα και πανελλαδικής εμβέλειας κακοκαιρία που αναμένεται τις επόμενες μέρες στη χώρα μας:

Νέα σοβαρή επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας – Πανελλαδική επέκταση

Μία νέα σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, αρχικά από τα δυτικά, αλλά με πανελλαδική επέκταση στην πορεία.

Οι άνεμοι θα στραφούν ξανά σε νοτιάδες έως περίπου την Παρασκευή, αλλά αυτή τη φορά δεν θα μεταφέρουν θερμές αέριες μάζες.

Μέσα στην Παρασκευή, οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βοριάδες, ρίχνοντας τη θερμοκρασία και προκαλώντας πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ακόμη και σε λίγο χαμηλότερα υψόμετρα.

Πρόσκαιρη βελτίωση αναμένεται την Κυριακή σε μεγάλο μέρος της χώρας, με περιορισμό των φαινομένων στα ανατολικά και νοτιοανατολικά. Ωστόσο, από τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου και κυρίως την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, νέα επιδείνωση φαίνεται να επηρεάζει ξανά τη χώρα, χωρίς μέχρι στιγμής συνολική συμφωνία στα προγνωστικά μοντέλα ως προς την ένταση.

Σύμφωνα με προηγούμενη ανάλυση, που βασίστηκε σε δική μου μελέτη για μεταβολή χειμερινού τύπου μέσα στο διάστημα 4–10 Δεκεμβρίου, η τάση παραμένει, με νέο πιθανό διάστημα 6–10 Δεκεμβρίου.

Το ποσοστό επαλήθευσης έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση.

Θα υπάρξουν φυσικά τακτικές ενημερώσεις.

Ακολουθεί αναλυτικά η πιθανή πορεία της νέας εβδομάδας για ολόκληρη τη χώρα:

🔹 Δευτέρα 24.11.2025

Νωρίς το πρωί: Τοπικές νεφώσεις στο νότιο Ιόνιο, νότια παράκτια Πελοπόννησο, Κρήτη και νησιωτικά του νοτιοανατολικού Αιγαίου, με πιθανότητα λίγων βροχών ή ψιλόβροχου, και γρήγορη βελτίωση.

Υπόλοιπη χώρα: Αρχικά αίθριος καιρός με λίγες διάσπαρτες νεφώσεις.

Βράδυ: Νέφωση στο Ιόνιο με τοπικές βροχές ή μπόρες, και στην Κέρκυρα τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν αργά τη νύχτα και στα δυτικά παράκτια τμήματα.

Τοπικές ομίχλες και παχνη στα βορειότερα.

Άνεμοι: Αρχικά βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ, σταδιακά στο Ιόνιο και βόρειο Αιγαίο δυτικοί/νοτιοδυτικοί με ενίσχυση.

Θερμοκρασία: Μικρή πτώση, κοντά στα κανονικά για την εποχή, και τοπικά χαμηλότερα στα βόρεια.

🔹 Τρίτη 25.11.2025

Ιόνιο, Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησο, Δυτική Θεσσαλία: Σταδιακή συννεφιά με τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας: Νέφωση σε τμήματα Κεντρικής Μακεδονίας, εσωτερικό Θεσσαλίας, νησιωτικά ανατολικού Αιγαίου, Κυκλάδες και Κρήτη. Χιονοπτώσεις σε ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου (μεγάλα υψόμετρα).

Υπόλοιπη χώρα: Αίθριος καιρός με διάσπαρτες νεφώσεις το βράδυ.

Θερμοκρασία: Κρύο το πρωί, μικρή άνοδος τις θερμές ώρες. Τοπικά πυκνές ομίχλες στο εσωτερικό.

🔹 Τετάρτη 26.11.2025

Ιόνιο, Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική και νότια Πελοπόννησο, Δυτική και βόρεια Θεσσαλία, Κυκλάδες (νωρίς), νησιά ανατολικού και βόρειου Αιγαίου (αστατος), πολύ τοπικά νότια παράκτια Εύβοια και Αττική (αστατος): Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες.

Τοπικά ισχυρά φαινόμενα στα δυτικά ηπειρωτικά, Ιόνιο, Δυτική Θεσσαλία και αργά σε Θράκη και νησιά βόρειου Αιγαίου, πιθανές χαλαζοπτώσεις και ηλεκτρικές εκκενώσεις.

Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου (μεγάλα υψόμετρα).

Θερμοκρασία: Άνοδος στα νοτιοανατολικά, στα υπόλοιπα σταθερή με ελαφριά άνοδο στις ελάχιστες.

🔹 Πέμπτη 27.11.2025

Σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά, νησιά βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, και αργά σε Κυκλάδες (αστατος): Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες.

Πολύ ισχυρά φαινόμενα σε Ιόνιο, Ήπειρο, νοτιότερα τμήματα Δυτικής Μακεδονίας, βορειοδυτική Θεσσαλία, Δυτική Στερεά, Δυτική και βορειοδυτική Πελοπόννησο, και αργά σε Κεντρική Μακεδονία, Χαλκιδική, νησιά βόρειου Αιγαίου και Θράκη.

Στα ανατολικά ηπειρωτικά φαινόμενα αρχικά περιορισμένα με ανοίγματα.

Λίγες τοπικές βροχές σε ορεινά κυρίως της Κρήτης.

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε μεγάλα υψόμετρα Ηπείρου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Θερμοκρασία: Σταθερή, πτώση στα δυτικά και βόρεια.

🔹 Παρασκευή 28.11.2025

Σε όλα τα ηπειρωτικά, Ιόνιο και τμηματικά νησιά του Αιγαίου και Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές ή καταιγίδες, τοπικά έντονες με ηλεκτρικά φαινόμενα και πιθανές χαλαζοπτώσεις.

Άνεμοι: Αρχικά νοτίων διευθύνσεων, σταδιακά βορείων στα βόρεια.

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά κεντρικής και βόρειας χώρας, αρχικά σε μεγάλα υψόμετρα και αργά σε χαμηλότερα της Μακεδονίας.

Θερμοκρασία: Σε πτώση από τα βόρεια.

🔹 Σάββατο 29.11.2025

Ολόκληρη η χώρα: Αστατος καιρός με τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες, σε τμήματα Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, βόρειας Θεσσαλίας, Θράκης και νησιών βόρειου και ανατολικού Αιγαίου πολύ ισχυρά φαινόμενα.

Δυτικά και νότια: Διαστήματα ηλιοφάνειας.

Πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά Κεντρικής Μακεδονίας και Βόρειας Θεσσαλίας.

Θερμοκρασία: Μικρή πτώση στα βόρεια.

🔹 Κυριακή 30.11.2025

Πολύ νωρίς το πρωί: Ανατολικά ηπειρωτικά και Αιγαίο, νεφώσεις με τοπικές βροχές, μπόρες ή καταιγίδες, οι οποίες μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

Υπόλοιπη χώρα: Αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις.

Βράδυ: Νέφωση στο Ιόνιο με πιθανότητα βροχής.

Θερμοκρασία: Μικρή πτώση, αισθητή μείωση στις ελάχιστες το πρωί και το βράδυ.

⚠️ Αυτή είναι η πιθανή πορεία της νέας εβδομάδας.
⚠️ Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα αλλαγών στη θέση και την ένταση των φαινομένων.